Κοινή συνέντευξη τύπου Τσαβούσογλου-Στόλτενμπεργκ

Οι υπουργός Εξωτερικών σχολίασε τις δηλώσεις του Μακρόν περί σχέσεων Τουρκίας-Ρωσίας

Κοινή συνέντευξη τύπου Τσαβούσογλου-Στόλτενμπεργκ

 

 

 

Ο υπουργός Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου δήλωσε πως η Τουρκία είναι αντίθετη με τη διάκριση στο θέμα της καταπολέμησης της τρομοκρατίας.

Ο γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ Γενς Στόλτενμπεργκ στο περιθώριο της επίσκεψης του στην Τουρκία συναντήθηκε με τον επικεφαλής της τουρκικής διπλωματίας στην πρωτεύουσα Άνκαρα.

Οι δυο άντρες διοργάνωσαν κοινή συνέντευξη τύπου μετά το πέρας της συνάντησης.

Στις δηλώσεις ο Τσαβούσογλου σημείωσε:

«Προσμένουμε από το ΝΑΤΟ περισσότερη στήριξη στον αγώνα μας κατά της τρομοκρατίας. Γνωρίζουμε πως ο γενικός γραμματέας υιοθετεί αυτή την άποψη και τον ευχαριστούμε. Είμαστε αντίθετοι με τη διάκριση στο θέμα της καταπολέμησης της τρομοκρατίας. Θα συνεχίσουμε αγώνα κατά όλων των τρομοκρατικών οργανώσεων».

Σχετικά με τις δηλώσεις που προέβη ο Γάλλος Πρόεδρος Εμμανουήλ Μακρός ενώ σχολίαζε την αεροπορική επιδρομή που εξαπολύθηκε στη Συρία, πως «διαχώρισαν την Τουρκία και τη Ρωσία», ο Τσαβούσογλου είπε:

«Δυστυχώς πολλοί Ευρωπαίοι φίλοι μας, είναι πολύ μακριά από τη σοβαρότητα του θέματος και εκπροσωπούν τον λαϊκισμό. Οι δηλώσεις του Γάλλου Προέδρου διαψεύστηκαν από διάφορες χώρες. Προσμένουμε δηλώσεις που αρμόζουν σε έναν πρόεδρο. Ο Μακρόν ζήτησε να έρθει στη σύνοδο που πραγματοποιήθηκε με τη Ρωσία και το Ιράν (αρχές του μήνα στην πρωτεύουσα Άνκαρα). Αλλά όταν δεν συμπεριλήφθηκε στην τριμερή σύνοδο δεν ήρθε. Αυτά σημειώθηκαν πριν από την επίθεση στη Ντούμα».  

«Οι σχέσεις μας με τη Ρωσία δεν πρόκειται να χαλάσουν με τα λόγια του Γάλλου Προέδρου. Εμείς έχουμε μια ισχυρή σχέση με τη Ρωσία. Οι συγκεκριμένες δηλώσεις δεν είναι αληθείς» ανέφερε.

Ενώ ο Γενς Στόλτενμπεργκ εξέφρασε την ικανοποιήσει του από το γεγονός ότι η Τουρκία κινείται με διαφάνεια στην Επιχείρηση Κλαδί Ελιάς που ξεκίνησαν οι Τουρκικές Ένοπλες Δυνάμεις στις 20 Ιανουαρίου στην περιοχή Άφριν της Συρίας με σκοπό να εξουδετερώσουν τα μέλη της διαμελιστικής τρομοκρατικής οργάνωσης PKK/KCK/PYD-YPG και ΝΤΑΕΣ και να σώσουν από καταπίεση και τυραννία τον φίλο και αδελφό λαό της περιοχής.

Ο γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ σχετικά με την επιδρομή των Ηνωμένων Πολιτειών Αμερικής, της Γαλλίας και της Βρετανίας εναντίον της Συρίας μετά από τη φερόμενη χημική επίθεση είπε: «ο σκοπός αυτής της επιχείρησης είναι η μείωση της ικανότητας του συριακού καθεστώτος για τη χρήση χημικών όπλων. Δίνει ένα μήνυμα».ΣΧΕΤΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ