Γιλντιρίμ: Η Τουρκία προστατεύει τα νότια σύνορα του ΝΑΤΟ

Ο Πρωθυπουργός σχολίασε τις γερμανο-τουρκικές σχέσεις σε συνέντευξη που παραχώρησε στο Γερμανικό Ειδησεογραφικό Πρακτορείο(DPA)

Γιλντιρίμ: Η Τουρκία προστατεύει τα νότια σύνορα του ΝΑΤΟ

 

 

Ο Πρωθυπουργός Μπιναλί Γιλντιρίμ, δήλωσε πως η Τουρκία προστατεύει τα νότια σύνορα του ΝΑΤΟ.

Στη συνέντευξη που παραχώρησε στο Γερμανικό Ειδησεογραφικό Πρακτορείο(DPA) ο Πρωθυπουργός προέβη σε δηλώσεις σχετικά με τη χρήση των γερμανική κατασκευής αρμάτων μάχης τύπου "Leopard 2" στην Επιχείρηση Κλαδί Ελιάς που διεξάγουν οι Τουρκικές Ένοπλες Δυνάμεις στην περιοχή Άφριν της Συρίας.

Αφού σημείωσε πως δεν υπάρχει νομικά πρόβλημα στη χρήση των γερμανικών αρμάτων στην επιχείρηση στη Συρία ο Γιλντιρίμ είπε:

«Φυσικά και θα τα χρησιμοποιήσουμε. Εμείς τα αγοράσαμε για τέτοιες ημέρες. Πότε θα χρησιμοποιήσουμε αυτά τα όπλα αν δε τα χρησιμοποιήσουμε τώρα που η χώρα μας δέχεται επιθέσεις;».

Αναφορικά με τις δηλώσεις της Γερμανίδας Καγκελαρίου Άνγκελα Μέρκελ και του υπουργού Εξωτερικών Ζίγκμαρ Γκάμπριελ σχετικά με την προμήθεια των αρμάτων που έχουν δοθεί στην Τουρκία αφού ξεκίνησε η επιχείρηση στο Άφριν είπε:

«Εξάλλου δεν είμαστε ανήμποροι. Αν η Γερμανία μας δώσεις, καλώς, θα χαρούμε αλλά εμείς έχουμε πάντοτε εναλλακτικές λύσεις. Μπορούμε να το κάνουμε και εμείς.

Υπογραμμίζοντας πως επιθυμούν η Γερμανία να συμμετάσχει και στην παραγωγή των αρμάτων "Altay" που σχεδιάζεται να κατασκευαστούν στην Τουρκία και πως από τη συγκεκριμένη συνεργασία θα επωφεληθούν και οι δυο πλευρές ανέφερε:

«Θα ωφελήσει περισσότερα τη Γερμανία. Διότι οι μηχανές έρχονται από την Γερμανία, τα σημαντικά εξαρτήματα έρχονται από τη Γερμανία. Ενώ τα πιο απλά εξαρτήματα κατασκευάζονται στην Τουρκία».

Σημειώνοντας πως οι περιορισμοί και η διακοπή στην εξαγωγή όπλων που προχώρησε κατά της Τουρκίας η γερμανική κυβέρνηση οφείλονται σε παρεξηγήσεις και πως δεν θεωρούν σωστές τις συγκεκριμένες αποφάσεις είπε:

«Είμαστε μέλος του ΝΑΤΟ. Και η Γερμανία είναι μέλος του ΝΑΤΟ. Προστατεύουμε τα σύνορα του ΝΑΤΟ στην περιοχή μας».

Τονίζοντας πως οι τρομοκρατικές οργανώσεις επιτίθενται στα εδάφη της Τουρκίας με πύραυλους, ο Γιλντιρίμ πρόσθεσε: «Τι κάνουμε εμείς; Προστατεύουμε τα νότια σύνορα του ΝΑΤΟ».

Υπογράμμισε δε πως μόλις η σχηματιστεί η κυβέρνηση στη Γερμανία και αναλάβει επίσημα τα καθήκοντα, θα έρθουν οπωσδήποτε στην επικαιρότητα αμοιβαίες υψηλόβαθμες επισκέψεις λέγοντας:

«Ο Πρόεδρος μας θα πάει στη Γερμανία και η κυρία Μέρκελ θα έρθει στην Τουρκία»

Ο Μπιναλί Γιλντιρίμ είπε πως και οι υπουργοί Εξωτερικών των δυο χωρών θα συναντηθούν πιο συχνά, σημειώνοντας πως επιθυμούν ο Πρόεδρος Ερντογάν και ορισμένοι Τούρκοι πολιτικοί να συμμετάσχουν σε προεκλογικές συγκεντρώσεις στη Γερμανία.

«Το επιθυμούμε πάντοτε αυτό. Οι συγκεκριμένες συγκεντρώσεις μας δεν είναι πράγματα που θα ενοχλούσαν τη Γερμανία».

 

 ΣΧΕΤΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ