Интервю на президента Ердоган за То Вима...

Президентът Ердоган отбеляза че е нужно Лозанския договор да се ревизира в съответствие с днешната конюнктура...

Интервю на президента Ердоган за То Вима...

Президентът на Турция Реджеп Тайип Ердоган даде инвтервю за гръцкия вестник То Вима. В репортажа си Ердоган се спря на турско-гръцките отношения, връзките с ЕС, въпроса с турското малцинство в Западна Тракия, Лозанския мирен договор и Кипърския проблем.

Президентът Ердоган каза че е обсъдил с президента на Гърция Прокопис Павлопулос и с премиера Алексис Ципрас и въпроси засягащи икономическите отношения и е отбелязал че двустранният търговски обем не отразява истинските възможности и са се поставили целта за повишаване на обема на 10 милиарда долара.

Президентът Ердоган каза че единственият проблем в Егейско и Средиземно море не е неопределеността по въпроса с морските граници и че трябва да се намери разрешение което да е справедливо и за двете страни. Ердоган каза че са нужни стъпки и за предотвратяването на някои провокативни действия.

Президентът Ердоган подчерта че Лозанския мирен договор е договорът постали основите на отношенията на Турция с редица страни подчертавайки че днес са налице съществени промени в конюнктурата съществувала преди 94 години и договорът трябва да бъде актуализиран и ревизиран за да отговаря на съвременните условия.

Ердоган засегна и Кипърския проблем и отбеляза че се изживяват сериозни трудност с кипърските гърци по въпроса за поделянето на компетенциите на властта в новата партньорска държава и каза че все още те смятат Кипър за гръцки остров но тази тяхна мечта никога няма да се сбъдне и кипърските турци никога няма да станат малцинство в държава управлявана от кипърските гърци. Президентът заяви че докато не се променят позициите на кипърските гърци няма да може да бъде намерено справедливо разрешение на кипърския въпрос.

Ердоган се спря на връзките с ЕС и подчерта че няма да приемат предлвожение за установяване на партньорски отношения и въпреки двуличието на ЕС продължават да работят открито и честно за постигането на изискванията по пътяна пълноправното членство.

Президентът Ердоган заяви че турското малцинство в Западна Тракия е изправено пред много сериозни проблеми и Труция очаква да се разрешат тези проблеми, като припомни че в периода когато се е намирал на премиерския пост в Труция са били приети редица закони разширяващи правата и свободите на гръцкото малцинство и очакват и от Гърция да предприеме стъпки в тази насока.

Президентът Ердоган засегна кризата в Сирия и подчерта че международната общност се е оказала неспособна да се справи с тази криза, докато Турция е проявила силна воля и е дала принос за ликвидирането на заплахата от терористичната организация ДАИШ посредством участието си в процеса от Астана.

Президентът Ердоган заяви че подкрепят запазването на териториалната цялост и политическото единство на съседните страни и ще продължат решително борбата си с терористичните организаци.


Етикети: Ердоган

Още новини по темата