Η Τουρκική Μειονότητα της Δυτικής Θράκης (01-2018)

Η Τουρκική Μειονότητα της Θράκης στο μεταίχμιο 2017 - 2018

Η Τουρκική Μειονότητα της Δυτικής Θράκης (01-2018)

 

 

 

            Το 2017 ήταν μία πλούσια σε ειδήσεις χρονιά για την Τουρκική Μειονότητα της Θράκης. Πολλές φορές βρέθηκε στο επίκεντρο, πολλές φορές έγινε πρωτοσέλιδο. Αυτό οφείλεται κυρίως σε επισκέψεις ανώτερων αξιωματούχων που άφησαν το αποτύπωμά τους στην περιοχή.

 

            Το 2017 επισκέφτηκαν την Θράκη ο Έλληνας Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Προκόπης Παυλόπουλος, ο Έλληνας Πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας και πλήθος υπουργών. Αντίστοιχα και από την τούρκικη πλευρά την περιοχή επισκέφτηκαν ο  Τούρκος Πρωθυπουργός, Μπιναλί Γιλντιρίμ, ο Αντιπρόεδρος της Τουρκικής Κυβέρνησης, Χακάν Τσαβούσογλου, ο Υφυπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας, Αχμέτ Γιλντίζ.

 

            Γεμάτη η διπλωματική ατζέντα. Αυτό ωστόσο που έκανε ξεχωριστή και ιδιαίτερη χρονιά το 2017 από πλευράς επισκέψεων και δικαιωματικά τοποθετείται στην κορυφή, είναι η επίσκεψη του Προέδρου της Τουρκικής Δημοκρατίας, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, λίγο πριν την εκπνοή του χρόνου, στις αρχές Δεκεμβρίου.

 

            65 ολόκληρα χρόνια πέρασαν από την προηγούμενη επίσκεψη Τούρκου Προέδρου στην περιοχή. Ήταν ο Τζελάλ Μπαγιάρ το 1952. Τότε εγκαινιάστηκε και προς τιμήν του δόθηκε το όνομά του στο Μειονοτικό Γυμνάσιο και Λύκειο Κομοτηνής.

 

            H επίσκεψη του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν στην Ελλάδα και το πέρασμά του από την Θράκη άφησε πολύ και πλούσιο υλικό. Ήταν μία ιστορική επίσκεψη, μία επίσκεψη ιδιαίτερης βαρύτητας από πολιτική και διπλωματική σκοπιά που θα συζητείται για πολύ καιρό.

 

            Το 2017 συνέβησαν κι άλλα αναφορικά με την Τουρκική Μειονότητα, συνέβησαν γεγονότα τα οποία θα μας απασχολήσουν και το 2018. Είναι υποθέσεις που άνοιξαν το 2017 και τις κληρονόμησε το 2018.

 

            Ξεκινάμε από το τέλος. Τελευταία εβδομάδα του 2017 ψηφίζεται στην αρμόδια Επιτροπή Μορφωτικών Υποθέσεων της Βουλής η κατάργηση της υποχρεωτικής εφαρμογής της Σαρίας. Προφανώς θα είναι από τα πρώτα νομοσχέδια που θα ψηφιστούν από την Ολομέλεια της Βουλής το 2018. Αναμένουμε με ενδιαφέρον την ψήφισή του. Θα επανέλθουμε σίγουρα σε αυτό σε κάποια επόμενη εκπομπή.

 

            Ανοίγει κι ο δρόμος για την εκλογή του Μουφτή; Αυτό το ερώτημα μπήκε στα τέλη του 2017. Αναμένουμε εξελίξεις κι εκεί. Προς το παρόν συνεχίζονται με αμείωτο ενδιαφέρον οι δίκες των δύο εκλεγμένων Μουφτήδων Ξάνθης και Ροδόπης. Σε μία καταδίκη του εκλεγμένου Μουφτή Ξάνθης ασκήθηκε έφεση, μία άλλη πήρε αναβολή, αναμένουμε την συνέχεια.

 

            Στο εδώλιο βρέθηκαν και τα εκπαιδευτικά ζητήματα. Η υπόθεση που είχε ανοίξει με 12 παραρτήματα του Συλλόγου Επιστημόνων Μειονότητας Δυτικής Θράκης που λειτουργούσαν σε διάφορα χωριά και έκλεισαν με την κατηγορία λειτουργίας παράνομων παιδικών σταθμών. Οι υποθέσεις εκδικάστηκαν και εκδόθηκε καταδικαστική και χωρίς το δικαίωμα στην έφεση απόφαση του Τριμελούς Πλημμελειοδικείου Ροδόπης.

 

            Στα εκπαιδευτικά πρέπει να προσθέσουμε τις αντιδράσεις γονέων, εκπαιδευτικών και φορέων της μειονότητας καθώς συνεχίστηκε η αναστολή λειτουργίας μειονοτικών δημοτικών σχολείων και τη φετινή χρονιά. Το 2017 το Ινστιτούτο Εκπαιδευτικής Πολιτικής ανακοινώνει ότι ξεκινάει πιλοτικό πρόγραμμα που θα εφαρμόσει σε έξι νηπιαγωγεία τα οποία βρίσκονται σε αμιγώς μειονοτικούς οικισμούς και προβλέπει την χρήση της μητρικής γλώσσας ως γλώσσας στήριξης μέσω της παρουσίας στην τάξη νηπιαγωγού μέλους της Μειονότητας (δίγλωσσου ατόμου). Και για αυτό θα υπάρχουν νεότερα το 2018.

 

            Στα θετικά του εκπαιδευτικού τομέα είναι η ψήφιση στην Ολομέλεια της Βουλής τον Φεβρουάριου του 2017 της λειτουργίας του Τομέα Μειονοτικής Εκπαίδευσης στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης από το οποίο θα αποφοιτούν οι δάσκαλοι του τουρκόγλωσσου προγράμματος της μειονοτικής εκπαίδευσης.

 

            Πολύ σημαντική εξέλιξη ήταν και  η ψήφιση τροπολογίας η οποία δίνει το δικαίωμα σε κάθε Έλληνα πολίτη που έχει πετύχει θετικό αποτέλεσμα σε δίκη ενώπιων του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων να επαναπροσφύγει στα ελληνικά δικαστήρια για να επανεξεταστεί η υπόθεσή του. Με αφορμή αυτήν την τροπολογία υπήρξαν αντιδράσεις από πολλές πλευρές κινδυνολογώντας ότι κάτι τέτοιο θα ανοίξει το δρόμο  για την αναγνώριση τούρκικων σωματείων.

 

            Η τροπολογία αποσύρθηκε, επανήλθε και μπήκαν ασφαλιστικές δικλείδες ώστε να αποτρέψουν κάθε ενδεχόμενο αναγνώρισης τουρκικών σωματείων.

 

Μαζί με τα τούρκικα σωματεία λοιπόν στην κορυφή της χρονιάς που πέρασε βρίσκεται και η ταυτότητα της Μειονότητας. Στην επίσκεψή του στη Θράκη ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν αναφέρθηκε δύο φορές σε «Τούρκους και Πομάκους ομογενείς μας». Όσοι έσπευσαν να πανηγυρίσουν από την ελληνική πλευρά ότι ο Τούρκος Πρόεδρος αναγνώρισε τον διαχωρισμό της μειονοτικής ταυτότητας σε τρεις ξεχωριστές ομάδες, μάλλον δεν άκουσαν την ομιλία του Τούρκου Προέδρου στο σύνολό της όπου αναφέρθηκε σε Πομάκους και Ρομά στο πλαίσιο της ενίσχυσης της ενότητας, της συνύπαρξης και της αλληλεγγύης.

 

Όπως ο ίδιος ανέφερε ήταν ο Έλληνας Πρωθυπουργός στην Αθήνα που του έβαλε το θέμα των Πομάκων και των Ρομά για να πάρει την απάντηση του Τούρκου Προέδρου σε ομιλία του σε ξενοδοχείο στην Κομοτηνή ότι «Ο κοινός μας παρονομαστής είναι το Ισλάμ, είναι ότι είμαστε μουσουλμάνοι. Για αυτόν τον λόγο, είτε Τούρκοι, είτε Πομάκοι, είτε Ρομά, εμείς είμαστε ένα και είμαστε μαζί». 

 

            Η εκπομπή αυτή ξεκίνησε το 2016, συνεχίστηκε το 2017 και μπαίνουμε το 2018 σε έναν τρίτο κύκλο εκπομπών. Οι εκπομπές μας προχωράνε και μαζί με αυτές θα δούμε όλα τα γεγονότα που στιγματίζουν την ιστορία της Μειονότητας, και παράλληλα θα θυμηθούμε στιγμές από την ιστορία, θα χαλαρώσουμε με ειδήσεις πολιτισμικού και άλλου περιεχομένου. Η πορεία της Μειονότητας είναι ένας τομέας με τεράστιο ενδιαφέρον από όποια πλευρά κι αν το δει κανείς.ΣΧΕΤΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ