Τηλεφωνική συνομιλία Ντάνφορντ-Γκερασίμοφ

Οι αρχηγοί των Γενικών Επιτελείων των ΗΠΑ και της Ρωσίας συζήτησαν το Συριακό

Τηλεφωνική συνομιλία Ντάνφορντ-Γκερασίμοφ

 

 

Ο αρχηγός του Γενικού Επιτελείου των Ενόπλων Δυνάμεων των Ηνωμένων Πολιτειών Αμερικής στρατηγός Τζόζεφ Ντάνφορντ και ο αρχηγός του Γενικού Επιτελείου της Ρωσίας  στρατηγός Βάλερι Γκερασίμοφ πραγματοποίησαν μια τηλεφωνική συνομιλία.

Στη γραπτή ανακοίνωση που εξεδόθη από το Γενικό Επιτελείο των ΗΠΑ σημειώθηκε πως η τηλεφωνική συνομιλία εστίασε στις κοινές ανησυχίες συμπεριλαμβανομένου του Συριακού.

Σημειώθηκε επίσης πως οι δυο στρατηγοί συμφώνησαν να μην κάνουν οποιαδήποτε ανακοίνωση σχετικά με το περιεχόμενο της συνομιλίας.

Ενδιαφέρον προκάλεσε το γεγονός ότι η συνομιλία πραγματοποιήθηκε μετά από τους ισχυρισμούς του στρατηγού Γκερασίμοφ πως οι ΗΠΑ σχεδιάζουν να εξαπολύσουν μια πυραυλική επίθεση κατά του καθεστώτος στη Συρία.

Σύμφωνα με το δημοσίευμα του ρωσικού ειδησεογραφικού πρακτορείου TASS, ο Γκερασίμοφ ισχυρίστηκε πως σχεδιάζεται η επίθεση των ΗΠΑ κατά του καθεστώτος με πρόσχημα την χρήση χημικών όπλων από το συριακό καθεστώς στην Ανατολική Γκούτα.

Ο Ρώσος αρχηγός ΓΕΕΔ δήλωσε μάλιστα πως θα ανταπαντήσουν σε περίπτωση  που βομβαρδιστεί ένα οποιοδήποτε σημείο της Συρίας συμπεριλαμβανομένης της Δαμασκού και αυτό θέσει σε κίνδυνο την ζωή των Ρώσων στρατιωτών.

Στις δηλώσεις του Γκερασίμοφ αντέδρασε το Υπουργείο Άμυνας των ΗΠΑ (Πεντάγωνο).

Ο ταγματάρχης Άντριαν Ρανκίν Γκάλογουεϊ, ένας από τους εκπροσώπους του Πενταγώνου δήλωσε:

«Η Ρωσία πρέπει να πάψει να αποσπά την προσοχή, να αναγκάσει το καθεστώς Άσαντ να σταματήσει να ασκεί βία κατά των αθώων Σύριων πολιτών και να επιτρέψει την μεταφορά των αναγκαίων βοηθειών στην Ανατολική Γκούτα και τις υπόλοιπες μακρινότερες περιοχές. Η Ρωσία στηρίζοντας την καταπίεση του καθεστώτος Άσαντ γίνεται συνένοχος στις σφαγές του καθεστώτος Άσαντ. Δεν είναι δυνατό να παραβλέψουμε τις αυξανόμενες αποδείξεις πως η Συρία χρησιμοποιεί χημικά όπλα κατά του ίδιου του λαού του παραβιάζοντας το διεθνές δίκαιο».

Από την άλλη οι Αμερικανοί αξιωματούχοι, στις δηλώσεις που προέβησαν στα αμερικανικά ΜΜΕ, σημείωσαν πως οι ΗΠΑ απεύθυναν στη Ρωσία έκκληση να συνομιλήσουν στην Ιορδανία σχετικά με τις εν λόγω επιθέσεις στα νοτιοανατολικά της Συρίας με πρώτα την Ανατολική Γκούτα.

 

 


Λέξεις-κλειδιά: Γκρεσίμοφ , Ντάνφορντ

ΣΧΕΤΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ