Επικαιρότητα στα Βαλκάνια (2017-14)

Διεξήχθησαν εκλογές στη Βουλγαρία

Επικαιρότητα στα Βαλκάνια (2017-14)

Στις 26 Μαρτίου την Κυριακή διεξήχθησαν γενικές εκλογές στη Βουλγαρία. Σύμφωνα με τις επίσημες ανακοινώσεις το κόμμα “GERB” ήταν το πρώτο κόμμα στις εκλογές. Στη Βουλγαρία πέραν των προσπαθειών για την ίδρυση της κυβέρνησης, η Τουρκία αποτελεί θέμα συζήτησης για την εσωτερική πολιτική στη συγκεκριμένη χώρα.

Το 2010 πραγματοποιήθηκε ζωντανή μετάδοση από την TRT του προγράμματος “Balkan Ekspresi” το οποίο είχε ετοιμαστεί από την TRT με τη συνεργασία με τη Γενική Διεύθυνση των Κρατικών Σιδηροδρόμων της Δημοκρατίας της Τουρκίας (TCDD). Στο πλαίσιο του έργου πραγματοποιήθηκαν επισκέψεις σε 9 Βαλκανικές χώρες και σε 21 πόλεις στο σύνολο πραγματοποιήθηκαν 37 ζωντανές μεταδόσεις. Ο σκοπός ήταν μεταξύ των Βαλκανικών χωρών να ενδυναμωθούν οι φιλικές σχέσεις, να υπάρχει συμβολή σε ιστορικές, πολιτιστικές και τουριστικές αξίες. Οι δημόσιες αρχές σε Βαλκανικές χώρες έχουν παρέχει τη διευκόλυνση για την πραγματοποίηση του έργου ώστε να υπάρχουν οι ζωντανές μεταδόσεις.

Οι βουλγαρικές αρχές έδωσαν τις απαραίτητες άδειες για τις μεταδόσεις. Σε αρκετές πόλεις στη Βουλγαρία  υπήρχαν διευκολύνσεις αλλά στη Σόφια οι υποστηριχτές του ακραίου ρατσιστικού κόμματος Ατάκα δημιούργησαν ένταση στη βουλγαρική πρωτεύουσα και παρεμπόδισαν τη ζωντανή μετάδοση στη σχετική πόλη. Η ένταση μπορούσε να κλιμακωθεί αλλά τα μέλη της TRT διατήρησαν την ευγένεια τους. Τον Μάρτιο του 2017 επικράτησε παρόμοια εικόνα στο συνοροιακό πέρασμα Καπίκουλε όπου ο σκοπός ήταν να παρεμποδιστούν οι Τούρκοι πολίτες οι οποίοι είχαν και τη βουλγαρική υπηκοότητα να διεισδύσουν στη Βουλγαρία με αποτέλεσμα να μην μπορέσουν να ψηφίσουν στις εκλογές στις 26 Μαρτίου. Με όλα αυτά η Βουλγαρία δεν επέτρεψε και να ανοιχτούν αρκετές κάλπες στην Τουρκία. Και το πιο δραματικό ήταν ότι στις αντιδημοκρατικές εφαρμογές της Βουλγαρίας οι Βρυξέλλες δεν αντέδρασαν και απλώς παρακολούθησε τις εξελίξεις. Οι εκλογές παρακολουθούνταν από την ΕΕ επειδή μπορούσε το δεύτερο κόμμα στη Βουλγαρία, Σοσιαλιστικό Κόμμα Βουλγαρίας το οποίο πήρε ψήφους σε ποσοστό του 33,33% και είχε καλές σχέσεις με τη Ρωσία ήταν πιθανόν να πάρει μέρος στην ίδρυση της κυβέρνησης.

Το κόμμα GERB γιόρτασε τη νίκη στις εκλογές επειδή τον Νοέμβριο του 2016 είχε χάσει τις προεδρικές εκλογές απέναντι στον υποψήφιο του Σοσιαλιστικού κόμματος με μεγάλη διαφορά. Σε μια τέτοια υπάρχουσα κατάσταση είναι πιθανόν να υπάρχουν διαφορές εντός της ΕΕ. Το κόμμα GERB κέρδισε τις ψήφους των ψηφοφόρων σε ποσοστό 39,58% και τη νίκη γιόρτασε με μεγάλο θόρυβο επειδή τις έκλογες το 2016 για την προεδρία της χώρας είχε χάσει με μεγάλη διαφορά. Αλλά με τις τελευταίες εκλογές απέδειξε τον εαυτό του. Στη κοινή γνώμη στη Βουλγαρία συζητιέται ποιοί έχασαν τις εκλογές και το γιατί. Δυστηχώς ανάμεσα σε αυτούς που έχασαν βρίσκονται και οι σχέσεις Τουρκίας-Βουλγαρίας. Τα τελευταία 27 χρόνια η προσέγγιση ανάμεσα στις δύο χώρες ήταν θετική αλλά με τις τελευταίες εξελίξεις έχει επισκοιαστεί η καλή εικόνα. Τα πολιτικά κόμματα στη Βουλγαρία προσεγγίζουν με υπερεθνικιστική νοοτροπία όμως αυτή η προσέγγιση δεν πιστεύουμε ότι αντανακλά την πραγματική προσέγγιση των δύο λαών. Όμως τα πολιτικά κόμματα δεξιάς μαζεύτηκαν στην εθνικιστική συμμαχία Ενωμένοι Πατριώτες και κέρδισαν το 9,31% των ψήφων και έγιναν το τρίτο κόμμα. Στη Βουλή της Βουλγαρίας με 240 βουλευτές θα μπορέσει η εθνικιστική συμμαχία Ενωμένοι Πατριώτες να εκπροσωπηθεί με 27 βουλευτές. Το πρώτο κόμμα των εκλογών, GERB κέρδισε 95 έδρες στη Βουλή και μπορεί να ζητήσει την υποστήριξη για να ιδρύσει την κυβέρνηση την υποστήριξη του τρίτου κόμματος δηλαδή της εθνικιστικής συμμαχίας Ενωμένοι Πατριώτες. Σε αυτή την περίπτωση είναι πιθανόν να επηρεαστούν αρνητικά οι σχέσεις Άνκαρα με τη Σόφια. Εάν μιλήσουμε πιο συγκεκριμένα μπορεί ο ηγέτης του κόμματος GERB Μπόικο Μπορίσοφ τουλάχιστον συμβολικά μπορεί να τηρήσει πιο σκληρή πολιτική απέναντι στην Τουρκία και το αντίθετο προς τη Ρωσία για να πάρει την υποστήριξη της εθνικιστικής συμμαχίας Ενωμένοι Πατριώτες.

Η Βουλγαρία είναι η χώρα στα Βαλκάνια όπου ζουν οι περισσότεροι Τούρκοι. Για το λόγο αυτό η Άνκαρα και η Σόφια στην πολιτική που θα τηρήσουν θα επηρεάσουν τους Τούρκους στη Βουλγαρία και παράλληλα αυτά που θα αντιμετωπίσουν οι Τούρκοι στη συγκεκριμένη χώρα θα επηρεάσουν τις σχέσεις των δύο χωρών. Στην κομμουνιστική περίοδο οι Τούρκοι αναγκάστηκαν να εγκαταλείψουν τη χώρα τους αλλά με την πάροδο του χρόνου τα επόμενα χρόνια οι θετικές εξελίξεις έχουν συμβάλλει θετικά και στις σχέσεις των δύο χωρών. Όμως η Βουλγαρία εδώ και πολλά χρόνια δεν μπόρεσε να εγκαταλείπει την άποψη ότι η Τουρκία εμπλέκεται στα εσωτερικά θέματα αυτής της χώρας. Οι Τούρκοι στη Βουλγαρία κάνουν όλα εκείνα που πρέπει να κάνει ένας πολίτης αλλά η επιτυχία των Τούρκων στην εσωτερική πολιτική δεν μπορεί να αξιολογηθεί θετικά από τη Βουλγαρία. Στις τελευταίες εκλογές δημιουργήθηκε μια τεχνητή ένταση ανάμεσα στις δύο χώρες ήταν το αποτέλεσμα αυτής της προσέγγισης της Βουλγαρίας που δεν μπορεί να αποδέχεται την επιτυχία των Τούρκων. Η κάθε μια χώρα έχει ενδιαφέρον στους συγγενείς της που ζουν στο εξωτερικό και η Τουρκία είναι το παράδειγμα σε αυτό. Η Βουλγαρία δείνει βουλγαρικά διαβατήρια στους Γκοράνι στη Μακεδονία και το Κόσοβο. Έτσι και η Τουρκία έχει το δικαίωμα να δίνει το διαβάτηριο της Τουρκίας στους Τούρκους της Βουλγαρίας. Οι Τούρκοι τα τελευταία χρόνια μερικές φορές με λάθος προβλέψεις στη Βουλγαρία άρχισαν να πάρουν μέρος σε διάφορα πολιτικά κόμματα και δεν μπόρεσαν να είναι ενωμένοι όπως πρέπει. Περισσότερα από τα μέλη του  κόμματος «Κίνημα Δικαιωμάτων και Ελευθεριών» είναι Τούρκοι και μπόρεσε να πάρει τις ψήφους σε ποσοστό 10,83% και έγινε το τέταρτο κόμμα στη Βουλγαρία. Με αυτό το αποτέλεσμα το «Κίνημα Δικαιωμάτων και Ελευθεριών» δεν μπορεί να διαδραματίσει ρόλο κλειδί στην ίδρυση της κυβέρνησης. Και το κόμμα DOST που κέρδισε τη συμπάθεια της Άνκαρα δεν μπόρεσε να κερδίσει έδρες στη βουλγαρική βουλή.


Λέξεις-κλειδιά: εκλογές , Βαλκάνια

ΣΧΕΤΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ