Η Τουρκική Μειονότητα της Δυτικής Θράκης (12-2018)

Η στοχοποίηση των μελών της Μειονότητας από την Χρυσή Αυγή

Η Τουρκική Μειονότητα της Δυτικής Θράκης (12-2018)

 

 

Το περιστατικό που θα μας απασχολήσει στην σημερινή εκπομπή έλαβε χώρα εντός του Ελληνικού Κοινοβούλιο. Σε συνεδρίαση της Διαρκούς Επιτροπής Εθνικής Άμυνας και Εξωτερικών Υποθέσεων κεκλεισμένων των θυρών με αντικείμενο την ενημέρωση από τον Υπουργό Εξωτερικών Νίκο Κοτζιά για εθνικά θέματα, το λόγο ζήτησε στην αρχή της συνεδρίασης ο Ηλίας Κασιδιάρης, βουλευτής της Χρυσής Αυγής, ο οποίος ζήτησε την απομάκρυνση από την αίθουσα ενός άλλου βουλευτή, του Μουσταφά Μουσταφά.

 

            Για όσους δεν γνωρίζουν, η Χρυσή Αυγή αποτελεί ένα ακροδεξιό εθνικιστικό κόμμα που για πρώτη φορά εισήλθε στο Κοινοβούλιο το 2012. Μετά από σειρά βίαιων επιθέσεων που κορυφώθηκαν με την δολοφονία του Παύλου Φύσσα, οι εισαγγελείς στοιχειοθέτησαν την κατηγορία της σύστασης εγκληματικής οργάνωσης ενώ πολλά από τα μέλη της παραπέμφθηκαν σε δίκη.

 

            Το σκεπτικό του βουλευτή Ηλία Κασιδιάρη στην επιτροπή της Βουλής ήταν ότι στην τελευταία επίσκεψη του στην Ελλάδα, ο Πρόεδρος της Τουρκικής Δημοκρατίας, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν ανέφερε σε ομιλία του «έχουμε τέσσερις βουλευτές». Ο Ηλίας Κασιδιάρης προκάλεσε ένταση αποκαλώντας τον Μουσταφά Μουσταφά πράκτορα και ζητώντας «Να βγει έξω ο πράκτορας, να αποχωρήσει ο Τούρκος».

 

            Ο Πρόεδρος της Επιτροπής, Κωνσταντίνος Δουζίνας, ζήτησε την προσωρινή διακοπή, η φρουρά του Κοινοβουλίου ήταν σε ετοιμότητα να παρέμβει, γεγονός που αποδεικνύει την ένταση που προκλήθηκε μέσα στην αίθουσα της Επιτροπής. Με εντολή του ίδιου διαγράφηκαν τα απόρρητα πρακτικά της συνεδρίασης, ωστόσο από επιστολή του προς τον Πρόεδρο της Βουλής, και από διαρροές στον τύπο μαθαίνουμε περισσότερες λεπτομέρειες για το περιστατικό.

 

Ο Ηλίας Κασιδιάρης λοιπόν θεώρησε ότι με την παρουσία του Μουσταφά Μουσταφά «διενεργείται κατασκοπεία σε βάρος της Ελλάδας». Πλήρη κάλυψη σε αυτόν παρείχε και ο αρχηγός της Χρυσής Αυγής, Νίκος Μιχαλολιάκος, ο οποίος ζητούσε από τους μειονοτικούς βουλευτές να δηλώσουν «ποια είναι η πατρίδα τους».  

 

            Μάταια ο Πρόεδρος της Επιτροπής προσπαθούσε να επαναφέρει τον βουλευτή στην τάξη. Ο τελευταίος ανέβαζε την ένταση και γινόταν ακόμα πιο εριστικός και επιθετικός. Με την επιστολή που τελικά απηύθυνε ο Κωνσταντίνος Δουζίνας στον Πρόεδρο της Βουλής καταδίκασε το περιστατικό και μετέφερε ομόφωνο αίτημα της πλειοψηφίας των βουλευτών μελών της επιτροπής για λήψη μέτρων κατά του Ηλία Κασιδιάρη.

 

            Στο τέλος της επιστολής του ο Κωνσταντίνος Δουζίνας αναφέρει ότι οι βουλευτές της Χρυσής Αυγής έχουν προβεί σε παρόμοιες συμπεριφορές και σε άλλες συνεδριάσεις. Πράγματι, δεν είναι η πρώτη φορά που συμβαίνει κάτι τέτοιο εντός του Κοινοβουλίου. Ακόμα και σε συνεδριάσεις της Ολομέλειας στο παρελθόν, τα μέλη της Χρυσής Αυγής εξαπέλυσαν ύβρεις κατά βουλευτών της Μειονότητας με πιο συνηθισμένη κατηγορία αυτήν του πράκτορα.

 

            Ο ΣΥΡΙΖΑ βγήκε με μία ανακοίνωση καταγγέλλοντας το περιστατικό και δηλώνοντας την στήριξη στον βουλευτή του. Στην ανακοίνωση αναφέρεται σε χυδαία επίθεση, πρωτοφανή προσβολή του Κοινοβουλευτισμού και της Δημοκρατίας και κλείνει λέγοντας «Ο νοσταλγός του Χίτλερ και υπόδικο μέλος της εγκληματικής οργάνωσης που παρουσιάζεται ως κόμμα, όσο κι αν προσπαθεί, με ύβρεις και τραμπουκισμούς, να διασπείρει το φασιστικό και ρατσιστικό του δηλητήριο, δεν θα τα καταφέρει».

 

            Σίγουρα η επίθεση κατά του Μουσταφά Μουσταφά δεν είναι πρωτοφανής. Παλιότερα θυμίζουμε ότι παρόμοιες επιθέσεις δέχτηκαν οι Αχμέτ Χατζηοσμάν, Ιλχάν Αχμέτ, Χουσεϊν Ζεϊμπέκ, Αϊχάν Καραγιουσούφ. Όλοι οι μειονοτικοί βουλευτές που πέρασαν από το Κοινοβούλιο μετά την είσοδο σε αυτό της Χρυσής Αυγής το 2012, στοχοποιήθηκαν και υπήρξαν θύματα ύβρεων και φασιστικών λεκτικών επιθέσεων. Οι κατηγορίες πανομοιότυπες για όλους. Η ρητορική του μίσους παραμένει η ίδια.

 

            Για την Χρυσή Αυγή δεν διώκονται μόνο τα πρόσωπα, διώκονται οι ιδέες, διώκεται αυτό που αντιπροσωπεύουν, που εκπροσωπούν και συμβολίζουν. Και για την Χρυσή Αυγή η ταυτότητα του μειονοτικού δεν θα είναι ποτέ αποδεκτή.

 

            Δικαιολογημένα η βουλευτής της ΝΔ Ντόρα Μπακογιάννη παρενέβη τονίζοντας πως «η συμπεριφορά των χρυσαυγιτών έχει παρατραβήξει» και ότι είναι «αδιανόητο βουλευτές του ελληνικού κοινοβουλίου να αποκαλούνται πράκτορες».

 

            Σίγουρα αυτά τα περιστατικά μας πάνε πολλές δεκαετίες πίσω, όταν στην περιοχή της Θράκης η ταμπέλα του «πράκτορα» ύψωνε τείχη και διαχωρισμούς ανάμεσα σε πληθυσμιακές ομάδες ή και εντός της κοινότητας. Ο τίτλος του πράκτορα που αποδίδονταν πολύ εύκολα σε ανθρώπους αποτελούσε στίγμα και καθόριζε όχι μόνο την προσωπική και οικογενειακή του ζωή, αλλά διαμόρφωνε ένα γενικό κλίμα καχυποψίας.

 

            Σήμερα στη Θράκη έχουν γίνει κάποια βήματα μπροστά. Αυτό το παρελθόν αποτελεί μία σελίδα της ιστορίας που συνέβαλε περισσότερο στην οπισθοδρόμηση παρά στην πρόοδο και την εξέλιξη. Είναι αδιανόητο όταν σε τοπικό επίπεδο, εκεί που χτυπάει η καρδιά της κοινότητας, να έχουν δοθεί αγώνες για να προχωρήσουμε σε νέα, σύγχρονα δεδομένα, η ρητορική του μίσους να επανέρχεται από το κέντρο, την Αθήνα, να στοχοποιεί ανθρώπους και να δημιουργεί ένα πολύ αρνητικό κλίμα.

 

            Η καταδίκη και η καταγγελία αυτών των περιστατικών πρέπει να γίνεται δημόσια, υπεύθυνα διότι σε τέτοιες περιόδους είναι πολύ σημαντικό να γνωρίζουμε ποιοι είναι υπέρμαχοι της δημοκρατίας και ποιοι την σπιλώνουν με ενέργειες, πράξεις, ύβρεις.

 

            Το περιστατικό στη Βουλή παραπέμφθηκε στην Επιτροπή Κοινοβουλευτικής Δεοντολογίας η οποία αποφάνθηκε την ποινή της απόδοσης μομφής για αντικοινοβουλευτική συμπεριφορά του αρχηγού της Χρυσής Αυγής, Νίκου Μιχαλολιάκου, και δύο βουλευτών, του Ηλία Κασιδιάρη και του Παναγιώτη Ηλιόπουλου. Αναμένεται η επικύρωση της ποινής από την Ολομέλεια.

 

            Δυστυχώς μία άλλη δικογραφία μπήκε στο αρχείο των «αγνώστων δραστών» και αυτό αφορά εκδήλωση που διοργάνωσε το Ελληνικό Παρατηρητήριο των Συμφωνιών του Ελσίνκι και το Κόμμα Ισότητας, Ειρήνης και Φιλίας στην Αθήνα τον Δεκέμβριο του 2016 με θέμα «Οι εθνικές μειονότητες στην Ελλάδα και οι συστάσεις των διεθνών οργανισμών». Στην εκδήλωση εκείνη με ομιλητές ανάμεσα σε άλλους τον Πρόεδρο και Αντιπρόεδρο του ΚΙΕΦ, εισέβαλλαν μέλη της Χρυσής Αυγής φωνάζοντας «Έξω οι Τούρκοι από την Ξάνθη». Με απειλές και ύβρεις επιχείρησαν την διακοπή της εκδήλωσης. Για όλα αυτά υπήρξαν φωτογραφίες, βίντεο. Ανάμεσα στους εισβολείς και 6 βουλευτές της Χρυσής Αυγής. Η μήνυση που κατέθεσαν μετά οι διοργανωτές ενώπιων του Εισαγγελέα Πρωτοδικών Αθηνών έπεσε στο κενό.

 

            Προβληματίζουν όλα αυτά τα φαινόμενα στην Ελλάδα του 2018. Ο αγώνας προάσπισης της δημοκρατίας πρέπει να είναι δεδομένος είτε εντός είτε εκτός Κοινοβουλίου, όπως επίσης η προστασία όλων όσων προασπίζονται ανθρώπινα και μειονοτικά δικαιώματα.ΣΧΕΤΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ