Силиконовата долина на Африка ще се изгради в Руанда

Първият технологичен град в Африка, аналог на прословутата Силиконова долина в САЩ, ще бъде построен в столицата на източно африканската страна Руанда, Кигали...

Силиконовата долина на Африка ще се изгради в Руанда

Първият технологичен град в Африка, аналог на прословутата Силиконова долина в САЩ, ще бъде построен в столицата на източно африканската страна Руанда, Кигали.

Проектът на име "Иновационен град Кигали " (ИГК), който се очаква да струва около 2 млрд. долара, ще бъде изграден от Руанда, със съдействието на фонда за инфраструктурно развитие «Африка 50» на Африканската банка за развитие (АБР) .

АБР обяви, че за проекта за ИГК ще инвестира 400 млн. долара от фонда «Африка 50», със цел да се подкрепят технологичните градове и иновационната екосистема на Африка.

Според данни на фонда «Африка 50», с изграждането на ИГК се цели, износ на информационни и комуникационни технологии от 150 млн. долара средно годишно и 300 млн. долара за преки чуждестранни инвестиции.

В новационен град Кигали, който ще бъде построен в специална икономическа зона на площ от 70 хектара земя, ще се открият видни търговски центрове, технологични компании, био технологични фирми и университети.

От учредените университети в иновационния град, се очаква всяка година да се дипломират 2 хиляди и 600 предприемачи, които да са специалисти на високи технологии.

Руанда създаде платформа за електронна търговия, обхващаща африканските страни в сътрудничество с китайския сайт за електронна търговия Alibaba.Още новини по темата