Šarović otvara predstavništvo Vanjskotrgovinske komore BiH u Istanbulu

Mirko Šarović, ministar vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH, u petak će u Istanbulu otvoriti privredno predstavništvo BiH u Republici Turskoj, prvo predstavništvo Vanjskotrgovinske komore BiH u inostranstvu.

Šarović otvara predstavništvo Vanjskotrgovinske komore BiH u Istanbulu

Mirko Šarović, ministar vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH, sutra će u Istanbulu otvoriti privredno predstavništvo BiH u Republici Turskoj, prvo predstavništvo Vanjskotrgovinske komore BiH u inostranstvu.

Iz Ministarstva navode da je otvaranje ovog, za bh. privredu važnog predstavništva, rezultat trilateralne saradnje BiH, Srbije i Turske.

S obzirom na značaj turskog tržišta, predstavništvo će biti od velike pomoći privrednicima dvije zemlje u bržem i jednostavnijem uspostavljanju kontakata i ugovaranju poslova, te plasmanu bh. proizvoda, ne samo na tursko nego i na druga nova tržišta.

Ministarstvo vanjske trgovine i ekonomskih odnosa podsjeća da je izvoz iz BiH u Tursku, zadnjih mjeseci prvi put premašio uvoz iz Turske u BiH. Predstavništvo je važno i zbog promocije potencijala BiH i privlačenja većeg broja investitora.

Svečana ceremonija otvaranja biće održana u 11 sati, u Istanbulu. Uz ministra Šarovića, predstavništvo će otvoriti i Ahmet Egrlić, predsjednik Vanjskotrgovinske komore BiH, a ceremoniji će prisustvovati brojni visoki zvaničnici iz BiH i Republike Turske.Povezane vijesti