Aktuelnosti iz zemlje i svijeta 28/2018

Neverovatan razvoj turske odbrambene industrije

Aktuelnosti iz zemlje i svijeta 28/2018

 

Turska je u posljednjih nekoliko godina postigla veliki  napredak u odbrambenoj industriji. Turska koja je uspijela da u domaćoj proizvodnji napravi veliki broj oružja i municije, smanjuje zavisnost od stranih proizvođača s jedne i doprinosi turskoj ekonomiji i vanjskoj politici s druge strane. Iako datira odavno, od 2002.godine, tj od dolaska AK Partije na vlast, odbrambena industrija Turske je dobila novi format. Zahvaljujući oružanim sistemima koji su godinama napredovali Turska i Turske oružane snage su dospeli na jednu mnogo jaču poziciju.

Zahvaljujući rastu turske odbrambene industrije mnoga kopnena i zračna vozila, zračni, svemirski i električni sistemi, oružani sistemi, radar, na logističkom i obrazovnom polju zabilježen je veliki napredak. Turska odbrambena industrija koja je proizvela oklopna vozila pod nazivom KİRPİ, BMC EFE, KAYA, PARS, EJDER, EJDER YALÇIN, COBRA i URAL, dok s jedne strane svoje proizvode daje Turskim oružanim snagama, sa druge strane ih također izvozi. Naročito nakon dokazivanja uspijeha u borbi protiv terora, turska oklopna vozila su dobila veću potražnju u inostranstvu. To što su turski proizvodi čak i znad NATO standarda je dovelo do rivalstva na svjetskom tržištu. Turska je kako u kopneneim vozilima, popularnost zaradila i u zračnim i morskim vozilima.

 

Otkupljivanje 30 ATAK helikoptera u vrijednosti od 1,5 milijardi dolara od strane Pakistana je kako doprinelo rastu turske ekonomije, tako i poboljšanju odnosa Turske i Pakistana. Pakistan je nakon kupovine ATAK helikoptera, potpisao ugovor sa Turskom za otkup 4 MILGEM broda, što je ujedno i najveći izvoz u odbrambenoj industriji. Još jedan veliki uspijeh u odbrambenoj industriji je i bespilotna letjelica BAYRAKTAR. Na forumu DIMDEX 2018 u Kataru potpisani su sporazumi za izvoz 6 bespilotnih letjelica TB2, a u isto vrijeme  za brodove BMC, AMAZON, KİRPİ, EJDER YALÇIN, AKİD, ukupno sporazum u iznosu od 700 miliona lira.

Turski zračni sistemi su zabilježili takođe i veliki uspijeh potpisivanjem ugovora za prodaju bespilotne letjelice BAYRAKTAR IHA kao i osnivanje zajedničke fabrike za proizvodnju istih. Kao dokaz uspšiješnosti turske odbrambene industrije su i operacije “Maslinova grana” i “Štit Eufrata”.

U toku “Maslinove grane” i “Štita Eufrata” turska odbrambena industrija je uspijela da 100% pokrije potrebe u proizvodima. To je i pokazatelj turske nezavisnosti. U ove dvije operacije je učešće uzelo 6 proizvoda turske odbrambene industrije, a to su: Milli Piyade puška, Fırtına topovi, Bayraktar SİHA, ATAK helikopter, EJDER YALÇIN ve KİRPİ.

To što su turski vojnici koristili domaće oružje, što su u Siriji pronalazili teröriste bespilotnim letjelicama i uništavali ih, FIRTINA topove, helikoptere ATAK, oklopna vozila EJDER, YALCIN i KIRPI predstavlja veoma veliki uspijeh. Najveća proba za tursku odbrambenu industriju je bilo to što su se turski vojnici uspijeli odbraniti od terora. To što je turska odbrambena industrija dokazala uspijeh svojih oružanih sistema u pravom ratu je pravo paradiranje na međunarodnoj sceni u okviru svih odbrambenih indusrija.

 Povezane vijesti