Zvizdić: BiH nadomak dobijanja kandidatskog statusa u EU

Bosna i Hercegovina se nalazi nadomak dobivanja kandidatskog statusa u EU, što je ključni i najvažniji vanjskopolitički cilj, kazao je Denis Zvizdić, predsjedavajući Vijeća ministara Bosne i Hercegovine (BiH).

Zvizdić: BiH nadomak dobijanja kandidatskog statusa u EU

Bosna i Hercegovina se nalazi nadomak dobivanja kandidatskog statusa u EU, što je ključni i najvažniji vanjskopolitički cilj, kazao je Denis Zvizdić, predsjedavajući Vijeća ministara Bosne i Hercegovine (BiH).

Obraćanje predsjedavajućeg Vijeća ministara BiH Denisa Zvizdića organizirano je povodom tri godine rada aktuelnog saziva Vijeća ministara BiH. 

Zvizdić je podsjetio kako je Vijeće ministara imenovano 1. aprila 2015. i da su tada postavljeni ključni prioriteti među kojima su ubrzavanje procesa evropskih integracija, ekonomski rast i razvoj, vladavina prava i borba protiv korupcije i svih oblika ekstremizma, kao i regionalna i međunarodna saradnja.

Govoreći o prioritetima Zvizdić je kazao kako je Sporazum o stabilizaciji i pridruživanju potpisan 2008. godine, ali da je stupio na snagu tek 2015. godine.

Rekao je kako su od 2015. praktično svi parametri u uzlaznoj liniji.

Zvizdić je rekao kako su od samog starta, kada je predata aplikacija Evropskoj uniji (EU) za članstvo, realizirali sve obaveze iz evropske agende BiH.

”BiH se nalazi nadomak dobivanja kandidatskog statusa, što je ključni i najvažniji vanjskopolitički cilj BiH u ovome trenutku“, pojasnio je Zvizdić.

Kazao je kako su među aktivnostima koje su bile najvažnije uspješna realizacija ekonosmke reformske agende za nivo BiH koja je trenutno realizirana više od 80 posto.

Zvizdić je rekao kako je strategija javne reforme u završnoj fazi i da će biti usvojena na sjednici u narednih mjesec dana i podsjetio da je usvojen i Mehanizam koordinacije.

Dodao je kako je zbog neusvajanja pojedinih strategija BiH uspjela povući samo 166 miliona eura, od predviđenih 600 miliona za period 2014.-2020.

Istakao je kako je nakon usvajanja cjelodržavnih sektorskih strategija u oblasima transporta, ruralnog razvoja i okoliša, BiH se nakon višegodišnje pauze kvalifikovala za dobijanje IPA II sredstava.

”Strategija energetike je, što se tiče nivoa Vijeća ministara, spremna, završena i nažalost već dugi niz mjeseci čeka mišljenje nižih nivoa vlasti”, rekao je Zvizdić.

Dodao je kako su usvojene strategije omogućile značajnije povlačenje sredstava i pozvao entitetske nivoe vlasti da se prevladaju određene tenzije i formiraju tijela koja su bitna za povlačenje fondova.

Kazao je kako postignuti rezultati nisu uspjesi samo Vijeća ministara BiH nego i drugih nivoa vlasti, ali i građana.

Rast izvoza u prošloj godini bio je skoro 17 posto ili 11,5 milijardi KM.

”Pokrivenost uvoza izvozom je prvi put dosegla cifru od 63 posto. Obim vanjskotrgovinske razmjene se približava iznosu od 30 milijardi KM”, pojasnio je Zvizdić.

Dodao je kako BiH spada u red zemalja u regionu jugoistočne Evrope ili Balkana za koje se može reći da ima lidersku poziciju kada je riječ o rastu izvoza ili unapređenju tog indikatora.

Prema njegovim riječima i ostali parametri su u porastu, te naveo primjere povećanog broja turista, nivo industrijske proizvodnje i rast broja zaposlenih u BiH, a zabilježen je pozitivan trend u privlačenju direktnih stranih investicija koje su 2017. u odnosu na prethodnu godinu povećane za 57,3 posto.

”Naravno da ovo nije dovoljno ni u oblasti rasta ekonomije, oblasti konkurentnosti nije dovoljan broj novootvorenih radnih mjesta, ali želimo da kažemo da je riječ o pozitivnim trendovima koji u ovom trenutku mogu dati naznake optimizma kada govorimo o ova dva cilja, evropske integracije i ekonomski razvoj“, rekao je Zvizdić.

Podsjetio je kako više od 66 posto izvoza ide u zemlje EU, 24 posto CEFTA-e, a slijede Turska i Rusija koje imaju sve veći udio u trgovinskoj razmjeni BiH.

”Rast izvoza, rast prerađivačke industrije, rast broja turista, pokrivenost uvoza izvozom, otvaranje novih radnih mjesta u dominatno realnom sektoru su pozitivni pokazatelji, ali nisu dovoljni“, podsjetio je Zvizdić te naveo kako je potrebno ulagati nove napore kako bi ekonomija BiH doživjela rast.

Podsjetio je kako postoji konsenzus o aktiviranju MAP-a.

Osvrnuvši se na pitanje sigurnosti, Zvizdić je podsjetio da kako postoji dobra saradnja s INTERPOL-om i da nema odlazaka bh. građana na strana ratišta.

Rekao je i kako nijedan od terorističkih akata, koji je u Evropi bilo više od 160, nemaju veze sa BiH, ili bilo kim iz BiH.


Tagovi: EU , BiH , Denis Zvizdić

Povezane vijesti