Globalna perspektiva 14

Šta su Kurdi islamu?

Globalna perspektiva 14

Abraham Lincoln je kazao „Sve možete ponekad, neke uvijek a sve uvijek ne možete prevariti“. Jer sa određenom propagandom može napredovati sam jedan određen period ali na kraju istina sigurno izađe na vidjelo. U zapadnim medijima teroristi PKK/PYD-a se pokušavaju predstaviti kao borci za slobodu. Prema njima ova organizacija predstavlja sve Kurde u regiji. I pokušavaju da kažu da borba protiv ove terorističke organizacije predstavlja i borbu protiv svih Kurda, a podrška ovoj terorističkoj organizaciji podrška svim Kurdima. Isto tako operacija Turske u Afrinu se pokušava predstaviti kao operacija protiv Kurda. Nažalost i neke medijske kuće poput El Jaazire koriste istu retoriku.  

Prenosimo vam analizu dekana Fakulteta društvenih nauka na univerzitetu Yildirim Beyazit prof.dr. Kudreta Bulbula.

Kurdska teroristička organizacija koja vrši etničko čišćenje nad Kurdima

Ali kada pogledamo PKK najveću štetu je nanijela i dalje nanosi upravo Kurdima. Od 40 hiljada osoba koje su ubijene od strane terorističke organizacije PKK u proteklih 40 godina većina njih su kurdskog porijekla. PKK koja svoje stavove zasniva na marksističko lenjinističkoj ideologiji najviše je ubila Kurda koji se protive njihovoj ideologiji. Zbog toga je više miliona turskih građana kurdskog porijekla iz istočne i jugoistočne regije odselilo u velike gradove na zapadu zemlje na čelu sa Istanbulom. Istanbul je danas postao grad gdje živi najviše Kurda u Turskoj u odnosu na druge gradove. Veoma je značajno istaći da osobe koje bježe od pritisaka i terorizma PKK ne bježe na sjeverni Irak ili u regije koje su pod kontrolom Kurda u Siriji nego u zapadne gradove Turske.

Slično etničko čišćenje u Siriji sprovodi ogranak terorističke organizacije PKK u ovoj zemlji PYD-YPG. Teroristička organizacija PYD koja je uz podršku SAD pokušala da formira koridor na sjeveru Sirije sve do Mediterana kao i u prošlosti i sada je protjerala na stotine hiljada Kurda, Arapa i Turkmena koji nisu htjeli da podrže ovu organizaciju. Zbog toga je na stotine hiljada Kurda iz Sirije izbjeglo u Tursku. Naravno da ima među Kurdima i jedan određeni broj onih koji su pružili podršku ovoj organizaciji. Ali ukoliko budemo išli sa logikom zapada sa PKK vidimo kao predstavnike svih Kurda to bi značilo da je Hitler bio predstavnik svih Njemaca ili Musolini svih Italijana.

Zašto Kurdi ne bi imali svoju nacionalnu državu?

Ovo pitanje koje se često iznosi u zapadnim medijima u određenoj mjeri ima podršku kurdske omladine. Ali niko od njih ne pita zašto u SAD-e ne postoje posebne države zasnovane na rasama. Zašto zapadne zemlje koje podržavaju sve separatističke aktivnosti na Bliskom istoku ne podrže nezavisnost Katalonije? Zbog čega Njemačka i Belgija hapse lidera pokreta nezavisnosti Katalonije Carles Puigdemonta i ako nije učestvovao u bilo kakvoj terorističkoj aktivnosti.

Ovdje se ne radi o nacionalnoj državi nego o politici zavadi, podjeli  i vladaj. Kao što je Edmunt Burke kritikujući Francusku revoluciju ukazao šta u stvari znače ovi principi.

Ukoliko je pitanje da svaka nacija, begluk, grad budu država onda smo to već ranije probali. Tokom krstaških ratova u Anadoliji su postojali brojni begluci. Jer Anadolije bila podijeljena između turskih begluka. Turci, Arapi i Kurdi su bili međusobno podijeljeni na brojne skupine. I šta je bilo u tom periodu. Gotovo svi begluci su bili meta raznih okupacija i napada. I zbog toga kada počne podjela niko ne može predvidjeti kada će to stati. Prije sto godina i ako su mnogi bili protiv toga zapadne zemlje su uticale na osnivanje brojnih islamskih država. Danas imamo 23 arapske države. Govori se o podjeli Iraka, Sirije i nekih zaljevskih zemalja. Danas narodi na Bliskom istoku proživljavaju nateži periodu u historiji zbog ove podjele.

I dok imamo sve ove podjele i boli danas trebamo da govorimo u ujedinjenu a ne više o podjelama.

Da li su sekularni Kurdi dobri Kurdi?

U zapadnim medijima se sa velikim pohvalama govori da je teroristička organizacije PKK sekularna organizacija. I dok na jednoj strani pokušavaju da što više kao da postoji veza između Islama i terorizma sekularne Kurde pokušavaju predstaviti kao jedino rješenje. Ali ovje se samo radi o propagandi. Jer ukoliko pogledamo na najveće tragedije u svijetu na 1. i 2. svjetski rat vidimo da su vođeni između takozvanih sekularnih zemalja. Ali kada pogledamo iz realne perpsketive imperijalizam nema ideologiju on samo radi na iskoristi sve što može. Zbog toga i podrška terorističkoj organizaciji PKK od strane Zapadnih zemalja nije bazirana na ideologiji nego na koristi koju imaju od nje. Isto tako osobe koje se udalje od društvenih vrijednosti i koje su postale stranci za društvene vrijednosti svojih zemalja moraju da se prislone imperijalističkim silama za bilo kakvu podšrku.

Zbog čega se vrši sva ova propaganda?

Kažu da ukoliko ne izvučemo pouku iz historije da se ona ponavlja. Danas je odraz naše budućnosti, dok je jučer odraz današnjice.

Kada pogledamo na prošlost vidimo da tri osnivačka naroda na Bliskom istoku Kurdi, Arapi i Turci kada god su bili ujedinjen i zajedno u regiji je vladao mir i prosperitet i imali su riječ u svijetu. A kada god su se dijelili u regiji je vladala patnja, bol i suze. Samo su zajedničkim snaga se uspjeli suprostaviti krstašima.

Tri naroda su pod liderstvom kurdskog komandanta Selahaddin Eyyubija uspjeli osloboditi Jerusalem od okupacije. Danas zapadne zemlje pokušavaju da podjele ove narode i da koriste kao svoje pijune u regiji. Tokom krstaških pohoda ovu ulogu su igrale lokalne hrišćanske zajednice i Jermeni. Danas se Izrael koristi kako bi destabilizirao regiju. Danas izazivajući sukobe između muslimana u regiji pokušavaju da ostvare svoje ciljeve. Žele da formiraju lokalne zajednice koje će biti pod njihovom komandom. Ali i pored sve propagande većina Kurda je shvatila ovu igru i dalje se protivi  ovoj igri. Vjerujemo da će bratstvo Turaka, Kurda i Arapa koje traje više od hiljadu godina prevladati i da ni jedan narod neće postati marioneta zapadnih i imperijalističkih sila.Povezane vijesti