Η Βουλγαρία ανέλαβε επίσημα  την Προεδρία του Συμβουλίου της ΕΕ

Η πρώτη βουλγαρική Προεδρία του Συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης, άρχισε με επίσημη τελετή στο Εθνικό Θέατρο «Ιβάν Βάζοφ» στη Σόφια

Η Βουλγαρία ανέλαβε επίσημα  την Προεδρία του Συμβουλίου της ΕΕ
Η Βουλγαρία ανέλαβε επίσημα την Προεδρία του Συμβουλίου της ΕΕ
Η Βουλγαρία ανέλαβε επίσημα την Προεδρία του Συμβουλίου της ΕΕ

Η Βουλγαρία ανέλαβε επίσημα την Προεδρία του Συμβουλίου της ΕΕ

 

 

Η Βουλγαρία ανέλαβε επίσημα  την Προεδρία του Συμβουλίου της ΕΕ

Η πρώτη βουλγαρική Προεδρία του Συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης, άρχισε με επίσημη τελετή στο Εθνικό Θέατρο «Ιβάν Βάζοφ» στη Σόφια.

Στην  επίσημη εκδήλωση  που διοργανώθηκε στη  Σόφια  παρευρέθηκαν ο Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Αντόνιο Ταγιάνι, ο Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ, ο Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζαν-Κλωντ Γιουνκέρ, και άλλοι αξιωματούχοι από τη Βουλγαρία και το εξωτερικό.

Η τελετή άνοιξε με τον Εθνικό Ύμνο της Βουλγαρίας τον οποίο τραγούδησε η παιδική χορωδία της Βουλγαρικής Εθνικής Ραδιοφωνίας.

Στη συνέχεια έβγαλαν λόγο η υπουργός της βουλγαρικής Προεδρίας Λιλιάνα Πάβλοβα, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Ρούμεν Radev, η πρόεδρος της Βουλής Τσβέτα Καραγιάντσεβα και ο πρωθυπουργός Μπόικο Μπορίσοφ.

Στην ομιλία του  ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Ρούμεν Radev , τόνισε.. «Κατά το τρέχον εξάμηνο, η προεδρία θα εστιάσει σε τέσσερις βασικούς τομείς: το μέλλον της Ευρώπης και των νέων, τα Δυτικά Βαλκάνια, την ασφάλεια και τη σταθερότητα και την ψηφιακή οικονομία.
Σύμφωνα με τον επίσημο ιστότοπο, «σήμερα η Ευρώπη χρειάζεται περισσότερη ασφάλεια, αλληλεγγύη και σταθερότητα.

Ασφάλεια, γιατί η μεταναστευτική κρίση και η τρομοκρατία μας έχουν δείξει πόσο ευάλωτοι είμαστε. Σταθερότητα, γιατί οι πολίτες θέλουν να γνωρίζουν ότι η ΕΕ φροντίζει για την ευημερία και την ευζωία τους. Αλληλεγγύη, γιατί τα κράτη μέλη αντιμετωπίζουν μεγάλες προκλήσεις, στις οποίες μπορούν να απαντήσουν μόνον με κοινές δράσεις, όχι σε εθνικό ή τοπικό επίπεδο».

Οι πρόεδροι των κύριων θεσμικών οργάνων της Ευρωπαϊκής Ένωσης προέβησαν επίσης σε δηλώσεις.

Ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Αντόνιο Ταγιάνι τόνισε  ότι  θα  στηρίξουν απόλυτα την Βουλγαρία στην   6μηνη  εκ περιτροπής προεδρία  της στην ΕΕ.

Με σύνθημα « Η ισχύς πηγάζει από την ένωση» αναλαμβάνει  την προεδρία της ΕΕ η Βουλγαρία   ανάφερε ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Αντόνιο Ταγιάνι και συμπλήρωσε.. «Πρέπει να ακούσουμε  την φωνή των  συμπολιτών μας και να   μεταφέρουμε την Ευρώπη σε  ένα ανώτερο δημοκρατικό επίπεδο.  Εχει εξαιρετική σημασία  η προσαρμογή  κυρίως  των Δυτικών Βαλκανίων   στην  δομή της Ευρωπαϊκής Ένωσης»

Από την πλευρά του και ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζαν-Κλωντ Γιουνκέρ  στηνομιλία του  κατά την οποία απευθύνθηκε στην  Βουλγαρική γλώσσα τόνισε ότι η Βουλγαρία ακόμα  χρησιμοποιεί  ως εθνικό νόμισμα την Λέβα  αλλά  πρέπει να περάσει  στο  Ευρωπαϊκό έδαφος».

Τέλος και  ο Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ  στην ομιλία του υπενθύμισε  ότι η Βουλγαρία είναι   μια από τις παλιότερες   χώρες  της Ευρώπης  και  η χώρα αυτή θα ανανεώσει όλη την προοπτική  της Ευρώπης  και τα Βαλκάνια αξίζουν  την  ευημερία, την ειρήνη και την  ασφάλεια.


Λέξεις-κλειδιά: 2018 , προεδρία της ΕΕ , Βουλγαρία

ΣΧΕΤΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ