Turski tisak

U tekstu možete pročitati najnovije vijesti iz turskog tiska.

Turski tisak

 

                 TURSKA ŠTAMPA 7.10.2018

 

 

List „Jeni Šafak“  je prenio govor predsjednika Erdogana,  koji je juče u govoru u parlamentarnoj grupi Partije Pravde i razvoja pozvao SAD da održe datu riječ u vezi dislociranja članova terorističke grupe PYD / YPG koji predstavljaju produženo krilo zloglasne terorističke organizacije PKK.

Erdogan je ukazao na 4 juna kada je postignut dogovor Između Turske i SAD u vezi Turske i SAD o dislociranju članova terorističke organizacije, i dodao da nije ispunjeno obećanje, i da se to isto tiče i za južni dio Eufrata. Erdogan je istakao da su ovo bitne stvari za sigurnost Turske i stanovništva koje živi u ovim krajevima.

 

List „Haber Turk“ je prenio izvještaj Turskog zavoda za statistiku, u kome se ističe da je industrijska proizvodnja u avgustu ove godine porasla za 1.7 procenata u odnosu na isti period prošle godine , i da je rast industrijske proizvodnje najviše zabilježen na polju rudarstva koja je iznosila 6,1 procenat više nego na isti period prošle godine.

 

List Hurijet prenosi izjavu šefa turske diplomatije Čavušoglua u vezi Munbiča, i tom prilikom istakao da ukoliko primjete udaljavanje SAD od date riječi, da će u tom slučaju se vratiti na stare granice i na kraju kazao da „ Ili će SAD očistiti ili će to uraditi Turska“.

 

 

 

List „Vatan“ je prenio da je turska odbrambena industrija  u proteklih nekoliko godina napravila krupne iskorake, o čemu svjedoči i novi brod u inventaru pakistanske mornarice.

Turski ratni brod će opskrbljivati gorivo, vodu i municiju borbenim i pomoćnim jedinicama pakistanske mornarice. Također je opremljen najsavremenijim medicinskim jedinicama za pružanje podrške mornarici tokom ratnih dejstava ili spasilačkih misija tokom prirodnih katastrofa i pomorskih nesreća.

Dug 158 metara i širok 22 metra PNFT ima heliodrome opremljene za dnevnu i noćnu upotrebu.

Pakistanska mornarica je najvećem plovilu u svom inventaru dala službeno ime “PNS MOAWIN“.

 

Jutarnje izdanje lista „ Star “ prenosi da je Prof Aziz Sandžar dobio titulu počasnog doktora nacionalnog univerziteta Uzbekistana.

Sandžar je na panelu pod nazivom „ Nauka je beskrajni život „ istakao da  bez nauke ne , možete  imati respekta, i istakao da ukoliko turski svijet bude zajednički radio, da će ostvariti velike uspjehe na polju nauke i tehnologije.

 


Tagovi: Star

Povezane vijesti