Aktualnosti iz zemlje i svijeta

Šta se dješava u Iranu?

Aktualnosti iz zemlje i svijeta

Šta se dješava u Iranu?

Protesti koji su počeli u Mešedu uslijed siromaštva i nezaposlenosti diljem Irana, proširili su se i na Nišabur, Šarud, Kirmanšah, Kum, Rešt, Yezd, Kazvin, Zahidan, Ahvaz i mnoge druge gradove. Na ovim protestima se kritikuje vlada, Hamenei kao i politički autoriteti i režim uopšte. U gradu Kum koji važi za bitan šiitski centar su uzvikivani slogani poput:“Nek je proklet Hamanei, nek je proklet Hizbullah.“Dok su mnogi prisutni na ovim protestima uhapšeni, veliki broj ih je izgubilo život.

Čućemo analizu na ovu temu koju je za nas pripremio Can Acun, istraživač iz Fondacije za politička, ekonomska i socijalna istraživanja SETA

Generalno, kada pogledamo na unutrašnju situaciju u Iranu, možemo vidjeti dvije važne tačke; ekonomiju u padu i političke razmirice.

Razmirice između Vlade Rouhanija i Hamaneia su se još više zabuktale poslije poslije posljednjih izbora. Tvrdnje o korupciji  Rouhanijevog okruženja i čuvara iranske revolucije su dovele do toga da povjerenje u iransku državu bude oslabljeno. Loša uprava i embargo koji se sprovodi u Iranu kada se spoje sa korupcijom dovode do toga da iranska ekonomija još više nazaduje. I pored svih izvora nafte i prirodnog gasa, nacionalni dogodak je sa 500 milijardi pao na 350 milijardi dolara. U zemlji je prisutna ozbiljna inflacija i problem nezaposlenosti, infrastruktura je nedovoljna, zagađenost vazduha i suša. Što se tiče spoljnje politike nastavljaju da prate ekspanzionističku politiku; u Libiji, Jemenu, Siriji i Iraku i pored velikih ekonomskih gubitaka ima važnih dobitaka. Međutim, ove geopolitičke dobiti kao da baš i ne interesuju obični narod.

Ono što privlači pažnju na ovim protestima su i ernički motivisani protesti. Može se primjetiti da su razlozi za pobunu Arapa u regiji Ahwaz, Belučija na istoku Irana, Kurda na zapadu Irana i u regijama turkmena i Iranu, zasnovani na etničkim razlozima.

Iako su osnovni razlozi pobuna u Iranu nezadovoljstvo naroda unutrašnjom politikom, također postoji i međunarodna dimenzija ovih protesta. Organi iranske države tvrde da su ubijeni na protestima zapravo ubijeni od strane stranih agenata. Izjava predsjednika SAD Donald Trumpa na twitteru da podržava proteste u Iranu još više jača tvrdnje da su umješane i sile spolja. Izraelski predsjednik Netanjahu je takođe izrazio veliko zadovoljstvo povodom protesta u Iranu.

Ističući da je Iran prijateljska i bratska zemlja Turske, iz Ministarstva vanjskih poslova u Ankari poručili su da pridaju veliku važnost očuvanju stabilnosti i socijalnog mira u susjedstvu.

“Uvjereni smo da je potrebno spriječiti nasilje i izbjeći provokacije, a predsjednik Irana Hassan Rouhani u tom kontekstu je ranije poručio da narod Irana ima pravo na proteste, ali ne i na kršenje zakona i nanošenja štete javnom dobru“, navedeno je u saopštenju.

Naročito Saudijska Arabija, UAE, Egipat, Bahrein i Izrael koje je Donald Trump nakon svoje zalivske turneje okretao protiv Irana budno prate dješavanja u Iranu.

Takođe i država Iran već godinama kao razlog mnogih problema navodi strane sile.           Zamjenik predsjednika Irana Ishak Cihangiri je u svojoj izjavi od minulog vikenda rekao: “Ekonomske teme su izgovor za pokrivanje drugih tema. Iza kulisa su zapravo drugi scenariji.” Hasan Rouhani je u državnim novinama jučer u članku na prvoj strani izjavio sljedeće:”Neki narod smatraju igračkama za postizanje svojih ciljeva.”

Ajetullah Hamanei je u ovom kontekstu rekao:”Naši neprijatelji koriste novac, oružje i agente kako bi izazvali nerede u našoj zemlji.”

Parole poput “Ne trošite novac na Siriju, Gazu i Libiju” , “Ni za Gazu, ni za Liban, život daću j aza Iran”, “Neka je proklet Hizbullah” dokazuju da im smeta ekspanzionistička politika na Bliskom istoku.Iran je, dok se sa jedne strane gušio u ekonomskoj krizi, sa druge strane je pratio ekspanzionističku politiku Bliskog istoka. Uvijek se znalo da postoje grupacije u Iranu kojima smeta ekspanzionistička politika. Svota novca koju je Iran davao sirijskim militantima je veća od plate većine stanovništva u Iranu. Osim toga slogani poput: “Ne želimo islamsku republiku”, “Nezavisnost, sloboda, Republika Iran” su dokaz da su protestanti protiv iranskog represivnog režima. Ironično je to da su na protestima dovili za zbalenog lidera Irana Rizu Šaha Pehlevija.

Na kraju, postoji mnogo faktora koji provociraju iranske protestante. Sa jedne strane potraga za slobodom i ekonomskim prosperitetom, a sa druge strane namera da se izazove haos od strane zemalja koje su za metu uzele Iran. Pristup Turske dješavanjima u Iranu je realan i u ravnoteži jer vidi ove dvije istine.   

 Povezane vijesti