Η Τουρκία στην επέτειο της απόπειρας πραξικοπήματος στέκεται όρθια

Άρθρο του εκπροσώπου της Προεδρίας κ. ΙμπραχίμΚαλίν που δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα Daily Sabah στις  14.07.2018

Η Τουρκία στην επέτειο της απόπειρας πραξικοπήματος στέκεται όρθια

 

 

 

 

Δυο χρόνια μετά από την άνανδρη επίθεση που εξαπολύθηκε την νύχτα της 15ης Ιουλίου, η Τουρκία με το νέο σύστημα διακυβέρνησης συνεχίζει να είναι ακόμη πιο ισχυρή, ακόμα πιο ανθεκτική και ακόμη πιο αποτελεσματική.

Αυτό το Σαββατοκύριακο σηματοδοτεί την δεύτερη επέτειο της απόπειρας πραξικοπήματος που έλαβε χώρα στην Τουρκία στις 15 Ιουλίου του 2016. Η συγκεκριμένη επίθεση που εξαπολύθηκε από τον Φετουλάχ Γκιουλέν και την τρομοκρατική οργάνωση που του πρόσκειται, επίσημα γνωστή ως Γκιουλενιστική Τρομοκρατική Οργάνωση(FETÖ), στοίχησε στις ζωές 250 ανθρώπων και τραυμάτισε πάνω 2000.

Μέσα σε λίγες ώρες στρατηγικά σημαντικοί θεσμοί της Τουρκίας, συμπεριλαμβανομένου του Προεδρικού Συγκροτήματος, της Βουλής, των εδρών της Αστυνομίας και της Υπηρεσίας Πληροφοριών δέχθηκαν την επίθεση μιας ομάδας που παρουσίαζε την εικόνα μια κατοχικής δύναμης. Μετά την νίκη μας κατά των εχθρών της δημοκρατίας, το καθήκον της διασφάλισης να μην σημειωθεί ποτέ ξανά μια τέτοια τραγωδία, αποδείχθηκε ως ένα δύσκολο αλλά ζωτικό καθήκον. Από αυτή την έννοια τα δυο τελευταία χρόνια ήταν μια πύρινη δοκιμασία για τη χώρα μας.

Σε εκείνη τη μοιραία νύχτα εκατομμύρια Τούρκοι, έγραψαν ιστορία διακινδυνεύοντας τις ζωές τουςγια την προστασία του έθνους. Ως ελεύθεροι πολίτες που έχουν διαφορετικές εθνικές, πολιτικές και πολιτιστικές καταγωγές, αγωνιστήκαμε όλοι μαζί και νικήσαμε τους πραξικοπηματίες. Ήταν μια περήφανη ημέρα την οποία οι επόμενες γενιές θα θυμούνται σαν μια ιστορική στιγμή, 

Η Τουρκία ξεπέρασε το σοκ της απόπειρας πραξικοπήματος της 15ης Ιουλίου χάρει στην ισχυρή ηγεσία του Προέδρου της Δημοκρατίας Ρετζέπ Ταγγίπ Ερντογάν, την αφοσίωση του Τουρκικού λαού στην δημοκρατία και τη δύναμη των θεσμών της χώρας μας. Λίγο διάστημα ύστερα από το αποτυχημένο πραξικόπημα, στη χώρα κηρύχτηκε κατάσταση εκτάκτου ανάγκης ώστε να αποκαλυφθούν τα γεγονότα με όλες τις διαστάσεις τους και να αποτραπούν οι μελλοντικές επιθέσεις κατά της τουρκικής δημοκρατίας.

Μετά από δυο χρόνια που πέρασαν, η κατάσταση εκτάκτου ανάγκης την επόμενη εβδομάδα, όπως είχε υποσχεθεί ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας ενόψει των εκλογών της 24ης Ιουνίου, κατά τις οποίες επανεκλέχτηκε λαμβάνοντας το 52,6% το συνολικών ψήφων.Εάν η απόπειρα πραξικοπήματος της 15ης Ιουλίου σημειώνονταν σε μια χώρα με ασθενέστερα θεσμικά όργανα και λιγότερα δημοκρατικό πολιτισμό, η οικονομία εκείνης της χώρας θα κατέρρεε αμέσως εκείνη τη στιγμή. Η πολιτική θα εκτροχιαζότανε και η κοινωνική ειρήνη θα διακινδύνευε. Από αυτή την άποψη, το κάθε περιστατικόπου σημειώθηκε μεταξύ του σήμερακαι της ημέρας που σημειώθηκε εκείνη η αιματηρή επίθεση κατά της τουρκικής δημοκρατίας πρέπει να αναλυθεί με προσοχή, επειδή αποδεικνύει την ανθεκτικότητα της Τουρκίας σαν χώρα.

Παρά την απόπειρα πραξικοπήματος που σημειώθηκε η χώρα μας είναι η μοναδική σύμμαχος του ΝΑΤΟ η οποία δίνει ταυτόχρονα αγώνα κατά τριών τρομοκρατικών οργανώσεων, που έδωσε βαριά πλήγματα στην PKK και διοργάνωσε μια επιτυχημένη χερσαία επιχείρηση κατά των θέσεων της ΝΤΑΕΣ στη Συρία. Σαν αποτέλεσμα από τον Δεκέμβριο του 2016 δεν σημειώθηκε οποιαδήποτε μεγάλη τρομοκρατική επίθεση στην Τουρκία. Παρόλα αυτά η οικονομία της Τουρκίας, το 2017 έγινε η ταχύτερα αναπτυσσόμενη οικονομία του κόσμου και δημιούργησε εκατοντάδες χιλιάδες νέες θέσεις εργασίας. Κατά την ίδια περίοδο διεξήχθησαν χωρίς κανένα πρόβλημα το δημοψήφισμα για την συνταγματική αναθεώρηση, οι προεδρικές και οι βουλευτικές εκλογές. Οι πολιτικοί μας θεσμοί και η κοινωνική μας ειρήνη δεν επλήγησαν καθόλου από αυτή τη διαδικασία.

Στα δυο τελευταία χρόνια οι Δυτικοί δημοσιογράφοι απομάκρυναν τις απόλυτα λογικές προσπάθειες που κατέβαλλε η Τουρκία για να εξαλείψει την απειλή μιας νέας απόπειρας πραξικοπήματος από το πλαίσιο τους, γεγονός που είχε σαν αποτέλεσμα να δημιουργηθεί ένα μεγάλο χάσμα μεταξύ  των πραγματικών περιστατικών και του αντίκτυπου που είχαν αυτά στα μέσα ενημέρωσης. Στην πραγματικότητα η κατάσταση εκτάκτου ανάγκης που είναι ένας συνταγματικός μηχανισμός που αναπτύχθηκε για την προστασία της δημοκρατίας μας κατά των σοβαρότερων απειλών δεν επηρέασε την καθημερινή ζωή των απλών πολιτών. Πολλές από τις εξουσίες που δίνει το σύνταγμα στην κυβέρνηση στο πλαίσιο της κατάστασης εκτάκτου ανάγκης δεν ασκήθηκαν ποτέ.  Η Τουρκία δεν προχώρησε σε έλεγχο κεφαλαίων, ούτε επέβαλλε περιορισμούς στα εσωτερικά και διεθνή ταξίδια.

Ενόψει των γενικών εκλογών και του δημοψηφίσματος για την αναθεώρηση του συντάγματος του 2017 πολλά πολιτικά κόμματα μπόρεσαν να διεξάγουν προεκλογικές καμπάνιες χωρίς να αντιμετωπίσουν οποιοδήποτε περιορισμό.  Τελικά εμείς ως Τουρκικός λαός ενωθήκαμε και σταθήκαμε πάλι όρθιοι σαν έθνος. Τίποτα δεν πρόκειται να αλλάξει αυτή την πραγματικότητα.  Σήμερα η εισβολή των Γκουλενιστών για να καταλάβουν την καρδιά και τον νου των έντιμων και εργατικών Τούρκων έχει τερματιστεί τελείως.  Έχουμε σπάσει την πολιορκία της FETÖ πάνω στους δημόσιους θεσμούς της χώρας μας και στην κοινωνία των πολιτών.

Ταυτόχρονα, λάβαμε  μέτρα για να εμποδίσουμε τις προσπάθειες αυτής της τρομοκρατικής ομάδας να δηλητηριάσει τους ανθρώπους σε κάθε γωνιά του κόσμου με πρόσχημα την εκπαίδευση. Ειδικά το Τουρκικό Εκπαιδευτικό Ίδρυμα έχει αναλάβει το καθήκον να πάρει πίσω τα σχολεία της χώρας μας στο εξωτερικό και να ιδρύσει νέα εκπαιδευτικά ιδρύματα προκειμένου η χώρα μας να συνεχίσει να παραμείνει αχτίδα ελπίδας. Επίσης οι ξένες κυβερνήσεις εκτίμησαν καλύτερα για το πόσο σοβαρά αντιμετωπίζει η Τουρκία αυτό το ζήτημα και τους τρόπους με τους οποίους θέτουν σε κίνδυνο την ασφάλεια των χωρών στις οποίες δραστηριοποιούνται ο Γκιουλέν και οι υπηρέτες του. Είναι περιττό να πούμε πως οι προσπάθειες μας να παρουσιάσουμε ενώπιων της δικαιοσύνης τους δράστες της απόπειρας πραξικοπήματος της 15 Ιουλίου θα συνεχιστεί με αποφασιστικότητα. 

 


Λέξεις-κλειδιά: Ιμπραχίμ Καλίν

ΣΧΕΤΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ