Ανάλυση Επικαιρότητας (2018-13)

Τουρκία μια επικοδομητική δύναμη

Ανάλυση Επικαιρότητας (2018-13)

του Τζαν Ατζούν*

 

Μετά από την εκκαθάριση της επαρχίας Άφριν από τα τρομοκρατικά στοιχεία στο πλαίσιο της Επιχείρησης Κλαδί Ελιάς, άρχισε η επιστροφή των αμάχων στην περιοχή. Παρατηρείται πως και οι Σύριοι Κούρδοι οι οποίοι είχαν καταφύγει προς την Τουρκία από την καταπίεση της PKK/YPG στην περιοχή του Άφριν αναχώρησαν προκειμένου να επιστρέψουν στα σπίτια τους. Ενώ στη παγκόσμια κοινή γνώμη συζητιέται συχνά το ζήτημα των Συρίων προσφύγων και ενώ αυξάνεται ο ρατσισμός στις ΗΠΑ και τις χώρες της ΕΕ, η πολιτική που διεξάγει η Τουρκία στην Συρία διασφαλίζει την εθελοντική επιστροφή των Συρίων στα σπίτια τους.

Παρατηρούμε πως χάρει στις ανθρωπιστικές βοήθειες, τις εργασίες υποδομής και του περιβάλλοντος ελευθερίας και ασφάλεια που έχει οικοδομήσει η Τουρκία στις περιοχές που απελευθερώθηκαν με την Επιχείρηση Κλαδί Ελιάς, οι Σύριοι πρόσφυγες οι οποίοι φιλοξενούνταν στην Τουρκία αρχίζουν να επιστρέφουν στη Συρία. Η Τουρκία ενώ από τη μια δίνει αγώνα κατά της τρομοκρατίας στη Συρία από την άλλη δημιουργεί ασφαλή λιμάνια  για τους αμάχους. Σύμφωνα με τις πληροφορίες στις περιοχές που απελευθερώθηκαν με την Επιχείρηση Ασπίδα του Ευφράτη επέστρεψαν στις οικίες τους περίπου 200 χιλιάδες πρόσφυγες που βρίσκονταν εκτός της Συρίας. Παρατηρείται δε πως χιλιάδες αμάχοι από τις υπόλοιπες περιοχές της Συρίας ήρθαν στο Βόρειο Χαλέπι και εγκαταστάθηκαν στις περιοχές που απελευθερώθηκαν με την Επιχείρηση Ασπίδα του Ευφράτη.

Οι άμαχοι που απομακρύνθηκαν από τη Δαμασκό και την περιφέρεια της, τις οποίες το καθεστώς Άσαντ κρατά υπό πολιορκία μεταφέρθηκαν επίσης στην περιοχή του Βορείου Χαλεπιού, που η Τουρκία έχει καθαρίσει από τους τρομοκράτες. Επίσης είναι μια σημαντική λεπτομέρεια το γεγονός ότι οι άμαχοι από πολλές περιοχές της Συρίας καταφεύγουν στις περιοχές που έχουν απελευθερωθεί με την Επιχείρηση Ασπίδα του Ευφράτη για να σωθούν από την καταπίεση που ασκείται. Η Τουρκία με τις επιχειρήσεις που διοργανώνει εντός της Συρίας δεν διασφαλίζει μόνο τη δικιά της εθνική ασφάλεια. Συνάμα διασφαλίζει μια νέα ελπίδα και ασφαλή ζωή για τους Συρίους. Για παράδειγμα είναι γνωστό ότι οι άμαχοι οι οποίοι είχαν αναγκαστεί να μεταναστεύσουν από την περιοχή κατά τη διάρκεια των επιχειρήσεων που πραγματοποίησαν οι ΗΠΑ με τους τρομοκράτες της PKK/YPG στη Τάμπκα, τη Ράκα και την Ντέιρ Αλ Ζορ ή μετατοπίστηκαν από την PKK/YPG ήρθαν στις περιοχές οι οποίες απελευθερώθηκαν με την Επιχείρηση Ασπίδα του Ευφράτη και ξεκίνησαν μια νέα ζωή.

Ενώ δεν τίθεται θέμα επιστροφής των αμάχων ή ακόμα και προσφύγων που ζουν στο εξωτερικό στις περιοχές, στις οποίες οι ΗΠΑ υπό τον μανδύα της καταπολέμησης της τρομοκρατίας άνοιξε έδαφος στη PKK/YPG στη Συρία. Παρόλο που η περιοχή που οι ΗΠΑ διασφάλισαν να τεθεί στον έλεγχο της PKK/YPG είναι πολύ πιο μεγαλύτερη από την περιοχή που απελευθερώθηκε με την Επιχείρηση Ασπίδα του Ευφράτη αντί οι άμαχοι να επιστρέψουν στις συγκεκριμένες περιοχές, οι κάτοικοι των συγκεκριμένων περιοχών καταφεύγουν στο εξωτερικό ή το Βόρειο Χαλέπι.

Με παρόμοιο τρόπο οι μεγάλοι οικισμοί όπως Χομς, Ζαμπαντάνι, Ντεράγια ή Χαλέπι τις οποίες κατέκτησαν το καθεστώς Άσαντ και η Ρωσία διαπράττοντας μεγάλες σφαγές συνεχίζουν να παραμένουν ως πόλεις φαντάσματα.

          Η μοναδική περιοχή όπου επιστρέφουν οι άμαχοι από άλλες περιοχές της Συρίας ή και από το εξωτερικό είναι η περιοχή η οποία απελευθερώθηκε με την Επιχείρηση Ασπίδα του Ευφράτη. Και η περιοχή Άφριν που έχει απελευθερωθεί με την Επιχείρηση Κλαδί Ελιάς θα μεταμορφωθεί σε ένα νέο ζωτικό χώρο όπου θα μπορέσουν να επιστρέψουν με ασφάλεια οι άμαχοι και οι πρόσφυγες. Στις περιοχές που απελευθερώθηκαν με την Επιχείρηση Ασπίδα του Ευφράτη, στην Ταλ Ριφάτ και την περιφέρεια της ζούνε πάνω από εκατό χιλιάδες άνθρωποι οι οποίοι έχουν μετατοπιστεί με τα βίας από την PKK/YPG. Οι κάτοικοι της Ταλ Ριφάτ οι οποίοι θέλουν να επιστρέψουν στις οικίες τους, διοργανώνουν διαδηλώσεις για να ζητήσουν οι δυνάμεις της Τουρκίας και του Ελεύθερου Συριακού Στρατού να καθαρίσουν και το Ταλ Ριφάτ και την περιφέρεια του από τους αντάρτες της PKK/YPG ώστε να διασφαλιστεί η επιστροφή των αμάχων και των προσφύγων στην περιοχή. Ενώ η Τουρκία έχει ξεκινήσει να κάνει βήματα για την επιστροφή των κατοίκων της στο Ταλ Ριφάτ.

Στη Γερμανία για παράδειγμα οι συζητήσεις σχετικά με τους Συρίους πρόσφυγες απασχολούν σημαντικά την επικαιρότητα. Κυρίως το ακροδεξιό κόμμα AfD δεν θέλει τους Σύριους πρόσφυγες στη Γερμανία. Το κόμμα AfD στο πλαίσιο αυτό έστειλε στη Συρία μια αποστολή και πραγματοποίησε με το καθεστώς Άσαντ συνομιλίες για την αναγκαστική επιστροφή των προσφύγων στις περιοχές υπό τον έλεγχο του καθεστώτος Άσαντ. Αλλά η γερμανική κοινή γνώμη δεν έχει υιοθετήσει τη συγκεκριμένη ιδέα και έχει σημειώσει πως σε περίπτωση που οι πρόσφυγες επιστρέψουν στις περιοχές που βρίσκονται στον έλεγχο του καθεστώτος Άσαντ τους περιμένει ένας μεγάλο κίνδυνος. Το γεγονός ότι το καθεστώς Άσαντ θεωρεί τους Σύριους πρόσφυγες ως προδότες, τους επιβάλλει βασανιστήρια και τους ασκεί καταπίεση, δείχνει το πόσο αντίθετη είναι η συγκεκριμένη ιδέα στις ανθρώπινες αξίες.

Επειδή η Τουρκία στις περιοχές τις οποίες έχει καθαρίσει από τα τρομοκρατικά στοιχεία ώστε να μπορέσουν να επιστρέψουν οι άμαχοι και οι πρόσφυγες, έχει σχηματίσει χώρους ασφαλείας και ελευθερίας, οι πρόσφυγες επιστρέφουν εθελοντικά στις οικίες τους. Με το ίδιο τρόπο ακόμα και μια πιθανή στρατιωτική επιχείρηση στο Σιντζάρ με σκοπό την εξάλειψη της παρουσίας της PKK εντός του Ιράκ, θα διασφαλίσει την επιστροφή των αμάχων στις οικίες τους. Ένα μεγάλο μέρος των Γιεζίντι μετά από την επίθεση της ΝΤΑΕΣ στην περιοχή του Σιντζάρ κατάφεραν να διαφύγουν. Όμως παρόλο που η περιοχή έχει καθαριστεί από τη ΝΤΑΕΣ, το 80% των Γιεζιντί ζούνε ακόμα σε καταυλισμούς έξω από το Σιντζάρ. Άλλωστε σε περίπτωση που η Τουρκία μαζί με την ιρακινή κεντρική κυβέρνηση καθαρίσει το Σιντζάρ από την παρουσία της PKK ένα μεγάλο μέρος των Γιεζντί θα μπορέσουν να επιστρέψουν στις οικίες τους. Η Τουρκία σε όλες τις στρατιωτικές επιχειρήσεις που έχει πραγματοποιήσει έχει αποδείξει πως δεν είναι καταστροφική αλλά εποικοδομητική δύναμη.

*O Τζαν Ατζούν είναι ερευνητής αρθρογράφος - Ίδρυμα Πολιτικών, Οικονομικών και Κοινωνικών Ερευνών (SETA).ΣΧΕΤΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ