Ερντογάν για Κύπρο και Αιγαίο

Στην σημερινή του ομιλία ο Ερντογάν, αναφέρθηκε μεταξύ άλλων στις μονομερείς έρευνες φυσικού αερίου της Ρωμαίικης Διοίκησης Κύπρου στην Ανατολική Μεσόγειο

Ερντογάν για Κύπρο και Αιγαίο

 

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν δήλωσε ότι φέτος θα ξεκινήσει η κατασκευή του Πυρηνικού Σταθμού Άκκουγιου.

 

Ο Ερντογάν έκανε ομιλία στην Τελετή Διανομής Φυσικού Αερίου σε 101 Δήμους που πραγματοποιήθηκε στο Πολιτιστικό και Συνεδριακό Κέντρο Μιλλέτ στο Μπέστεπε.

 

Αναφερόμενος στον πυρηνικό σταθμό που σχεδιάζεται να κατασκευαστεί στο Μέρσιν-Άκκουγιου, είπε το εξής:

 

«Σχεδιάζουμε πολύ σύντομα να θέσουμε τα θεμέλια του σταθμού μαζί με τον εκλεκτό μου φίλο πρόεδρο της Ρωσίας Βλαντιμίρ Πούτιν».

 

Στην ομιλία του ο Ερντογάν, αναφέρθηκε επίσης στις μονομερείς εργασίες έρευνας φυσικού αερίου του Ρωμαίικου Τμήματος της Κύπρου στην Ανατολική Μεσόγειο.

 

«Στο μεταξύ δεν επιτρέψαμε σε κάποιους να επιχειρήσουν καιροσκοπισμό με το Αιγαίο και την Κύπρο επωφελούμενοι της κλίσης προς άλλη κατεύθυνση των ευαισθησιών της χώρας μας για την ασφάλεια. Ελπίζω η σαφής μας στάση απέναντι στις εργασίες γεώτρησης που επιχειρούνται στην Κύπρο παρά την Τουρκία, να έχει γίνει μάθημα σε κάποιους».

 

Ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν επισημαίνοντας πως κανείς δεν μπορεί να σφετεριστεί τα δικαιώματα των Τούρκων στη Βόρεια Κύπρο, ανέφερε τα εξής:

 

«Θα κάνουμε μαζί βήματα. Αν είναι να γίνει επένδυση, μαζί και την επένδυση. Μαζί και στο ποια θα είναι ή όχι η ποσότητα του προϊόντος που θα βγει από εκεί. ‘Εν τέλει θα δώσουμε στην Βόρεια Κύπρο ό,τι χρειαστεί’. Πώς θα το ξέρουμε; Όλα τα κόλπα μπορείτε να τα κάνετε. Γι’ αυτόν τον λόγο, η επιτροπή, η ομάδα που θα δημιουργηθεί θα πραγματοποιήσουν μαζί όλες τις γεωτρήσεις. Ό,τι βγαίνει από εκεί η Νότια Κύπρος θα λάβει ό,τι δικαιούται ανάλογα με τον πληθυσμό της, και ο Βορράς θα λάβει ό,τι δικαιούται ανάλογα με τον πληθυσμό του. Δεν μπορούμε να κάνουμε την παραμικρή παραχώρηση σε αυτό. Θέλω να γνωρίζουν όλοι ότι θα δείξουμε την ίδια αποφασιστικότητα για την προάσπιση των δικαιωμάτων της χώρας μας και της ΤΔΒΚ επί των πηγών υδρογονανθράκων στη Μεσόγειο».

 

Ο Ερντογάν δήλωσε εξάλλου τα παρακάτω:

 

«Αυτή η χώρα έχει την ικανότητα και να πολεμήσει εναντίον κάθε μορφής τρομοκρατίας, αλλά και να συνεχίσει την οικονομική της ανάπτυξη και να διατηρήσει και να εξυψώσει την ενότητά της».

 

«Η Τουρκία είναι πλέον η ανερχόμενη δύναμη της περιοχής της και του κόσμου και δεν θα σταματήσει μέχρι να φτάσει στην κορυφή».

 

Αναφέρθηκε επίσης στην Επιχείρηση Κλαδί Ελιάς που διεξάγουν οι Τουρκικές Ένοπλες Δυνάμεις στο Αφρίν της Συρίας από τις 20 Ιανουαρίου για να εξουδετερώσουν τα μέλη των τρομοκρατικών οργανώσεων PKK/KCK/PYD-YPG και ΝΤΑΕΣ και για να σώσουν τον φίλο και αδελφικό λαό της περιοχής από την καταπίεση και την καταδυνάστευση.

 

Ο αριθμός των τρομοκρατών που έχουν εξουδετερωθεί από την αρχή της επιχείρησης, ανέρχεται σε 3.655, δήλωσε ο ΠτΔ.

 ΣΧΕΤΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ