Ακιντζί: Δεν είδαμε οποιαδήποτε αλλαγή στη στάση της ρωμαίικης πλευράς

Συναντήθηκε με τον Νίκο Αναστασιάδη στο δείπνο που παρέθεσε η ειδική αντιπρόσωπος του γ.γ. του ΟΗΕ Ελίζαμπεθ Σπέχαρ

Ακιντζί: Δεν είδαμε οποιαδήποτε αλλαγή στη στάση της ρωμαίικης πλευράς

 

«Δεν είδαμε οποιαδήποτε αλλαγή στη στάση της ρωμαίικης πλευράς».

 

Αυτό δήλωσε ο πρόεδρος της Τουρκικής Δημοκρατίας Βόρειας Κύπρου Μουσταφά Ακιντζί ο οποίος συναντήθηκε με τον Ρωμιό ηγέτη Νίκο Αναστασιάδη στο δείπνο που παρέθεσε η ειδική αντιπρόσωπος του γ.γ. του ΟΗΕ Ελίζαμπεθ Σπέχαρ στην οικία της στην ενδιάμεση ζώνη.

 

Μια ομάδα ονομαζόμενη Δικοινοτική Πρωτοβουλία Ειρήνης, στήριξε τους ηγέτες κρατώντας πανό και πλακάτ με συνθήματα υπέρ της λύσης του Κυπριακού.

 

Ο Μουσταφά Ακιντζί σε δηλώσεις του στο Προεδρικό Μέγαρο μετά τη συνάντηση η οποία διήρκησε σχεδόν τρεισήμισι ώρες, είπε ότι έπειτα από την αποτυχημένη Διάσκεψη για το Κυπριακό στο Κραν Μοντανά της Ελβετίας τον περασμένο Ιούλιο, συναντιέται για πρώτη φορά με τον Νίκο Αναστασιάδη με τον οποίον είχαν την ευκαιρία να κάνουν έναν προσδιορισμό της κατάστασης.

 

«Χάθηκε μια ιστορική ευκαιρία στην Διάσκεψη για το Κυπριακό στο Κραν Μοντανά», είπε ο Ακιντζί, τονίζοντας ότι στο παρόν στάδιο, τίποτε δεν μπορεί να είναι όπως παλιά.

 

Τόνισε επίσης ότι στις συνομιλίες για το Κυπριακό δεν μπορεί πια να υπάρξει μια διαδικασία με ανοιχτό τέλος, αναφέροντας το παρακάτω:

 

Η από δω κι έπειτα διαδικασία θα μπορούσε να εξεταστεί με μια στρατηγική προσέγγιση μόνο στο πλαίσιο ενός πακέτου που δεν θα έχει ανοιχτό τέλος. Αυτό είναι εφικτό; Θα το δείξει η διαδικασία που έχουμε μπροστά μας. Δεν μπορέσαμε να δούμε οποιαδήποτε αλλαγή στη στάση της ρωμαίικης πλευράς».

 

Λέγοντας πως δεν προέκυψε μια καινούργια κατάσταση στη συνάντηση που είχε με τον Ρωμιό ηγέτη, σημείωσε πως η Ρωμαίικη Διοίκηση εξακολουθεί να βρίσκεται στο σημείο που βρισκόταν στη Διάσκεψη για το Κυπριακό.

 

Ο πρόεδρος Ακιντζί υπογράμμισε ότι έχουν κάνει τις προειδοποιήσεις τους προς την ρωμαίικη πλευρά σε σχέση με τις μονομερείς έρευνες φυσικού αερίου στη Μεσόγειο, λέγοντας πως το θέμα του φυσικού αερίου αφορά και τις δύο χώρες και είναι κοινός τους πλούτος.ΣΧΕΤΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ