Υπογράφηκε η ιστορική συμφωνία από την Ελλάδα και τη Μακεδονία

Ο υπουργός Εξωτερικών της Ελλάδας Νίκος Κοτζιάς και ο ομόλογος του από τη Μακεδονία Νίκολα Ντιμιτρόφ την ιστορική συμφωνία υπέγραψαν στο χωριό Ψαράδες στις Πρέσπες

zoran zaev-aleksis cipras1.jpg
zoran zaev-aleksis cipras.jpg

Υπογράφηκε η ιστορική συμφωνία ανάμεσα στην Ελλάδα με τη Μακεδονία σχετικά με την ονομασία της Μακεδονίας.

Ο υπουργός Εξωτερικών της Ελλάδας Νίκος Κοτζιάς και ο ομόλογος του από τη Μακεδονία Νίκολα Ντιμιτρόφ την ιστορική συμφωνία υπέγραψαν στο χωριό Ψαράδες στις Πρέσπες.

Στην τελετή υπογραφής συμμετείχε επίσης ο πρωθυπουργός της Ελλάδας Αλέξης Τσίπρας, ο ομόλογος του Ζόραν Ζάεφ, η Ύπατη Εκπρόσωπος της Ε.Ε. για θέματα Εξωτερικής Πολιτικής και πολιτικής Ασφάλειας Φεντερίκα Μογκερίνι, ο επίτροπος Διεύρυνσης της ΕΕ, Γιοχάνες Χαν και ο ο ειδικός απεσταλμένος του ΟΗΕ, Μάθιου Νίμιτς.

Ο κ. Τσίπρας ανέφερε ότι άφησαν πίσω το ζήτημα που διήρκησαν για 25 χρόνια και έχουν παγώσει τις σχέσεις των δύο χωρών επίσης άφησαν πίσω τις μη-εποικοδομητικές διαφορές με τη συμφωνία που σέβεται τα συμφέροντα και τις αξίες και των δύο πλευρών.

Ο Έλληνας πρωθυπουργός έκανε έκκληση προς τους λαούς χωρίς προκαταλήψεις να διαβάσουν και να υποστηρίξουν τη συμφωνία.

Ο ίδιος έκανε αναφορά σε συγκεκριμένα βήματα που σχεδιάζουν με τη σχετική χώρα όπως το σιδηροδρομικό έργο και το έργο σχετικά με νέα συνοριακά περάσματα.

Συνέχισε ότι σήμερα κάνουν ιστορικό άλμα για να οικοδομήσουν την σταθερότητα, ευημερία και την ασφάλεια εντός ειρήνης.

Ενώ ο Ζόραν Ζάεφ είπε ότι η συμφωνία είναι έντιμη και αποδεκτή και για τις δύο πλευρές λέγοντας ότι είναι μια ιστορική ημέρα και εξέφρασε την υπερηφάνεια του για τη συμφωνία που τερμάτισε τις διαφορές ανάμεσα στη χώρα του με την Ελλάδα.

Ο Ζάεφ μετά την υπογραφή της συμφωνίας έβγαλε τη γραβάτα του και δώρισε στον Έλληνα ομόλογο του, Αλέξη Τσίπρα.

Η συμφωνία προβλέπει για τη «Δημοκρατία της Βόρειας Μακεδονίας» την ένταξη στην ΕΕ και στο ΝΑΤΟ ως αποτέλεσμα της κατάργησης του βέτο της Ελλάδας.

Για να τεθεί σε ισχύ η συμφωνία πρέπει να εγκριθεί στα κοινοβούλια των δύο χωρών. Η Μακεδονία θα προχωρήσει και στο δημοψήφισμα.

Η Ελλάδα στα τέλη του μήνα στη Σύνοδο κορυφής των ηγετών της ΕΕ θα υποστηρίξει να ξεκινήσουν οι ενταξιακές διαπραγματεύσεις στην ΕΕ της Μακεδονίας και τον Ιούλιο στη Σύνοδο κορυφής του ΝΑΤΟ θα υποστηρίξει την πρόσκληση προς τη σχετική χώρα για να γίνει μέλος του ΝΑΤΟ. 

Η άρση του βέτο προβλέπεται με την έγκριση της συμφωνίας επίσης σύμφωνα με τις συνταγματικές μεταρρυθμίσεις.


Λέξεις-κλειδιά: συμφωνία , Μακεδονία , Ελλάδα

ΣΧΕΤΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ