Dragaš: Pehlivani od zaborava čuvaju višestoljetnu tradiciju

Na poljani zvanoj Mejdan, nadmorske visine od hiljadu metara, u regiji Opolja, delu opštine Dragaš na krajnjem jugu Kosova i samoj granici sa Makedonijom i Albanijom, više od hiljadu ljubitelja pehlivana i pehlivanstva.

Dragaš: Pehlivani od zaborava čuvaju višestoljetnu tradiciju

 

 Na poljani zvanoj Mejdan, nadmorske visine od hiljadu metara, u regiji Opolja, delu opštine Dragaš na krajnjem jugu Kosova i samoj granici sa Makedonijom i Albanijom, više od hiljadu ljubitelja pehlivana i pehlivanstva, po kiši i dosta hladnom vremenu uživalo je u nadmetanju pedesetak boraca ove drevne veštine koja se na ovim prostorima neguje blizu šest vekova, od vremena dolaska Osmanlija.

Osim sa Kosova, takmičari su došli još i iz susedne Albanije, zatim iz Makedonije i Bugarske. Pripremajuċi se za borbu, svaki od njih se najpre namazao jestivim uljem po golom telu do pojasa, ali i po specijalno za to šivenim kožnim pantalonama zvanim kispet.

To ima višestruku ulogu. Najpre jača i štiti kožu, a otežava hvatanje, ali, kako je za Anadolu Agency (AA) pojasnio dr. Suljeman Šala profesor za fizičku kulturu Univerziteta u Prištini “brišu se i granice u kilaži i do izražaja dolaze konativne i kognitivne sposobnosti “

“Tu do izražaja dolazi mozak i oni mogu sa različitim pokretima i kondicijom da se poravnaju. Ima slučajeva da su pobedili oni koji su bili mnogo lakši od protivnika i to zahvaljujuċi jestivom ulju”, tvrdi profesor Šalja.

U krugu od 15-ak ari, borbe se održavaju neprekidno. Neke traju i po sat i po. Sve to prate sudije, uglavnom bivši pehlivani, neki i višestruki prvaci bivše Juoslavije u ovom sportu.

 


Tagovi: Priština , Dragaš

Povezane vijesti