Τηλεφωνική επικοινωνία με τον Στόλτενμπεργκ είχε ο Ερντογάν

Η Τουρκία θα λάβει κάθε μέτρο στο πλαίσιο των δικαιωμάτων της που απορρέουν από το διεθνές δίκαιο για να προστατεύσει την εθνική της ασφάλεια, είπε ο ΠτΔ

Τηλεφωνική επικοινωνία με τον Στόλτενμπεργκ είχε ο Ερντογάν

 

Τηλεφωνική επικοινωνία με τον Γενικό Γραμματέα του ΝΑΤΟ Γενς Στόλτενμπεργκ είχε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

«Θα λάβουμε κάθε μέτρο προκειμένου να προστατέψουμε την εθνική μας ασφάλεια», είπε ο Ερντογάν στον Στόλτενμπεργκ.

Σύμφωνα με τις πληροφορίες που έδωσαν πηγές της Προεδρίας της Δημοκρατίας, οι δυο άνδρες συζήτησαν κυρίως για τη δήλωση του εκπροσώπου του Διεθνούς Συνασπισμού κατά της ΝΤΑΕΣ περί δημιουργίας μια δήθεν «Συριακής Δύναμης Συνοριακής Ασφαλείας» με τα μέλη της διαμελιστικής τρομοκρατικής οργάνωσης PKK /PYD.

Είναι απαράδεκτη η δημιουργία μιας τέτοιας δύναμης, ανέφερε χαρακτηριστικά ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας.

Μια ενέργεια σαν και αυτήν δεν θα εξυπηρετήσει την ενότητα και τη σταθερότητα της Συρίας, σημείωσε ο Ερντογάν και υπογράμμισε ότι είναι αδύνατον να γίνει κατανοητή η συνεργασία ορισμένων συμμάχων με τρομοκρατικές οργανώσεις.

Υπενθύμισε δε ότι η Τουρκία θα λάβει κάθε μέτρο απέναντι στις εξελίξεις στη Συρία στο πλαίσιο των δικαιωμάτων της που απορρέουν από το διεθνές δίκαιο προκειμένου να προστατεύσει την εθνική της ασφάλεια.

Ο επικεφαλής της Βορειοατλαντικής Συμμαχίας από την πλευρά του είπε ότι αναγνωρίζουν τις ανησυχίες σε σχέση με το θέμα και πως αποτελεί το πιο φυσικό δικαίωμα της Τουρκίας να προστατεύει τον εαυτό της από τρομοκρατικές επιθέσεις.

Η Τουρκία είναι μια σημαντική χώρα για το ΝΑΤΟ, ανέφερε ο Στόλτενμπεργκ και επεσήμανε πως κανείς δεν ρώτησε τη γνώμη τους όσον αφορά την δημιουργία μιας τέτοιας «δύναμης» στα βόρεια της Συρίας.

Ο Πρόεδρος της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν σημείωσε ότι θα συνεχίσει να εξηγεί σε Αμερικανούς αξιωματούχους σε κάθε επίπεδο ότι η Τουρκία δεν μπορεί να παραμείνει απλός θεατής στη δημιουργία μιας τρομοκρατικής δύναμης δίπλα από τα σύνορα της, ενώ ο Γενς Στόλτενμπεργκ υπογράμμισε τη σημασία του ανοιχτού διαλόγου μεταξύ των συμμάχων για την επίλυση του προβλήματος.ΣΧΕΤΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ