Ρουμανική στήριξη στα βήματα της Τουρκίας για την ΕΕ

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν και η πρωθυπουργός της Ρουμανίας Βιόριτσα Ντάντσιλα έδωσαν κοινή συνέντευξη Τύπου

Ρουμανική στήριξη στα βήματα της Τουρκίας για την ΕΕ

 

Δεν θα ξεχάσουμε την συμπαράσταση που έδειξε η Ρουμανία μετά την απόπειρα πραξικοπήματος της Φετουλαχιστικής Τρομοκρατικής Οργάνωσης (FETÖ/PDY) στην Τουρκία στις 15 Ιουλίου 2016, δήλωσε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

 

«Συνεχίζουμε τις επαφές μας με τις ρουμανικές αρχές ούτως ώστε να γίνουν τα αναγκαία βήματα σε σχέση με άτομα και οργανισμούς στη Ρουμανία που συνδέονται με την FETÖ», είπε.

 

Ο ΠτΔ Ερντογάν και η πρωθυπουργός της Ρουμανίας Βιόριτσα Ντάντσιλα, έδωσαν κοινή συνέντευξη Τύπου έπειτα από το δείπνο εργασίας που πραγματοποιήθηκε στο Προεδρικό Συγκρότημα μεταξύ αντιπροσωπειών.

 

Ο Ερντογάν υπενθύμισε ότι το 2018 συμπληρώνονται 140 χρόνια από την σύναψη διπλωματικών σχέσεων μεταξύ των δύο χωρών.

 

Αφού σημείωσε ότι οι σχέσεις των δύο χωρών από το 2011 βρίσκονται σε επίπεδο στρατηγικής εταιρικής σχέσης, υπογράμμισε ότι η φιλία μεταξύ των χωρών είναι αποτέλεσμα των σχέσεων που επί αιώνες διατήρησαν οι δύο κοινωνίες και της πολιτισμικής ανταλλαγής.

 

Με την Ρουμάνα πρωθυπουργό είχαμε μια συζήτηση γύρω από πολλά θέματα και κυρίως την οικονομία, την ασφάλεια και την καταπολέμηση της τρομοκρατίας, ανέφερε ο ΠτΔ και είπε ότι εξέτασαν αυτά που θα μπορούσαν να γίνουν ούτως ώστε να αναπτυχθεί περισσότερο η συνεργασία κατά το προσεχές διάστημα.

 

Ο ΠτΔ υπογράμμισε ότι οι οικονομικές και εμπορικές σχέσεις αποτελούν μια σημαντική διάσταση των διμερών σχέσεων:

 

«Προβλέπουμε ότι ο όγκος των εμπορικών συναλλαγών που διαμορφώθηκε σε 6 δισεκατομμύρια δολάρια το 2017 υπό το φως των τωρινών δεδομένων, θα αυξηθεί ακόμα περισσότερο και έχουμε συμφωνήσει στις συζητήσεις μας να αυξηθεί αυτός ο στόχος σε 10 δισεκατομμύρια δολάρια. Πιστεύω ότι οι πλευρές μαζί με όλα τα υπουργεία θα κάνουμε τα απαραίτητα βήματα για να το καταφέρουμε. Στα εμπορικά στοιχεία κατά τους οκτώ πρώτους μήνες σύμφωνα με τους υπολογισμούς μας υφίσταται μια αύξηση της τάξεως του 23% σε σύγκριση με την αντίστοιχη περίοδο του προηγούμενου έτους. Θα εργαστούμε για να πετύχουμε τον στόχο των 10 δισεκατομμυρίων δολαρίων στο εμπόριο».

 

Ο ΠτΔ Ερντογάν κάλεσε για μία ακόμη φορά τους Ρουμάνους επιχειρηματίες για επενδύσεις στην Τουρκία.

 

Εκφράζοντας ευγνωμοσύνη για την υποστήριξη της Ρουμανίας που είναι σύμμαχος στο ΝΑΤΟ, στην προσπάθεια της Τουρκίας να καταπολεμήσει την τρομοκρατία, είπε το εξής:

 

«Η προεδρία της Ρουμανίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση που θα ξεκινήσει στην αρχή της νέας χρονιάς είναι μια σπουδαία ευκαιρία από την άποψη των σχέσεων μας».

 

«Στο πρώτο μισό του 2019 θα αναπτύξουμε μια στενή σχέση συνεργασίας με την ρουμανική προεδρία και την Ευρωπαϊκή Ένωση. Συζητήσαμε με την κυρία πρωθυπουργό τα βήματα που θα μπορούσαν να γίνουν σε αυτό το θέμα τόσο σε διμερές επίπεδο όσο και στις συνομιλίες μεταξύ των αντιπροσωπειών. Από την άλλη μεριά, οι περίπου 70 χιλιάδες ομογενείς μας που ζουν στη Ρουμανία και οι σχεδόν 15 χιλιάδες πολίτες μας, αποτελούν γέφυρα φιλίας μεταξύ των δύο χωρών. Εκτιμούμε το γεγονός ότι οι ομογενείς μας που αποτελούν κειμήλιο της κοινής μας ιστορίας, ζουν σε ηρεμία σε αυτή τη χώρα χωρίς να υφίστανται ουδεμία διάκριση. Ευχόμαστε η Ρουμανία να γίνει παράδειγμα και για τις υπόλοιπες χώρες».

 

Ο Ερντογάν ανέφερε ότι επιθυμούν να συνεχίσουν τις διαβουλεύσεις υψηλού επιπέδου με την Ρουμανία:

 

«Η βασικότερη ευχή μας είναι αυτές οι προσπάθειές μας στο στρατιωτικό, στο πολιτικό, στο οικονομικό αλλά και στο πολιτιστικό πεδίο, η αλληλεγγύη που υπάρχει μεταξύ μας να συνεχιστούν με αυξανόμενο ρυθμό και στην μετέπειτα διαδικασία».

 

Από την πλευρά της η πρωθυπουργός της Ρουμανίας Βιόριτσα Ντάντσιλα, δήλωσε ότι θα συνεχίσουν τα στηρίζουν τα βήματα της Τουρκίας σε σχέση με την Ευρωπαϊκή Ένωση.

 

Η Ντάντσιλα σημείωσε ότι φέτος συμπληρώνονται 140 χρόνια διπλωματικών σχέσεων μεταξύ Τουρκίας και Ρουμανίας και πως ταυτόχρονα συμπληρώνονται 100 χρόνια από την «μεγάλη ένωση» στη Ρουμανία και αναφερόμενη στην συμβολική σημασία αυτού του γεγονότος, ευχαρίστησε τον ΠτΔ Ερντογάν για την φιλοξενία σε μια τόσο σημαντική χρονική περίοδο.

 

Αφού επεσήμανε ότι κατά τις επαφές συζήτησαν για την στρατηγική εταιρική σχέση που διατηρείται από το προηγούμενο έτος, αναφέρθηκε με έμφαση στις σχέσεις που ενισχύονται στη βάση της αμοιβαίας στήριξης και των κοινών αξιών.

 

Η Ρουμάνα πρωθυπουργός εξήρε τη σημασία της συνεργασίας μεταξύ των τουρκικών και των ρουμανικών αρχών, τόσο σε διμερές και περιφερειακό επίπεδο όσο και σε πολλούς τομείς, όπως πολιτική, άμυνα, εμπόριο, παιδεία και πολιτισμό.

 

Σημείωσε πως ο όγκος των διμερών εμπορικών συναλλαγών ήταν 5 δις 100 εκατομμύρια ευρώ το προηγούμενο έτος και αναφέρθηκε στη σημασία της συμμαχικής σχέσης κάτω από την στέγη του ΝΑΤΟ.

 

Η Βιόριτσα Ντάντσιλα είπε ότι Τουρκία και Ρουμανία μοιράζονται κοινές αξίες από την άποψη της ασφάλειας και εξέφρασε την ετοιμότητα της χώρας της για την περαιτέρω ενίσχυση του αμοιβαίου διαλόγου και της συνεργασίας.

 

«Θα συνεχίσουμε να στηρίζουμε τα βήματα της Τουρκίας σε σχέση με την Ευρωπαϊκή Ένωση. Εκτιμούμε ειδικά την συνεισφορά της Τουρκίας στην ασφάλεια της Ευρώπης», είπε η Ρουμάνα πρωθυπουργός εκτιμώντας παράλληλα την πολιτική της Τουρκίας να ανοίγει την πόρτα σε μετανάστες.

 

Η Ντάντσιλα χαρακτήρισε «πολύ γερή» την στρατηγική εταιρική σχέση των δύο χωρών και πρόσθεσε ότι οι συμφωνίες συνεργασίας που υπογράφηκαν με αφορμή την επίσκεψή της, αντανακλούν την βούληση των δύο πλευρών για την περαιτέρω ανάπτυξη των σχέσεων.

 ΣΧΕΤΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ