Бъгария-факти и събития 13/18

Новини от и за България...

Бъгария-факти и събития 13/18

След срещата на Турция и Европейския съюз във Варна носи позитиви, посочи Bloombergtv.bg. Според публикацията основно постижение на срещата е съгласуването на отпускането на следващия транш парични средства по споразумението с Анкара за бежанците. В допълнение бяха цитирани думите на българския премиер Бойко Борисов, че това е важно и за България. Международният анализатор, гост в предаването на Bloombergtv “ Светът е бизнес“ - Луиза Славкова сподели, че като външна граница на ЕС, България зависи от помощта на Турция.

 

Fermer.bg обяви, че най-големият инвеститор на биоетанол в Турция “Тарким“ има намерение да инвестира в България. Представители на фирмата бяха на посещение в Разград, където се срещнаха с областния управител Гюнай Хюсмен. Обсъдена е инвестиция за около 35 милиона евро. От областната управа в Разград съобщиха, че предстои изготвяне на доклад от страна на фирмата, за да се реши точно в коя час на България ще се инвестира.

 

Турски и български компании търсят нови партньорства на форум в Истанбул. В момента тече подготовка на бизнес форум, предвиден за 2 април. Събитието се организира от Съвета за външно икономическо сътрудничество на Турция и българската агенция за насърчаване на малките и средните предприятия, а в подготовката му са ангажирани също Българската търговско промишлена палата. От българска страна се предвижда участието на Национална компания „Индустриални зони“. Целта е да има нови инвестиции, като към момента най-големи инвестиции в България имат турските фирми „Алкомет“, „Теклас“, „Акташ“, „Са-ба“, „Саркуйсан“ , „Камбро“ и много други.

 

Турски кораби и подводница на обучение във Варна. Подводницата „Иньоню“ с командир капитан II Ерсой Акджа и патрулен кораб „Текирдаг“ с командир-лейтенант Емре Гьочмен и кораб „Даръджа“ са част от ежегодноното учение „Морска звезда – 2018“. Целта на обучението е подобрение на оперативните сили на участващите и да развие военната им готовност. Дарик нюз съобщи, че се предвиждат визити на пристанища в Грузия, Русия, Украйна, Румъния и България.

 

Пловдивският държавен университет „Паисий Хилендарски“ продължава сътрудничеството с бизнеса, посочи вестник „Марица“, като в тясно сътрудничество е Филологическия факултет на учебното заведение. Създадена е Лаборатория по комуникативни компетентности и образователни услуги към факултета. Бе съобщено, че чуждестранната компания A Data Pro отдава подкрепя на дейностите на университета с проекта „Лингвистична интуиция и лингвистична компетентност в севъременния мултикултурен свят“. В момента много чуждестранни компании у съседката ни търсят работници с чужди езици, като тук бихме искали да подчертаем, че турският език е сред най-търсените, следват го английски, турски, корейски, чешки, китайски, сръбски и хърватски.

 

„Джамии и месджиди в България“ е книгата на професор Любомир Миков, с която той показа, че северозападният град Видин е пример за толерантност на религиите. Авторът разглежда вътрешното архитектурно устройство на джамиите, тяхната специфика и архитектурния им декор.

 

Ето и нещо любопитно. Вестник „Струма“ публикува статия с турски актьори, които има български корени. Чаатай Улусой от „Огледален свят“ известен като Емир Сарафоолу е с баща, който много рано се е преселили в Турция. Метин Чекмез – в ролята на Ръза, бащата на главната героиня от същия сериал, също има български корени. Неговият дядо е живял в областта Хасково и бил народен лечител. Майката на Джансу Дере от „Завръщане“ също е от България, баща й е от Гърция. Големите национални телевизии в България продължават излъчването на най-новите турски сериали, тъй като интересът у съседката ни към турските сериали е доста голям.


Етикети: новини , България

Още новини по темата