Aktualnosti iz zemlje i svijeta 15/2018

Kemijski pokolj u Siriji

Aktualnosti iz zemlje i svijeta 15/2018

 

 

 

Can Acun

Kemijski pokolj u Siriji

 

U svjetskim medijima su se našli novi kemijski napadi u Dumi regiji pri Istočnoj Guti.  U ovim napadima su nažalost u velikom broju poginuli civili među kojima je bilo žena i djece. Prve procjene ukazuju na to da je u napadima korišten nervni gas. Istočna Guta koja je od početka rata u rukama režima je u posljednje vrijeme glavna meta napada. Dok je mjesecima neprestano bombarduju, na meti su često bile i bolnice, škole, džamije i civilni objekti.        

Istočna Guta, kao naselje glavnog grada Sirije, po svoj geografskom položaju je veoma važna strateška tačka odakle režimske snage žele sasvim protjerati opoziciju. Regija istočne Gute koja je već 7 godina pod okupacijom je trenutno jedna od regija koje su u primirju koje je postignuto u Astani sporazumom Rusije i Turske. Međutim Rusija i Iran, koje inače podržavaju režim, uz izgovor da bombarduju terorističke položaje, vrše napade na tu regiju. Opozicija je se počela seliti na turske teritorije. Nakon tih iseljenja regija Dume je ostala pod kontrolom Džejs el Islama. U pregovorima između režima i  Džejs el Islama posredovala je Rusija. U postignutom sporazumu sa Rusijom Džejs el Islam će ostati u regiji i policijskim snagama će zavoditi red. Međutim ovaj sporazum nije odobren od Assadovg režima. Poslije odbijanja evakuacije od strane Džejs el Islama, pregovori su zaustavljeni. U toku ovog procesa se desio napad hemijskim oružjem na Dumu. Uslijed ovog hemijskog napada, Džejs el Islam je bio primoran da odobri evakuaciju na sjever Sirije. Sa jedne strane povećana je cijena insistiranja na ostanku u Dumi, a sa druge strane je Džejs el Islam uslijed straha civila od hemijskog oružja postigao sporazum. Napadom kemijskim oružjem je Assadov režim uspio iseliti najvažniju bazu sirijske opozicije tik uz Damask. Da se nije postigao sporazum o iseljavanju, cijena vojnog napada u cilju iseljavanja opozicije iz Dume bi bila veoma visoka. Poznato je da već duže vremena Džejs el Islam pravi svoja odbrambena utvrđenja u Dumi kao i to da n atom području skladišti oružje. U poređenju na broj vojnika u sirijskoj opoziciji i u Džejs el Islamu, prednjače Džejs el Islam. Za režim bi bilo prilično skupa odbrana Dume od strane Džejs el Islama, koji se inače sastoji od bivših vojnika. Assadov režim je za operaciju osvajanja grada Darayya potrošila velika materijalna sredstva. Assadov režim je napadom kemijskim oružjem izbegao velike troškove i u kratkom vremenskom periodu postigao cilj. Iako je korištenje kemijskog oružja je prtiv svake ljudskosti, posljednji napad kemijskim oružjem je režimu obezbedio veliku dobit.

Dok god Assadova upotreba kemijskog oružja ne izazove međunarodne reakcije, sigurno je da je toz a režim najjeftinije rješenje. Predpostavlja se da je Assadov režim, koji je kemijsko oružje upotrebio 215 puta od početka rata, opet upotrebio kemijsko oružje  predpostavljajući da međunarodna zajednica neće mariti za to. Osim toga moguće je da je režim ovu metodu izabrao jer se, u diplomatskom smislu, oslanja na pomoć Rusije u Vijeću sigurnosti UN-a kao i na bezuslovnu pomoć Rusije po pitanju vojske. Može se reći da je u ovoj jednačini gdje se ljudske vrijednosti ostavljaju po strani i gdje međunarodna zajednica ne reaguje, najbolje rješenje za Assadov režim povodom Dume, napad kemijskim oružjem.

 

 Povezane vijesti