Η ΤΔΒΚ για την τριμερή ΡΔΝΚ-Ελλάδας-Ιορδανίας

Είναι απαράδεκτο η Ρωμαίικη Διοίκηση Νότιας Κύπρου να υπογράφει συμφωνίες με την Ελλάδα και την Ιορδανία, αναφέρει το τουρκοκυπριακό ΥΠΕΞ

Η ΤΔΒΚ για την τριμερή ΡΔΝΚ-Ελλάδας-Ιορδανίας

 

Είναι απαράδεκτο η Ρωμαίικη Διοίκηση Νότιας Κύπρου να υπογράφει συμφωνίες συνεργασίας στην ενέργεια, στην υγεία, την παιδεία, τη γεωργία με την Ελλάδα και την Ιορδανία αγνοώντας τα θεμελιώδη δικαιώματα των Τουρκοκυπρίων που είναι συνιδιοκτήτες του νησιού, ανακοίνωσε η Τουρκική Δημοκρατία Βόρειας Κύπρου.

Το υπουργείο Εξωτερικών της ΤΔΒΚ στην γραπτή ανακοίνωση που εξέδωσε, χαρακτηρίζει «άκρως επικίνδυνα βήματα» τις ενέργειες που κλιμακώνουν την ένταση στο νησί και την περιοχή.

«Η τριμερής σύνοδος που πραγματοποιήθηκε σήμερα στο πλαίσιο της αναζήτησης συμμαχιών με σκοπό την ενίσχυση της θέσης του ηγέτη της ΡΔΝΚ, η οποία όμως ενέχει μεγάλους κινδύνους για το νησί μας και την περιοχή, απέδειξε για μια ακόμη φορά ότι παρά όλες τις προηγούμενες εκκλήσεις και προτάσεις μας η ρωμιοκυπριακή πλευρά δεν έχει καμία πρόθεση να έλθει σε επαφή ή να διαβουλευτεί με μας για θέματα που είναι ζωτικής σημασίας για τους Τουρκοκύπριους», σημειώνεται.

Στην ανακοίνωση υπογραμμίζεται επίσης ότι είναι απαράδεκτη η προσέγγιση της ρωμαίικης διοίκησης στο θέμα της συμφωνίας οριοθέτησης της θαλάσσιας δικαιοδοσίας με την Ελλάδα που αγνοεί ακόμα και την ύπαρξη των Τουρκοκυπρίων, η οποία όπως σημειώνεται έχει γίνει αντιληπτό ότι βρίσκεται στη φάση της υπογραφής.

«Θέλουμε να ανακοινώσουμε ότι οι αποφάσεις που λαμβάνονται στο πλαίσιο αυτό δεν απολύτως κανένα δεσμευτικό χαρακτήρα για την Τουρκοκυπριακή πλευρά. Υπενθυμίζουμε επίσης ότι η θαλάσσια δικαιοδοσία γύρω από το νησί δεν μπορεί να οριοθετηθεί μονάχα προς συμφέρον της ρωμιοκυπριακής πλευράς, διότι δεν είναι οι μοναδικοί ιδιοκτήτες αυτού του νησιού», αναφέρεται στην ανακοίνωση.

«Αποτελεί μια μεγάλη αντίφαση το γεγονός ότι η ρωμιοκυπριακή πλευρά από τη μια ανακοινώνει ότι θέλει να συνεχίσει τις συνομιλίες και από την άλλη εκδίδει εγκύκλιο για την υλοποίηση της απόφασης για τον εορτασμό του ενωτικού δημοψηφίσματος στα σχολεία. Είναι εμφανές ότι απέναντι μας έχουμε μια πλευρά που δεν έχει την πρόθεση να συνομιλήσει για την επίτευξη της ειρήνης και της σταθερότητας και ότι στα νότια του νησιού κυριαρχεί μια αντίληψης που δεν σέβεται τη σταθερότητα της περιοχής. Υπό αυτές τις συνθήκες, θέλουμε να υπογραμμίσουμε ξανά ότι δεν θα αναγνωρίζουμε καμία μονομερή ενέργεια της ρωμιοκυπριακής πλευράς και πως θα συνεχίσουμε με γοργά βήματα τις συνομιλίες με την μητέρα πατρίδα Τουρκία για το μέλλον μας», σημείωσε το υπουργείο Εξωτερικών της ΤΔΒΚ.ΣΧΕΤΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ