Η Τουρκική Μειονότητα της Δυτικής Θράκης (07-2018)

Διακρίσεις και διαχωρισμοί με αγροτικό φόντο

Η Τουρκική Μειονότητα της Δυτικής Θράκης (07-2018)

 

 

 

            Τον Νοέμβριο του 2017 ο Έλληνας Πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας, επισκέφτηκε την Κομοτηνή με αφορμή Περιφερειακό Αναπτυξιακό Συνέδριο που διοργάνωσε η Κυβέρνηση και μίλησε για όλους και για όλα.

 

            Για τον πρωτογενή τομέα, ο Αλέξης Τσίπρας ανέφερε «Η νέα γενιά των αγροτών πρέπει να ηγηθεί της παραγωγικής διαδικασίας. Και θα την ενισχύσουμε με κάθε διαθέσιμο τρόπο και μέσο. Η επιλογή ενίσχυσης των νέων αγροτών και επιστημόνων του αγροτικού τομέα θα είναι αποτυπωμένη σε όλα τα μέτρα του Προγράμματος Αγροτικής Ανάπτυξης που ακολουθούν».

 

            Αγροτικό περιεχόμενο έχει η σημερινή μας εκπομπή. Κατεξοχήν αγροτικό είναι και το οικονομικό προφίλ της Περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης. Όσο για την Μειονότητα, ο πρωτογενής τομέας σε πολλές περιπτώσεις ανθρώπων που περιορίζονται λόγω της γεωγραφικής κατανομής, όπως οι κάτοικοι του ορεινού όγκου της Θράκης, είναι μονόδρομος, μοναδική επιλογή.

 

            Είναι ευρέως γνωστό και τεκμηριώνεται με επίσημα στοιχεία ότι η Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης είναι μία φτωχή σε οικονομικά μεγέθη Περιφέρεια, ενώ διαπιστώνει κανείς και υψηλούς δείκτες ανεργίας.

 

            Όταν λοιπόν ο Πρωθυπουργός μιλάει για στήριξη των νέων αγροτών, αυτό μόνο χαμόγελα μπορεί να φέρει στους ντόπιους. Θα μας απασχολήσει ειδικά το πρόγραμμα νέων αγροτών, ένα πρόγραμμα που περίμεναν χρόνια οι αγρότες της περιοχής κι ένα πρόγραμμα που αποτελεί στήριγμα για την νέα γενιά που απασχολείται στον πρωτογενή τομέα.

 

            Σε επιστολή διαμαρτυρίας που έστειλε ο Περιφερειάρχης Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης, Χρήστος Μέτιος, στον Αλέξη Τσίπρα μαθαίνουμε ότι η Περιφέρεια αδικήθηκε ως προς το ποσό της προγραμματικής υπερδέσμευσης που έλαβε στο πλαίσιο του Προγράμματος Αγροτικής Ανάπτυξης 2014-2020 με τίτλο «Ενισχύσεις εκκίνησης επιχείρησης από Νέους Γεωργούς».

 

            Με απλά λόγια, όταν δρομολογήθηκε η κατανομή αδιάθετων πόρων σε νέους αγρότες που δεν είχαν ενταχθεί στην πρώτη φάση του προγράμματος, αλλά εμφανίζονταν ως υπεράριθμοι παρόλο που πληρούσαν τα κριτήρια ένταξης, τότε ο κυβερνητικός σχεδιασμός διέθεσε ποσά ανά Περιφέρεια. Η Ανατολική Μακεδονία και Θράκη από το ποσό της υπερδέσμευσης έλαβε μόλις το 9,57% του αρχικού προϋπολογισμού που της διατέθηκε. Δίπλα σε αυτήν υπάρχουν Περιφέρειες που έλαβαν ποσοστά από 13,67% έως και 59,29%.

 

            Κι ενώ υπήρχε δέσμευση ότι το ποσοστό της υπερδέσμευσης θα κυμανθεί στο 10%, στην Ανατολική Μακεδονία και Θράκη αυτό μεταφράστηκε σε 9,57% την ίδια στιγμή που στη δημοσιότητα οι φορείς και αγρότες της περιοχής βλέπουν τις άλλες Περιφέρειες να ξεπερνούν κατά πολύ το συγκεκριμένο ποσοστό. Είναι εύλογο να γίνεται λόγος για διαφορετικά μέτρα και σταθμά.

 

            Πέρα από την επιστολή που έστειλε ο Περιφερειάρχης, ερωτήματα κατέθεσαν στη Βουλή οι βουλευτές σχεδόν όλων των κομμάτων, ζητώντας εξηγήσεις για αυτήν την κατάφωρη αδικία εις βάρος των αγροτών.

 

            Ο αποκλεισμός από το πρόγραμμα συνεπάγεται τον αποκλεισμό από τη δυνατότητα να καταθέσουν τα χαρτιά εκ νέου σε άλλο πρόγραμμα νέων αγροτών, όπως επίσης και για άλλα επιδοτούμενα προγράμματα τα οποία έχουν ως προϋπόθεση την ένταξη σε πρόγραμμα νέων γεωργών.

 

            Οι τεράστιες διαφορές και ανισότητες μεταξύ των Περιφερειών δημιούργησαν κόντρες και εντάσεις, αδυνατώντας οι τοπικοί φορείς να κατανοήσουν τα κριτήρια για αυτήν την κατάταξη.

 

            Στο Περιφερειακό Αναπτυξιακό Συνέδριο τον Νοέμβριο του 2017 στην Κομοτηνή, ο Έλληνας Πρωθυπουργός ανέφερε μεταξύ άλλων «Ειδικότερα για το πρόγραμμα των νέων αγροτών για να απαντήσω και σε κάτι που ακούστηκε πριν από τη μορφή αιτήματος, είναι επιλογή μας σε περιοχές ειδικών συνθηκών, όπως εδώ στην Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας Θράκης, να ενταχθεί, πέρα από τους ήδη ενταγμένους και η μεγάλη πλειοψηφία των επιλαχόντων. Κάτι που θα γίνει με την ορθή διαδικασία».

 

            Δυστυχώς, κανείς από τους εκπροσώπους των πολιτών και τους φορείς δεν διαβλέπει ορθή διαδικασία, ούτε και διάθεση στήριξης νέων αγροτών σε περιοχές ειδικών συνθηκών. Ο Περιφερειάρχης μάλιστα δεν παραλείπει να τονίσει στην επιστολή του ότι όλες οι διαδικασίες γίνανε χωρίς καμία συνεργασία.

 

            Είναι γεγονός ότι οι αγρότες της Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης είναι ενεργοί παραγωγοί και στηρίζουν με τον καλύτερο δυνατό τρόπο, αυτόν που έχει περάσει από γενιά σε γενιά, την αγροτική παραγωγή. Και θα συνεχίσουν να το κάνουν όπως οι ίδιοι γνωρίζουν καλύτερα από τον οποιοδήποτε άλλο.

 

            Οι πολιτικές που ασκήθηκαν στον πρωτογενή τομέα είχαν ως αποτέλεσμα την άμεση εξάρτηση του αγροτικού εισοδήματος από επιδοτούμενα προγράμματα. Παλιότερα ήταν η παραγωγή η βασική πηγή εισοδήματος, τα προγράμματα ερχόταν ως συμπλήρωμα στο εισόδημα. Τώρα οι επιδοτήσεις τείνουν να γίνουν η βασική πηγή εσόδων ενώ τα κέρδη από την παραγωγή μειώνονται δραματικά.

 

            Για αυτό και γίνεται τόσος μεγάλος λόγος για τα προγράμματα. Για αυτό και οι νέοι της περιοχής πρέπει να μπούνε στην αγροτική παραγωγή με τις καλύτερες προϋποθέσεις κι όχι από την πλαϊνή πόρτα. Κυρίως για τους νέους της Μειονότητας που έχουν μεγαλώσει σε χωράφια, που γνωρίζουν την δουλειά του αγρότη από τα παιδικά τους χρόνια, είναι χρέος της πολιτείας να ενισχύσει αυτούς τους νέους και να αποδείξει το ειλικρινές και ουσιαστικό ενδιαφέρον.

 

 

           

           

 ΣΧΕΤΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ