Παγκόσμια Προοπτική (2018-14)

Τι είναι οι Κούρδοι για το Ισλάμ;

Παγκόσμια Προοπτική (2018-14)

Του καθηγητή Κουντρέντ Μπουλμπούλ*

 

Ο Αβραάμ Λίνκολν λέει: «Μπορείς να τους ξεγελάς όλους καμιά φορά, κάποιους πάντοτε αλλά όχι πάντοτε όλους». Με τις επιχειρήσεις αντίληψης μπορείς να προχωρήσεις μέχρι ενός σημείου. Αλλά να αποκαλύπτεσαι είναι η μοίρα της πραγματικότητας.

Τα δυτικά μίντια παρουσιάζουν την τρομοκρατική οργάνωση PKK/PYD σχεδόν ως «μαχητές ελευθερίας». Θεωρούν ότι αυτή η οργάνωση εκπροσωπεί όλους τους Κούρδους. Ο αγώνας εναντίον αυτής της οργάνωσης παρουσιάζεται ως κατά των Κούρδων και η υποστήριξή της ως υποστήριξη στους Κούρδους. Η επιχείρηση της Τουρκίας στο Αφρίν παρουσιάζεται ως μια επιχείρηση κατά των Κούρδων. Αυτή την γλώσσα την χρησιμοποιούν πότε πότε και κανάλια όπως το Αλ Τζαζίρα.

Αυτοί που διαπράττουν εθνοκάθαρση στους Κούρδους είναι οι κουρδικές τρομοκρατικές οργανώσεις

Ωστόσο η PKK έχει κάνει το μεγαλύτερο κακό στους Κούρδους και συνεχίζει να το κάνει. Οι περισσότεροι από τους 40 χιλιάδες ανθρώπους που έχει χάσει η Τουρκία εξαιτίας της τρομοκρατίας της PKK είναι Κούρδοι. Η PKK έχει επιδοθεί σε εθνοκάθαρση εναντίον των Κούρδων που δεν υιοθετούν την Μαρξιστική/Λενινιστική της ιδεολογία, ούτε την μέθοδο της τρομοκρατίας που ακολουθεί. Γι’ αυτό τον λόγο εκατομμύρια άνθρωποι από τα ανατολικά και τα νοτιοανατολικά της Τουρκίας έχουν μετακομίσει στα δυτικά της και κυρίως στην Ιστάνμπουλ. Με αυτές τις μεταναστεύσεις η Ιστάνμπουλ έχει γίνει η πόλη της Τουρκίας με τον μεγαλύτερο κουρδικό πληθυσμό. Έχει ιδιαίτερη σημασία το γεγονός ότι οι άνθρωποι που έφυγαν από την τρομοκρατία της PKK μετανάστευσαν όχι στις κουρδικές περιοχές στο Ιράκ και την Συρία, αλλά στα εσωτερικά διαμερίσματα της Τουρκίας όπου ζουν περισσότεροι Τούρκοι.

Μια ανάλογη εκκαθάριση διεξάγει σήμερα στη Συρία η τρομοκρατική οργάνωση PYD που είναι βραχίονας της PKK. Η PYD η οποία με την υποστήριξη της Αμερικής επιθυμεί την δημιουργία διαδρόμου τρομοκρατίας στα τουρκικά σύνορα μέχρι την Μεσόγειο, εκδιώκει από τα εδάφη τους τους Κούρδους, τους Άραβες και τους Τουρκομάνους που δεν τους στηρίζουν, όπως έκανε και η PKK στο παρελθόν. Γι’ αυτό εκατοντάδες χιλιάδες Κούρδοι έχουν καταφύγει στην Τουρκία. Μαζί με αυτούς που έχουν φύγει από την ΝΤΑΕΣ σήμερα εκατομμύρια Σύροι ζουν στην Τουρκία.

Βεβαίως και υπάρχουν και Κούρδοι που στηρίζουν αυτές τις τρομοκρατικές οργανώσεις. Αλλά με αυτό το σκεπτικό, όταν θεωρείς την PKK εκπρόσωπο των Κούρδων είναι σαν να θεωρείς τον Χίτλερ εκπρόσωπο όλων των Γερμανών και τον Μουσολίνι όλων των Ιταλών.

«Γιατί να μην έχουν και οι Κούρδοι ένα έθνος-κράτος;»

Αυτό το ερώτημα που γίνεται συχνά στα δυτικά ΜΜΕ, έχει σε κάποιο βαθμό αντίκρισμα μεταξύ των Κούρδων νέων. Αλλά αυτοί που ρωτάνε αυτά τα πράγματα, δεν ρωτάνε τα εξής: Γιατί οι διαφορετικές φυλές στην Αμερική η οποία απαρτίζεται από 50 πολιτείες/κράτη δεν έχουν ξεχωριστό κράτος; Ομοίως, γιατί οι δυτικές χώρες οι οποίες στηρίζουν όλα τα αυτονομιστικά κινήματα στην Μέση Ανατολή δεν στηρίζουν το κίνημα ανεξαρτησίας της Καταλονίας; Αντιθέτως η Γερμανία γιατί συλλαμβάνει τον ηγέτη της ανεξαρτησίας της Καταλονίας Κάρλες Πουτζδεμόν παρόλο που δεν έχει αναμιχθεί σε οποιαδήποτε τρομοκρατική δράση;  

Το θέμα ουσιαστικά δεν είναι το κάθε έθνος να έχει ένα κράτος αλλά η πολιτική του διαίρει και βασίλευε. Είναι το τι εξυπηρετούν οι αστραφτερές έννοιες, όπως πολύ σωστά τονίζει ο Έντμουντ Μπερκ όταν επικρίνει την γαλλική επανάσταση.

Αν έχει να κάνει με το να γίνει κράτος το κάθε έθνος και μάλιστα ακόμα παραπέρα, το κάθε μπεϊλίκι/εμιράτο/πόλη, η γεωγραφική μας επικράτεια το έχει δοκιμάσει με το παραπάνω παλαιότερα. Επί σταυροφοριών στη Μέση Ανατολή υπήρχαν πολλά μπεϊλίκια, εμιράτα και πόλεις-κράτη. Και η Ανατολία όμως, ήταν μοιρασμένη ανάμεσα σε τουρκικά μπεϊλίκια. Τούρκοι, Κούρδοι και Άραβες είχαν χωριστεί σε πολλά κομμάτια στο εσωτερικό τους. Στο τέλος τι έγινε; Μέσα στον διαμελισμό αυτό δεν απέμεινε σχεδόν ούτε μια ισλαμική πόλη που δεν δέχθηκε εισβολή. Όταν ξεκινήσει ο διαμελισμός, για όποιον λόγο και να γίνεται, το πού θα σταματήσει επαφίεται στην βούληση αυτών που διαμελίζουν. Πριν έναν αιώνα, παρόλο που δεν το υποστήριζαν οι περισσότεροι, πάλι με την επιρροή της Δύσης, κάποιοι Άραβες είχαν μπει σε έναν παρόμοιο δρόμο. Σήμερα υπάρχουν 23 αραβικά κράτη. Συζητούνται σχέδια περαιτέρω κατακερματισμού του Ιράκ, της Συρίας και ορισμένων μοναρχιών του Κόλπου. Οι λαοί της Μέσης Ανατολής διανύουν μια από τις πιο αδύναμες, τις πιο αξιολύπητες, τις πιο παθητικές περιόδους της ιστορίας τους. Ενώ αυτά που βιώθηκαν είναι εμφανή με τον πιο τραγικό τρόπο, οι λαοί της Μέσης Ανατολής, συμπεριλαμβανομένων και των Κούρδων, θα πρέπει να συζητούν όχι τον περαιτέρω κατακερματισμό αλλά την ενότητα, την ένωση και την μοιρασιά.

Οι κοσμικοί Κούρδοι είναι καλοί Κούρδοι;

Το γεγονός ότι η τρομοκρατική οργάνωση PKK θεωρείται ως κοσμική από τα δυτικά ΜΜΕ, την καθιστά επιπλέον άξια επαίνου/ενδιαφέροντος/στήριξης. Το Ισλάμ και η τρομοκρατία συσχετίζονται ολοένα και περισσότερο ενώ οι κοσμικοί/εκκοσμικευμένοι Κούρδοι θεωρούνται ως σωτηρία. Ο σεκουλαρισμός παρουσιάζεται ως λύση. Και αυτό δεν είναι τίποτε άλλο παρά αποκύημα της φαντασίας, επιχείρηση αντίληψης. Διότι αν οι δύο μεγαλύτερες συμφορές που αντιμετώπισε η ανθρωπότητα αφήνοντας πίσω τους πρωτοφανείς θανάτους και αγριότητες, είναι ο Α’ και ο Β’ Παγκόσμιος Πόλεμος, και οι δύο είναι κυρίως πόλεμοι μεταξύ κοσμικών χωρών και/ή κοσμικών ιδεολογιών. Ουσιαστικά, είτε είναι είτε δεν είναι κοσμικός, ο ιμπεριαλισμός δεν μπορεί να έχει ιδεολογία. Η εκμετάλλευση είναι εκμετάλλευση. Γι’ αυτό τον λόγο η υποστήριξη των δυτικών χωρών προς την PKK, δεν είναι επειδή είναι κοσμική αλλά περισσότερο επειδή τους είναι χρήσιμη. Επιπλέον, η κάθε οργάνωση ή κράτος που έχει απομακρυνθεί από τις κοινωνικές, πολιτιστικές και θρησκευτικές του αξίες και έχει αποξενωθεί από την κοινωνία που ανήκε, είτε είναι κοσμικό είτε όχι, είναι υποχρεωμένο να βασίζεται περισσότερο σε ιμπεριαλιστικές χώρες.

Γιατί γίνονται όλες αυτές οι διαστρεβλώσεις;

Λέγεται ότι «αν η ιστορία δεν αντλεί παράδειγμα, είναι επανάληψη». Το σήμερα είναι ο καθρέφτης του αύριο και το χθες του σήμερα.

Η ιστορία μας δείχνει ότι οι τρεις ιδρυτικοί συντελεστές της Μέσης Ανατολής, Κούρδοι, Άραβες και Τούρκοι, όταν κατάφεραν να ενωθούν βρήκαν γαλήνη, έγιναν παγκόσμιοι παίκτες. Όσο διασπάστηκαν, τόσο δάκρυ, θάνατο και τυραννία συνάντησαν, μετατράπηκαν σε παιχνίδι των παγκόσμιων εστιών του κακού. Η σύμπνοια μεταξύ Αράβων, Κούρδων και Τούρκων είχε μόλις σταματήσει τις σταυροφορίες σε βάρος της περιοχής μας. Με αυτή την σύμπνοια η κατεχόμενη Ιερουσαλήμ διασώθηκε χάρη τον Κούρδο διοικητή Σελαχαντίν Εγιουμπί και είχε διασφαλιστεί η περιφερειακή σταθερότητα. Τώρα ορισμένα κέντρα στη δύση δοκιμάζουν ξανά αυτό που κάνουν πάντα. Προσπαθούν να τραβήξουν με το μέρος τους έναν από τους τρεις ιδρυτικούς συντελεστές της Μέσης Ανατολής που έζησαν μαζί για αιώνες ολόκληρους και κράτησαν την σημαία του Ισλάμ. Με τον σκοπό αυτό επιχειρείται η μετατροπή των Κούρδων σε τοπική κομητεία των ιμπεριαλιστικών δυνάμεων. Στη διάρκεια των σταυροφοριών αυτόν τον ρόλο τον είχε αναλάβει μια μερίδα των Χριστιανών και των Αρμένιων στην περιοχή. Τώρα το Ισραήλ παίζει έναν παρόμοιο ρόλο για την αποσταθεροποίηση της περιοχής. Αλλά πρώτη φορά μια μουσουλμανική κοινότητα επιχειρείται να μετατραπεί σε τοπικό υπεργολάβο των σύγχρονων ιμπεριαλιστικών επιθέσεων και των νεοσταυροφορικών ρευμάτων σε ορισμένες χώρες. Για τον σκοπό αυτό επιδιώκεται οι Κούρδοι να ακολουθήσουν μια Μαρξιστική/Λενινιστική οργάνωση. Γι’ αυτό τους κολακεύουν δίνοντας έμφαση στο ότι πολεμούν ενάντια στη ΝΤΑΕΣ. Αλλά ο βασικός στόχος είναι να δημιουργηθεί μια ομάδα που θα πουλάει σαλιγκάρια σε γειτονιά μουσουλμάνων.

Παρόλες τις διαστρεβλώσεις και τις επιχειρήσεις αντίληψης μεγάλη πλειοψηφία των Κούρδων αντιλαμβάνεται αυτό το παιχνίδι και αντιτάσσεται σε αυτά που γίνονται. Θα νικήσει ξανά η χιλιετής συνειδητοποίηση των Τούρκων, Κούρδων, Αράβων και ανθρώπων της περιοχής και τα παιδιά της γεωγραφικής μας επικράτειας δεν θα γίνουν υπεργολάβοι για τις ιμπεριαλιστικές νεοσταυροφορικές επιθέσεις.

 

  

*Ο καθηγητής Κουντρέντ Μπουλμπούλ είναι κοσμήτορας της Σχολής Πολιτικών Επιστημών του Πανεπιστημίου Γιλντιρίμ Μπεγιαζίτ της Άνκαρα.ΣΧΕΤΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ