Η Τουρκική Μειονότητα της Δυτικής Θράκης (17-2017)

ΤΟ ΜΑΚΡΙΝΟ 1999 ΚΑΙ ΤΟ ΚΟΝΤΙΝΟ 2017

Η Τουρκική Μειονότητα της Δυτικής Θράκης (17-2017)


 

            Ένα από τα πιο διαφημισμένα μέτρα της Ελληνικής Εκκλησίας για την περιοχή της Θράκης είναι η επιδότηση του τρίτου τέκνου στις χριστιανικές οικογένειες.

 

            Σε παλαιότερη εκπομπή είχαμε αναφερθεί στο μέτρο λέγοντας ότι χρονικά τοποθετείται πίσω στην εποχή της Χούντας και συγκεκριμένα, βασίζεται σε προτάσεις και σχεδιασμούς της τότε Κεντρικής Υπηρεσίας Πληροφοριών (ΚΥΠ).

 

            Όλα αυτά αποτυπώνονται στα αρχεία του Συντονιστικού Συμβουλίου Θράκης, όταν εκπρόσωπος της ΚΥΠ την δεκαετία του 1960 καταθέτει πρόταση για «επιδότησιν γεννωμένων τέκνων Ελλήνων γονέων», όπως καταγράφεται στα επίσημα πρακτικά.

 

            Η πρόταση έρχεται ως λύση σε μια δικαιολογημένη κατά την άποψή του ανησυχία για το δημογραφικό πρόβλημα της Θράκης που μετατρέπεται μέχρι και σε «θανάσιμον εθνικήν αγωνίαν», όπως την αποκαλεί ο εκπρόσωπος της ΚΥΠ για την περίπτωση της Ροδόπης.  

 

            Στο πιο πρόσφατο παρελθόν, το μέτρο επιδότησης του τρίτου τέκνου για τις ελληνικές οικογένειες στην Θράκη βλέπει το φως της δημοσιότητας και θεσμοθετείται επίσημα το 1999. Τότε ανακοινώθηκε από τον Αρχιεπίσκοπο Ελλάδος στην τηλεόραση ως μέτρο καταπολέμησης της «υψηλής γεννητικότητας των μουσουλμάνων Ελλήνων πολιτών σε σχέση με τους δικούς μας». Όπως λέει και η γνωστή φράση, «γεννάτε γιατί χανόμαστε».

 

            Έκτοτε το μέτρο απέκτησε μία περιοδικότητα και ανακοινώνεται με κάθε επισημότητα μέσω των τοπικών Μητροπόλεων.

 

            Πρόσφατα, σε σύσκεψη φορέων στο Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης ο Μητροπολίτης Ξάνθης Παντελεήμονας έλαβε τον λόγο και έκανε αναφορά σε αυτό ειδικά το μέτρο. Σε στοιχεία που παρέθεσε, μαθαίνουμε ότι το 1999 η τοπική εκκλησία ξεκίνησε να χρηματοδοτεί 180 οικογένειες σε όλη την Θράκη και σήμερα ο αριθμός αγγίζει τις 3.500 οικογένειες.

 

            Δίπλα στον Μητροπολίτη Ξάνθης και η Μητρόπολη Μαρωνείας και Κομοτηνής σε σχετική ανακοίνωσή της τονίζει ότι «Πρόκειται για μια προσφορά της Εκκλησίας προς την πολύτεκνη οικογένεια και αποτελεί συνέχεια της αξιομίμητης αυτής πρωτοβουλίας και ενίσχυσης των τριτέκνων οικογενειών της Θράκης».

 

            Οι θρησκευτικοί φορείς είναι φυσικό να εκπροσωπούν και να απευθύνονται στο ποίμνιό τους. Τα όποια μέτρα καλό είναι να αποτελούν παράδειγμα κοινωνικής αλληλεγγύης και προσφοράς. Στην Θράκη ωστόσο αυτά τα θέματα προσλαμβάνουν κι άλλες διαστάσεις.

 

            Κυρίως όταν ένα μέτρο λαμβάνεται όχι τόσο για να ενισχύσει ένα ποίμνιο όσο για να καταπολεμήσει ένα άλλο το οποίο μάλιστα μοιράζεται τον ίδιο χώρο, συμβιώνει στην ίδια περιοχή. Πόσο δε μάλλον όταν όπως αποκαλύφθηκε είναι ένα μέτρο που έχει υιοθετηθεί σε χουντικά καθεστώτα με εισηγήσεις μυστικών υπηρεσιών.

 

            Την περίοδο που οι Μητροπόλεις της Θράκης δίνουν το παράδειγμα σε έναν δυσκίνητο κρατικό μηχανισμό για την ταχύτητα που εξυπηρετούν την επιδότηση του τρίτου τέκνου για την οποία μάλιστα εκδίδουν και δελτία τύπου, έρχεται ο ανώτερος θρησκευτικός λειτουργός, ο Αρχιεπίσκοπος Αθηνών και Πάσης Ελλάδος, κ. Ιερώνυμος, να δώσει μία συνέντευξη εφ’ όλης της ύλης στην αθηναϊκή εφημερίδα «Πρώτο Θέμα».

 

            Ρωτήθηκε για όλα ο Αρχιεπίσκοπος. Ρωτήθηκε και για το μάθημα των θρησκευτικών. Η απάντησή του αφοπλιστική «Φανταστείτε ποτέ τον υπουργό να πάει να πει σε Έλληνες μουσουλμάνους ότι το Κοράνι δε θα το διδάξετε έτσι, αλλά θα το διδάξετε όπως σας λέω εγώ; Πώς επεμβαίνει στη ζωή της Εκκλησίας ένα κράτος που λέει ότι είναι αριστερό, που δηλώνει ότι δεν έχει σχέση με την Εκκλησία;»

 

            Μάλλον ο Αρχιεπίσκοπος έχει άγνοια της κατάστασης στη Θράκη και πιάστηκε αδιάβαστος. Ας θυμηθούμε λίγο το παράδειγμα με τους ιεροδιδασκάλους και την διδασκαλία του Κορανίου στα δημόσια σχολεία γιατί είναι το πιο πρόσφατο και το πιο ηχηρό. Και δεν είναι το μοναδικό δυστυχώς. Τόσα παραδείγματα, τόσες επιτροπές που στήθηκαν από τον υπουργό για την Μειονότητα χωρίς να ληφθεί ποτέ υπόψη ο μειονοτικός παράγοντας.

 

             Τόσες παρεμβάσεις που κινδυνεύουμε να καταντήσουμε γραφικοί αν τις επαναλάβουμε. Πάντως ο Αρχιεπίσκοπος με το ερώτημα που θέτει εμφανίζεται συμπαραστάτης και αρωγός στην Μειονότητα της Θράκης. Διότι και ο ίδιος ως ανώτερος εκπρόσωπος της εκκλησίας αντιμετωπίζει τα ίδια θέματα με τις κρατικές παρεμβάσεις, τις οποίες καταγγέλλει.

 

            Επιστρέφουμε στον Μητροπολίτη Ξάνθης. Τα λίγα νούμερα που παρέθεσε για τις οικογένειες που επιδοτούνται ήταν εντυπωσιακά. Μέσα σε 18 χρόνια εφαρμογής του μέτρου, το ποσοστό των οικογενειών που επιδοτούνται στην Θράκη αυξήθηκε κατά 19,4%. Αν αυτός ο δείκτης είναι αντιπροσωπευτικός και των γεννήσεων, άρα η Εκκλησία πέτυχε τον σκοπό της, αυξήθηκαν θεαματικά οι τρίτεκνες οικογένειες στη Θράκη. Οφείλουμε ωστόσο να έχουμε περισσότερα δημογραφικά στοιχεία για να έχουμε και ορθότερα αποτελέσματα.

 

            Η εκκλησία πάντα έπαιζε σημαντικό ρόλο στην Θράκη ασκώντας εθνική πολιτική μέσω των τοπικών ιεραρχών. Κατά το παρελθόν υπήρξαν Μητροπολίτες με συγγραφικό έργο για αυτά τα θέματα, υπήρξαν θρησκευτικοί ηγέτες που διαδήλωσαν στους δρόμους κατά της Μειονότητας. Οι ίδιοι αυτοί ηγέτες κατηγορούσαν διαρκώς την Μειονότητα και έβλεπαν παντού εχθρούς. Ξεχνούν ότι όταν εξαπολύουν αυτές τις κατηγορίες, κοιτώντας στον καθρέφτη, καθρεφτίζεται το ίδιο πρόσωπο.

 

 ΣΧΕΤΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ