Συνέντευξη Ερντογάν στην ρωσική εφημερίδα Kommersant

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας σχολίασε τις τουρκο-ρωσικές σχέσεις και κυρίως την συνεργασία των δυο χωρών στη Συρία

Συνέντευξη Ερντογάν στην ρωσική εφημερίδα Kommersant

 

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Ρετζέπ Ταγγίπ Ερντογάν δήλωσε πως η Τουρκία υπό καμία συνθήκη δεν θα επιτρέψει την τρομοκρατία σε κανένα σημείο των συνόρων της.

Στη συνέντευξη που παραχώρησε στη ρωσική εφημερίδα Kommersant ο Πρόεδρος σχολίασε την διαδικασία λύσης στη Συρία.

Αναφερόμενος στον αγώνα κατά της τρομοκρατίας, ο Πρόεδρος είπε:

«Ελπίζουμε να παράσχει στήριξη και η Ρωσία στον αγώνα που δίνει η Τουρκία κατά των διαμελιστικών τρομοκρατικών οργανώσεων όπως PKK, PYD/YPG και DSG».

Τόνισε πως η Τουρκία είναι αποφασισμένη στην καταπολέμηση της τρομοκρατίας, ο Ερντογάν και ανέφερε πως η χώρα του έχει αποδείξει αυτό πολλές φορές στον αγώνα κατά της τρομοκρατίας που δίνει στις περιοχές Αφρίν, Τζεραμπλούς, Αλ Μπαμπ και Ιντλίμπ της Συρίας.

Εφιστώντας την προσοχή στο γεγονός ότι στη συνάντηση που πραγματοποιήθηκε στις 17 Σεπτεμβρίου στην ρωσική πόλη Σότσι με τον Πρόεδρο της Ρωσίας Βλαντιμίρ Πούτιν έγινε νύξη στην σημασία που αποδίδεται στο συγκεκριμένο θέμα ανέφερε:

«Ελπίζουμε να στηρίξει τον αγώνα που δίνει η Τουρκία κατά αυτών των τρομοκρατικών οργανώσεων και η Ρωσία».

Επισήμανε πως πιστεύει ότι η συνεργασία τους με τη Ρωσία θα συνεχιστεί να αναπτύσσεται αποτελεσματικά και στο μέλλον.

«Εκφράσαμε πολλές φορές πως είμαστε αντίθετοι με κάθε μορφής πρωτοβουλία που σκοπεύει να εξαλείψει τους μετριοπαθείς αντιπολιτευόμενους, θεωρώντας τους ως 'τρομοκράτες'» ανέφερε ο Ερντογάν και τόνισε πως η μετριοπαθής αντιπολίτευση πρέπει να παραμείνει εντός της διαδικασίας πολιτικής λύσης στο Ιντλίμπ και πως αυτό είναι αναγκαίο ώστε οι συνομιλίες της Γενεύης και της Αστάνα να συνεχίσουν να λειτουργούν κανονικά.

Αναφερόμενος στο προσφυγικό ζήτημα ο Ερντογάν είπε:

«Δεν είναι σωστό να βλέπουμε αυτό το ζήτημα το οποίο είναι η ανοιχτή πληγή του κόσμου, σαν πρόβλημα μόνο της Τουρκίας».

Στο τέλος της συνέντευξης ο Ερντογάν εξέφρασε ιδιαίτερα την ικανοποίηση του από την ανάπτυξη των τουρκο-ρωσικών σχέσεων στο πλαίσιο της καλής γειτονίας, κοινών συμφερόντων και αμοιβαίου σεβασμού και είπε:

«Εκτός από τα κοινά ενεργειακά σχέδια και τις αμοιβαίες επενδύσεις κάνουμε τα δέοντα βήματα και για την ανάπτυξη των ανθρώπινων και πολιτιστικών μας σχέσεων. Θα συνεχίσουμε να κάνουμε αυτά τα βήματα και στο εξής. Πιστεύω πως ο τουρκικός και ο ρωσικός λαός οι οποίοι μοιράζονται την ίδια γεωγραφία και κατάφεραν να γίνουν υποκείμενο της ιστορίας επί αιώνες ολόκληρες πρέπει να έχουν μια βαθιά, ειλικρινή και στενή σχέση. Θέλω να τονίσω πως θα στηρίξουμε πάντοτε τις εργασίες που γίνονται με αυτό τον σκοπό».

 

 ΣΧΕΤΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ