Η Τουρκική Μειονότητα της Δυτικής Θράκης 46-2017

Η επίσκεψη του Αντιπροέδρου της Τουρκικής Κυβέρνησης, Χακάν Τσαβούσογλου, στη Θράκη

Η Τουρκική Μειονότητα της Δυτικής Θράκης 46-2017

 

 

Σε επισκέψεις Τούρκων αξιωματούχων στην Ελλάδα, το τραπέζι των πολιτικών διαπραγματεύσεων σχετικά με τα μειονοτικά και λοιπά διακρατικά θέματα στρώνεται στην Αθήνα. Παρόλα αυτά, κάθε τέτοια επίσκεψη συνοδεύεται και από ένα πέρασμα στη Θράκη.

 

Κυρίως για την περίπτωση του Χακάν Τσαβούσογλου, ο οποίος μπορεί μεν να είναι Αντιπρόεδρος της Τουρκικής Κυβέρνησης, αλλά για αυτόν η Ελλάδα, η Θράκη, το χωριό Δειλινά στη Ροδόπη από το οποίο έλκει την καταγωγή του, είναι πολλά παραπάνω, είναι βαθιά προσωπικά θέματα, είναι συναισθήματα. Οπότε και το πέρασμα από την Θράκη είναι αναπόφευκτο.

 

Ο Χακάν Τσαβούσογλου επισκέφτηκε επίσημα την Αθήνα προκειμένου να προετοιμάσει το έδαφος για την επικείμενη επίσκεψη του Τούρκου Προέδρου της Δημοκρατίας, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, που αναμένεται στις αρχές Δεκεμβρίου.

 

Με αφορμή τον επίσημο λόγο που τον έφερε στην Ελλάδα, ο Χακάν Τσαβούσογλου πραγματοποίησε διήμερη περιοδεία στη Θράκη. Στην Αθήνα δεν έγιναν επίσημες δηλώσεις και ενώ στο αρχικό πρόγραμμα υπήρχε συνάντηση με τον Έλληνα Πρωθυπουργό, τελικά αυτή δεν πραγματοποιήθηκε ποτέ.

 

Δημοσιογραφικοί κύκλοι στην Ελλάδα αποδίδουν αυτό το κλίμα ‘υποβάθμισης’ της επίσκεψης του Τούρκου Αντιπροέδρου στο γεγονός ότι λίγες μέρες πριν, σε άλλη επίσημη επίσκεψη του Έλληνα Υπουργού Εξωτερικών στην Άγκυρα, τέθηκε στην ατζέντα η τροπολογία που ψηφίστηκε πρόσφατα από το Ελληνικό Κοινοβούλιο σχετικά με τις αποφάσεις του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου, γεγονός που δυσαρέστησε την ελληνική πλευρά.

 

            Η επίσκεψη του Χακάν Τσαβούσογλου λοιπόν στη Θράκη έχει ιδιαίτερη σημασία διότι ο ίδιος είναι Θρακιώτης, έχει συγγενείς στην περιοχή, κατάφερε με όλα τα στεγανά της ταυτότητας του μειονοτικού να αναρριχηθεί ψηλά στην τουρκική πολιτική ιεραρχία. Έχει κάθε λόγο να είναι περήφανος, έχει κάθε λόγο να αποτελεί παράδειγμα για κάθε μειονοτικό σε Ελλάδα και Τουρκία. Μπορεί επίσης, λόγω του προσωπικού παρελθόντος και της προσωπιής του πορείας, να κατανοήσει καλύτερα από τον καθένα και εκ των έσω την ψυχολογία του να αποτελεί κάποιος μέλος μιας μειονοτικής ομάδας.

 

            Στις δύο μέρες της περιοδείας του ο Τούρκος Αντιπρόεδρος επισκέφτηκε σωματεία, φορείς, εκπροσώπους της Μειονότητας σε Κομοτηνή και Ξάνθη. Η ανταπόκριση του κόσμου ήταν εντυπωσιακή, γεγονός που τιμάει τον Αντιπρόεδρο και την οικογένειά του που διατηρεί προσωπικούς, οικογενειακούς και φιλικούς δεσμούς με την κοινότητα στην περιοχή.

 

            Ο Αντιπρόεδρος συνέστησε στους ομογενείς του στη Θράκη να είναι πρωτίστως καλοί πολίτες και να κινούνται πάντα εντός του νόμου διότι όταν είναι δίκαιοι τότε το δίκαιο θα επιστρέψει σε αυτούς. Την ίδια στιγμή υπενθύμισε ότι η Τουρκία θα είναι πάντα δίπλα ως μητέρα πατρίδα σε όλα τα προβλήματα και τις έννοιες τους. Και όλα αυτά στο πλαίσιο της καλής γειτνίασης και των φιλικών διακρατικών σχέσεων.

 

            Ανέφερε σε ομιλία του στα Δειλινά Ροδόπης «Εγώ πιστεύω το εξής. Υπάρχει μια μοίρα την οποία αδυνατούμε να αλλάξουμε. Μια τέτοια είναι η γειτονία των δύο χωρών. Τουρκία και Ελλάδα είναι δύο σημαντικοί γείτονες με πολύ μεγάλα χαρατηριστικά. Εάν αναπτύξουν συνεργασία και κινηθούν από κοινού, τότε κανείς δεν αμφιβάλει πως θα αποτελέσουν δύναμη για την περιοχή αλλά και παγκόσμια».

            Στην Τουρκική Νεολαία Κομοτηνής ανέφερε χαρακτηριστικά ότι προτεραιότητα στις συζητήσεις με την Ελλάδα δεν είναι μόνο η διεκδίκηση των πολιτικών δικαιωμάτων, αλλά στον καλύτερο βαθμό η εξυπηρέτηση των μειονοτικών δικαιωμάτων.

            Ανάμεσα σε άλλα ο Χακάν Τσαβούσογλου δεν παρέλειψε να επισκεφτεί το Μειονοτικό Γυμνάσιο και Λύκειο Κομοτηνής, Τζελάλ Μπαγιάρ, όπου βρισκόταν σε εξέλιξη μαθητικό παζάρι για την συγκέντρωση χρημάτων με σκοπό την χρηματοδότηση της επταήμερης εκδρομής των μαθητών. Συγκυριακά οι φετινοί τελειόφοιτοι είναι οι τυχεροί της χρονιάς διότι όταν ενημερώθηκε ο Τούρκος Αντιπρόεδρος για τον σκοπό που διοργανώνεται το μαθητικό παζάρι, ανέφερε «ότι πουλάτε, το αγοράζω».

 

            Στο χωριό από το οποίο κατάγεται, στα Δειλινά, ο Χακάν Τσαβούσογλου, μίλησε για την μοίρα που δεν μπορούμε να αλλάξουμε. Πράγματι, η μοίρα, το κισμέτ στα τουρκικά, δεν αλλάζει. Ωστόσο, όπως είπε κι ο ίδιος, η μοίρα έφερε την Ελλάδα να γειτονεύει με την Τουρκία. Έφερε ακόμα δύο μειονότητες να συμπορεύονται στην ίδια πορεία.

 

Στο χέρι των ανθρώπων που παίρνουν αποφάσεις, στο χέρι όσων κυβερνάνε καθορίζεται ο χαρακτήρας και η πορεία των σχέσεων μέσα στο χρόνο. Στην επίσκεψη του Τούρκου Αντιπροέδρου στην Αθήνα κυρίαρχο ρόλο στην ατζέντα είχαν οι οικονομικές και εμπορικές σχέσεις. Η ευημερία και η ανάπτυξη, θα φέρει περισσότερη ειρήνη, θα φέρει περισσότερη δημορατία, θα δημιουργήσει θετικό κλίμα συνεργασίας και ενίσχυσης των σχέσεων.

 

            Σε λιγότερο από ένα μήνα αναμένεται με έντονο ενδιαφέρον και η επίσκεψη του Τούρκου Προέδρου της Δημοκρατίας, Ρετζέπ Ταγίν Ερντογάν, στην Αθήνα. Με ενδιαφέρον αναμένουμε την ατζέντα αυτής της επίσκεψης, όπως επίσης το αν τα μειονοτικά ζητήματα θα συμπεριληφθούν σε αυτήν.

 

 

 

 ΣΧΕΤΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ