Актуална тема на деня-9/18

Кризата с Източна Гута...

Актуална тема на деня-9/18

Областта Източна Гута разположена недалеч от столицата на Сирия, Дамаск, от 2013 година насам е под обсадата както на силите на режима на Есад, така и на опозиционните сили. През последния период областта е подложена на въздушните и артилерийски бомбардировки на сирийския режим и на руски самолети. След като само за три дена в областта загинаха над 250 цивилни, СС на ООН прие резолюция за обявяването на примирие в Сирия, но това решение не бе поставено напълно в сила и все още силите на сирийския режим продължават да убиват цивилното население на областта. Предлагаме ви коментара на експерта на Фондацията за политически, икономически и обществени етюди Джан Аджун.

След като турската армия подготви в Идлиб три точки за наблюдение на спазването на примирието в града, който бе обявен в Астана за една от зоните за деескалация на напрежението, сега в района цари до голяма степен затишие.

В Хомс, Източна Гута и Дера които също са сред зоните за деескалация на напрежението, няма наблюдателни постове на турската армия. След като в Идлиб бе установен мирът, силите на Бешар Есад и на подкрепящите го милиции се насочиха основно към Източна Гута и там бяха започнати широкомащабни операции. Преди началото на тези операции областта бе бомбардирана от сирийската и руската авиации и бяха нанасяни удари по квартали с цивилно население. Това създаде ситуация подобна на тази която бе възникнала по-рано в Алепо и назовавана –опожарена земя. След като Източна Гута се превърна в арена на масово избиване на цивилни, СС на ООН обсъди резолюция за примирие в Сирия, но поради заплахата от вето на Русия бе приета резолюция с едно непълноценно и нереалистично примирие. Резолюцията обаче е неизпълнима тъй като тя обхвана и терористичните групи на Ел Каиде и ДАИШ.

Русия от своя страна си е определила за първостепенна цел умерената опозиция и нанася удари по районите контролирани от нея. Тъй като не са определени никакви санкции за нарушаването на примирието, страните се чувстват доста свободни в изпълнението на решението. Изявлението на Русия че групировките в Източна Гута действат съвместно с ислямистки престъпни групи показва, че тази страна е готова да злоупотреби в коментирането на съдържанието на резолюцията. Всъщност групировката Джейш ел Ислям в Източна Гута преживя редица стълкновения с радикалните групи в областта, а групировката Ахрар уш Шам бе започнала операции срещу тези радикални групи в Идлиб.

Руските бомбардировки и нападенията на режима на Есад в Източна Гута може да бъдат оценени като масово избиване на цивилни. В обсадения район живеят стотици хиляди цивилни и всички те са заплашени със смърт.

След приемането на резолюцията на СС на ООН, Русия обяви че като знак на добра воля е готова да установи прекратяване на огъня в периода от 9 часа сутринта до 14 часа следобед в областта Източна Гута, но дори и това примирие бе нарушено още в първия му ден от подкрепящите режима на Есад милиции. Според служителите в хуманитарните организации, намиращи се в Източна Гута, режимът на Есад също е продължил операциите си и е подложил на артилерийски огън населени с цивилно население квартали.

Турция от своя страна, като една от членките в процеса от Астана, полага усилия за спирането на кръвопролитията в областта Източна Гута в рамките на този процес. Стъпките за спирането на кръвопролитията в Източна Гута в рамките на процеса от Астана имат по-голяма шанс за успех в сравнение със стъпките, които ще се предприемат въз основа на резолюцията на СС на ООН. Турция в момента оказва активна хуманитарна помощ на населението на Източна Гута.

Трагедията в областта Източна Гута се дължи не толкова на позициите на Русия и на режима на Есад колкото на структурните проблеми в ООН. Вместо да дават принос за световния мир, петте постоянни членки в СС на ООН се стараят да постигат своите лични цели. Възможно е напрежението в Източна Гута да бъде отчасти снижено в резултат на тези инициативи или пък е възможно всички инициативи да се провалят, но е ясно че докато не бъде променена структурата на ООН, ще продължат да се изживяват трагедии подобни на трагедията в Източна Гута.


Етикети: Източна Гута

Още новини по темата