«Εποικοδομητική η συζήτηση» Ερντογάν με τον Αλ-Σαούντ

Οι  διμερείς σχέσεις  και οι νεότερες εξελίξεις στο συριακό κάλυψαν  την τηλεφωνική επικοινωνία  που πραγματοποιήσαν  ο πρόεδρος της Δημοκρατίας της Τουρκίας Ρ.Τ.Ερντογάν  και ο Βασιλιάς της Σ. Αραβίας Αμπντουλάχ μπιν Αμπντούλ Αζίζ Αλ-Σαούντ

«Εποικοδομητική η συζήτηση» Ερντογάν με τον Αλ-Σαούντ

 

Ο πρόεδρος της Δημοκρατίας της Τουρκίας Ρ.Τ.Ερντογάν επικοινώνησε τηλεφωνικά με τον Βασιλιά της Σ. Αραβίας Αμπντουλάχ μπιν Αμπντούλ Αζίζ Αλ-Σαούντ.

Σύμφωνα με τις πηγές της προεδρίας  οι δύο  άνδρες στο πλαίσιο της τηλεφωνικής τους  επικοινωνίας εστιάσθηκαν  στις διμερείς σχέσεις  και στις νεότερες  εξελίξεις  στην συριακή κρίση.

Η επιχείρησης Κλαδί Ελιάς  των ΤΕΔ  που διεξάγουν στα βορειοδυτικά  του Αφρίν στην Συρία επίσης  αποτέλεσε  το αντικείμενο της τηλεφωνικής επικοινωνίας των δύο προέδρων .

 Ο ΠτΔ αναφερόμενος  στην επιχείρηση των ΤΕΔ  στο Αφρίν  τόνισε ότι  οι Άραβες, Κούρδοι και οι Τουρκμένιοι  που έχουν αναγκασθεί να εγκαταλείψουν τις  εστίες τους λόγω των συγκρούσεων  στηρίζουν την επιχείρηση των ΤΕΔ  και πρόσθεσε ότι,   ο καθαρισμός των τρομοκρατικών στοιχείων  από την περιοχή θα επαναφέρει  στις  οικίες  τους βασικούς ιδιοκτήτες   των .

Οι  δυο πρόεδροι Ερντογάν και Αλ- Σαούντ  επιβεβαίωσαν  την  σημασία  της εδαφικής ακεραιότητας της Συρίας στο πλαίσιο ανεύρεσης μιας πολιτικής λύσης  και  συμφώνησαν  στο θέμα  κατεύθυνσης κοινής  προσπάθειας και στην περαιτέρω αύξηση της συνεργασίας  ανάμεσα στις δύο χώρες.

Ο Σαουδάραβας βασιλιάς Σαλμάν   από την πλευρά του  τόνισε ότι υποστηρίζουν  την  διαδικασία της Γενεύης και  τις  διεθνείς προσπάθειες  στο θέμα της Συρίας  ενώ ο ΠτΔ Ερντογάν  έκανε νύξη  στην διαδικασία της Αστάνα και στο Κογκρέσο  του Σότσι λέγοντας ότι  αποτελούν αναπόσπαστο κομμάτι  της διαδικασίας της Γενεύης.

Οι δύο άνδρες επιβεβαίωσαν  για άλλη μία φορά  την αποφασιστικότητα τους  στο θέμα ενδυνάμωσης  των διμερών σβέσεων  ανάμεσα στην Τουρκία και την Σαουδική Αραβία  και ο  πρόεδρος Ερντογάν  υπενθύμισε την  εποικοδομητική επίσκεψη που πραγματοποίησε τον Δεκέμβριο μήνα στην Σ. Αραβία ο πρωθυπουργός Μπιναλί Γιλντιρίμ.

Εκτός  αλλων οι δύο Προέδροι  αναφέρθηκαν και στην επικείμενη  επίσκεψη που θα πραγματοποιήσει ο διάδοχος  πρίγκιπας της Σαουδικής Αραβίας Μοχαμεντ μπιν Σαλμαν στην Τουρκία  σημειώνοντας ότι  η  επίσκεψης αυτή  κομίζει  μεγάλη σημασία  από την άποψη ανταλλαγής απόψεων  στα  διμερή  και στα περιφερειακά ζητήματα.

 ΣΧΕΤΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ