Επικαιρότητα στα Βαλκάνια (2017-16)

Η ύπαρξη των Τούρκων στα Βαλκάνια

Επικαιρότητα στα Βαλκάνια (2017-16)

Η ύπαρξη των Τούρκων στα Βαλκάνια είναι παλιά όσο των Σλάβων. Υπάρχουν μνημεία και ερείπια των Τούρκων αποδεικνύουν την ύπαρξη των τουρκικών φυλών ότι έζησαν στην περιοχή και πριν την Οθωμανική αυτοκρατορία. Οι Άβαροι, Πετσενέκ, Ογκούζ, Κούμαν και δαιφορετικές τουρκικές φυλές έζησαν στα Βαλκάνια. Πριν την Οθωμανική περίοδο καταλαβαίνουμε ότι έζησαν οι Τούρκοι στην περίοδο αφού εντοπίστηκαν διάφορα μνημεία και ερείπια αλλά την ύπαρξη των Τούρκων Κουμάν αποδεικνύει και το όνομα της πόλης Κομάνοβα στη Μακεδονία. 

Μερικές έρευνες απέδειξαν ότι στη Βοσνία –Ερζεγοβίνη και στο Μαυροβούνιο έζησαν οι Άβαροι Τούρκοι. Μερικοί από τους ερευνητές σημείωσαν ότι στην πολιτική οργάνωση των Σλάβων πήραν μέρος οι Άβαροι. Επίσης στη Βοσνία-Ερζεγοβίνη οι Άβαροι πήραν μέρος στη διοίκηση για 200 χρόνια. Κάποιοι ιστορικοί σημείωσαν ότι οι Σλάβοι διοικητές είχαν κάποιοι τίτλοι όπως Μπαν και Τζούπαν που ανήκαν στους Αβάρους Τούρκους και είχαν σημασία των πλούσιων και ιδιοκτητών. Η Οθωμανική αυτοκρατορία στα Βαλκάνια έχει ενδυναμώσει τη θέση των Τούρκων στα Βαλκάνια επίσης είχε αποτελέσματα για την ιστορία της περιοχής. Το 1352 κοντά στο Γκελίμπολου με την πολιρκία του κάστρου Τζίμπι οι Οθωμανοί έκαναν το πρώτο βήμα προς τα Βαλκάνια και αργότερα προσανατολίστηκαν στην Κεντρική Ασία όπου συνέχισαν την ύπαρξη τους για 350 χρόνια. Στο δεύτερο μισό του 14ου αιώνα στην Ευρώπη κανείς δεν μπορούσε να προβλέψει ότι οι Οθωμανοί θα φτάσουν μπροστά στις πόρτες της Βιέννης. Η ύπαρξη των Οθωμανών στα Βαλκάνια πολλές φορές δέχθηκε την αντίσταση των τοπικών δυνάμεων αλλά ο Οθωμανικός στρατός δεν ήταν δυνατός να παρεμποδίσει τις τοπικές δυνάμεις. Οι διαφορές των βαλκανικών λαών και ο ανταγωνισμός ανάμεσα τους έφεραν σε πιο εύκολη θέση να επιδρά η Οθωμανική αυτοκρατορία στην Ευρώπη. Η ήττα στη δεύτερη πολιορκία της Βιέννης ήταν η αρχή προς το τέλος της Οθωμανικής αυτοκρατορίας. Το 1963 η δεύτερη πολιορκία  της Βιέννης έληξε με την ήττα και οι Οθωμανοί άρχισαν να χάνουν κάποιες περιοχές στην Ευρώπη οι οποίες ήταν υπό τον έλεγχο τους. Η απόσυρση από τα κεντρικά μέρη της Κεντρικής Ευρώπης και από τα Βαλκάνια διήρκησε 210 χρόνια. Οι αποφάσεις στις 13 Ιουλίου 1878 στο Συνέδριο του Βερολίνου προκάλεσε να χάνει έδαφος η Οθωμανική αυτοκρατορία στα Βαλκάνια. Το 1912 η Οθωμανική αυτοκρατορία αποσύρθηκε τελείως από τα Βαλκάνια. Αλλά δεν έχουν σβηστεί τα ίχνη της ποτέ στα Βαλκάνια.

Στις βαλκανικές πόλεις η κοινωνική τάξη και η κοινωνική ζωή επηρεάστηκε σε μεγάλο ποσοστό από την Οθωμανική αυτοκρατορία. Στην περίοδο της εγκαινιάστηκαν διάφορα έργα όπως χαμάμια, βιβλιοθήκες, κατασκεύαστηκαν βρύσες, φτιάχτηκαν δρόμοι, γέφυρες και οικοδομήθηκαν διάφορα κτίρια. Αναπτύχθηκε το εμπόριο και η δεξιοτεχνία επίσης πραγματοποιήθηκε η πολιτιστική ανάπτυξη. Οι Οθωμανοί έφεραν μαζί τους σε περιοχές όπου έφτασαν και τον πολιτισμό. Από τη μια οι Οθωμανοί τα Βαλκάνια θεώρησαν ως πατρίδα και από την άλλη στην περιοχή με την αποδοχή του ισλάμ το μεγαλύτερο μέρος του πληθυσμού αποτέλεσαν οι μουσουλμάνοι και οι Τούρκοι. Με τη διοίκηση των κρατικών εδαφών από τις ιππικές δυνάμεις της Οθωμανικής αυτοκρατορίας ελαττώθηκαν οι πιέσεις των μπέι πάνω στο λαό και άρχισαν να δίνονται περισσότερα δικαιωμάτα. Στην περίοδο πριν την Οθωμανική περίοδο σε φεουδαρχική γη οι χωριανοί που ζούσαν απλά είχαν μόνο τη μικρή τους αυλή ενώ με την περίοδο της Οθωμανικής αυτοκρατορίας απόκτησαν περισσότερα εδάφη.

Πέραν από όλα αυτά στην περίοδο αυτή ελαττώθηκε η αγγαρεία. Με τους νόμους άρχισαν οι χριστιανοί χωριανοί να πάρουν ανάσα. Από την άλλη καλυτέρεψε η οικονομική κατάσταση των χωριανών χριστιανών.  

Η Οθωμανική αυτοκρατορία δεν παρενέβη στην ανθρωπιστική δύναμη, στις τοπικές διοικήσεις και τη δομή των χριστιανών.  Ποτέ δεν υπήρχαν πολιτικές περί εξισλαμισμού και εκτουρκισμού.  Ο σουλτάνος ενώ διοίκησε την περιοχή αλλά δεν παρενέβη σε ήθη και έθιμα των λαών. Η Οθωμανική αυτοκρατορία δεν παρενέβη στη θρησκευτική δομή του τοπικού λαού. Σε αρκετές περιοχές υπό τη διοίκηση της στα Βαλκάνια και ειδικότερα στη Βουλγαρία και τη Σερβία δόθηκαν άδειες γαι την κατασκεύη αρκετών εκκλησιών.

Προς τα τέλη του 17ου αιώνα οι ιππικές δυνάμεις της Οθωμανικής αυτοκρατορίας άρχισαν να πουλούν τα ιδιωτικά τους εδάφη με αποτέλεσμα να χειροτερεύει η κατάσταση των χωριανών. Την ίδια περίοδο το οθωμανικό κράτος αύξησε τους φόρους λόγω πολέμων που έφεραν τις διαμαρτυρίες κατά του κράτους. Οι ιστορικοί εκείνη την περίοδο αυτές τις εξελίξεις έδειξαν σαν να έχει ξεκινήσει η προσπάθεια για την εθνική απελευθέρωση. Στις βαλκανικές χώρες η οθωμανική ιστρορία λόγω των ιστορικών μελετήθηκε λάθος σε νέες γενιές. Η οθωμανική περίοδος ήταν γεμάτη με προσπάθειες για να σχηματιστεί μια ισορροπημένη κοινωνία και δίκαιη. Από την άλλη υπάρχουν πολλά αποδεικτικά στοιχεία για την ίδια περίοδο όπου ήταν αρκετές οι προσπάθειες για να επικρατήσει η ειρήνη σε αυτή τη γεωγραφία.


Λέξεις-κλειδιά: Βαλκάνια

ΣΧΕΤΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ