Rusija: Pad aviona uzrokovan greškom pilota

Avion je šest minuta nakon polijetanja pri punoj brzini pao na snježnu livadu, pri čemu je poginulo 65 putnika i šest članova posade.

Rusija: Pad aviona uzrokovan greškom pilota

Istražitelji tvrde da je do pada ruskog putničkog aviona u kojem je poginula 71 osoba vjerovatno uzrokovan greškom pilota koji nisu uključili grijanje za opremu za mjerenje pritiska, što je dovelo do različitih podataka o brzini.

Komitet za međudržavnu avijaciju u utorak je saopštio da je nakon analize podataka snimača podataka tokom leta utvrđeno da je do nesreće u nedjelju došlo jer su piloti vidjeli različite podatke na dva indikatora brzine aviona.

Do netačnih indikatora brzine je došlo zato što piloti nisu uključili uređaj za grijanje opreme za mjerenje pritiska prije polijetanja.

Piloti su avion An-148 prepustili na upravljanje autopilotu nakon polijetanja sa moskovskog aerodroma Domodedovo, ali su se vratili na ručno upravljanje letjelicom kada su vidjeli različite podatke o brzini.

Avion je šest minuta nakon polijetanja pri punoj brzini pao na snježnu livadu, pri čemu je poginulo 65 putnika i šest članova posade.Povezane vijesti