Ιστορική απόφαση  από την Ε.Ε.

Για πρώτη φορά  η Ευρωπαϊκή Ένωσης  αναμένεται  να δαπανήσει χρηματοδότηση για τη στήριξη της άμυνας της

Ιστορική απόφαση  από την Ε.Ε.

Ιστορικό βήμα από την Ευρωπαϊκή Ένωση.

Η Ευρωπαϊκή Ένωσης αναμένεται να δαπανήσει χρηματοδότηση για τη στήριξη της άμυνας, με τους ευρωβουλευτές να συζητούν προτάσεις για τη στήριξη της κοινής απόκτησης στρατιωτικού εξοπλισμού.

Η εν λόγω αμυντική ένωση δεν αποτελεί καινούρια ιδέα.

Η Ευρωπαϊκή Αμυντική Κοινότητα, ήταν μια από τις πρώτες φιλόδοξες προσπάθειες για τη δημιουργία ενιαίου Ευρωπαϊκού στρατού, ήδη από τις αρχές της δεκαετίας του 1950.

Ωστόσο, η αποτυχία δημιουργίας της περιόρισε τις φιλοδοξίες για κοινή ευρωπαϊκή άμυνα για περίπου μισό αιώνα.

Την τελευταία εικοσαετία, οι ενέργειες για πιο στενή συνεργασία, γίνονται όλο και πιο έντονες και η Μονιμη Διαρθρωμένη Συνεργασία (PESCO ), αποτελεί την τελευταία πρωτοβουλία για την από κοινού ανάπτυξη ευρωπαϊκών στρατιωτικών δυνατοτήτων.

Επίσης, ενδέχεται να χρηματοδοτηθούν, για πρώτη φορά από την ΕΕ, σχέδια για συνεργασίας στον τομέα της αμυντικής τεχνολογίας, όπως η δημιουργία θαλάσσιων αεροσκαφών επιτήρησης και κοινές αγορές στρατιωτικού εξοπλισμού.

Βάση του σχεδίου του οποίου θα διατεθούν 500 εκατομμύρια ευρώ από τον προϋπολογισμό της ΕΕ για το 2019-2020, με σκοπό τη συγχρηματοδότηση της από κοινού ανάπτυξης νέων αμυντικών τεχνολογιών και αγορών εξοπλισμού.

Το ποσό μετά από ένα χρόνο ενδέχεται να ανέλθει στο 1 δισεκατομμύριο ευρώ. Παρόμοιο πρόγραμμα χρηματοδότησης για κοινή στρατιωτική έρευνα, για παράδειγμα για άμυνα στο χώρο του διαδικτύου και στη ρομποτική, αναμένεται να ανακοινωθεί από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή φέτος.ΣΧΕΤΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ