Aktualnosti iz zemlje i svijeta 13/2018

Turska pobjeda u Afrinu

Aktualnosti iz zemlje i svijeta 13/2018

Istraživač izFondacije za politička, ekonomska i socijalna istraživanja SETA  Can Acun:

Turska pobjeda u Afrinu

 

Nakon čišćenja okoline i centra Afrina od terorista, počeo je povratak civila u tu regiju. Primjetno je i to da su sirijski Kurdi, koji  su u Tursku pobjegli od zuluma terora PKK/YPG, počeli da se spremaju za povratak. Dok se u svijetu vode debate o sirijskim izbjeglicama i dok,naročito u SAD i zemljama EU, raste rasizam, turska politika po pitanju Sirije je obezbjeđivanje samovoljnog povratka Sirijaca kućama.

Vidimo da nakon operacije “Štit Eufrata”, turskom humanitarnom pomoći i oformljenjem bezbjedne situacije, obezbjeđen povratak Sirijaca koji su se nalazili privremeno u Turskoj. Dok se Turska u Siriji s jedne strane bori sa terorom, s druge strane stvara bezbjednu luku za çivile. Operacijom “Štit Eufrata” obezbeđen je povratak kućama za skoro 200 hiljada izbjeglica. Osim toga, iz drugih regija Sirije se na hiljade civila vratilo u sjeverni Halep i oslobođena područja.

Civili iz Damaska i okolinekoji supod Asadovim režimom su došli u sjeverni Halep koji je oslobođen od strane Turske. Operacije koje Turska sprovodi u Siriji nisu samo za bezbjednost te zemlje već za Sirijce predstavljaju nadu i sigurnost.

Navodna borba SAD sa terorom pod čijim izgovorom je otvoren put za PKK/YPG ne predstavlja nikako mogućnost povratka izbjeglica. Uslijed takvih koraka SAD civili ne samo da se ne vraćaju u tu regiju nego čak i bježe u inostranstvo i u sjeverni Halep.

Isto tako Humus, Zabadani, Darazza i Halep koje supreuzele režimske i ruske snage uz velike pokolje    su se preobratili u gradove duhova.

Jedino područje u koje se civili vraćaju su područja oslobođena u operaciji “Štit Eufrata”.    

Grad Afrin koji je oslobođen u operaciji “Maslinova grana” će također biti regija u koju će se izbjeglice bezbjedno moći vratiti.

U područjima koja su oslobođena u operaciji “Štit Eufrata” živi preko 100 hiljada ljudi koji su nasilno, od strane PKK/YPG, preseljeni iz Tel Rifata i okoline. Stanovnici Tel Rifata okupljanjem protestvuju i zahtijevaju da TSK i FSA očiste njihov grad i okolinu od terorista PKK/YPG kako bi se izbjeglice i civili mogli vratiti svojim domovima. Turska je počela sa akcijama kako bi obezbijedila stanovnicima Tel Rifata da se vrate u svoje domove.

Na primjer u Njemačkom javnom mnjenju su sirijske izbjeglice jedna od važnijih tema za raspravu. Naročito radikalna desničarska partija AFD ne želi sirijske izbjeglice u Njemačkoj. AFD partija je po ovom pitanju poslala delegaciju u Siriju i sa Asadovim režimom razgovarala o tome kako izbjeglice trebaju biti primorane da se vrate u regije pod režimskim snagama.

Međutim njemačko javno mnjenje nije prihvatilo ovu ideju i naglasilo da ukoliko se izbjeglice vrate na ta područja da će biti izloženi opasnostima. Naročito činjenica da Asadov režim sirijske izbjeglice vidi kao izdajnike, predstavlja razlog više za mišljenje da će povratnici biti izloženi mučenju i torturama i to dokazuje koliko je ova ideja o nasilnom povratku izbjeglica nehumana.

Uslijed čišćenja regija od terorista od strane Turske, izbjeglice i civili se svojevoljno vraćaju u svoje domove. I u eventualnoj vojnoj operaciji na Sincar u Iraku, biće obezbjeđeno bezbjedno vraćanje civila u to područje. U regiji Sincar nakon napada ISIL-a, mnogi Ezidi su uspijeli pobjeći. Međutim i pored čišćenja te regije 80% Ezida i dalje živi u kampovima van Sincara. Prisutnost PKK u ovoj regiji spriječava povratak Ezida kućama. Ukoliko Turska,  skupa sa centralnom vlašću Iraka, očisti Sincar od terorista PKK, veliki broj Ezida će biti u prilici da se vrati svojim kućama.

Turska je dokazala da se u svojim vojnim akcijama ne ponaša nasilnički već da je sila koja uspostavlja bezbjednost i mir.

 Povezane vijesti