България-факти и събития 7/18

Новини от и за България...

България-факти и събития 7/18

Турция и България заедно в железопътния транспорт.
Генералният директор на Турската държавна железница  (ТЦДД) посети България с делегация, която проведе миналата седмица в София преговори с директора и представители от  Българската национална компания „Железопътна инфраструктура“. Двете страни стигнаха до споразумение за взаимодействие за получаване на лицензи от български частни превозвачи, както и от такива от турски частни превозвачи, като по този начин се цели съответните компании да могат да осъществяват дейност на териториите и на двете страни. Турската страна постави на маса въпросите за по-добро обслужване на пътниците на жп линията Истанбул-Белград. Страните се договориха за подобрение на услугата.

Посланикът ни в София бе на първа визита извън столицата на съседката ни. Първото място, което посети посланик Хасан Улусой бе Пловдив. Той се срещна с областния управител на Пловдив Здравко Димитров, като акцентът на разговора бе върху поддържане на добри междусъседки отношения.

Българският вестник „Стандарт“ публикува новина, в която се посочва, че откриването на новото летище в Истанбул, ще доведе но увеличаване на въздушния трафик над България. Поради тази причина до края на 2019 година се предвижда около 70 души да влязат в контролната зала на столичния еърпорт.

„Ваканция и Спа Експо 2018“ - „Дарикнюз“ съобщи, че туроператори и други представители на туристическия бранш от България, Сърбия, Турция, Португалия, Испания, Куба участваха на международно туристическо изложение в Каварна, България.

Българското национално радио съобщи, че при ремонта на „Джумая“ джамия в Пловдив на улица „Отец Паисий“ са намерени останки на древна сграда. Археолозите, участващи в ремонта на джамията, съобщиха, че намерените детайли ще бъдат предадени на българското културно министерство.

Кафе на толерантността в Джумая джамия. Представители на три религии от 2015 година по това време всеки път пия кафе в знак на толерантност между религиите. Според турския обичай да се пие кафе с някого може да се приравни на 40 години приятелство. Всички се обединяват около идеята, че посланието на тези срещи е изключително важно, именно заради присъствието на представителите на различните общности, в подкрепа на толерантността в най-стария жив град в Европа, съобщи новинарският портал „Марица“.

Новинарския портал „Марица“ съобщи, че деца от три етноса готвиха заедно. Това е населено място, което се намира в полите на Подбалкана, където турци, българи и роми, живеят, учат и се развиват заедно.

Как се прави турска сватба показаха в забавачка. Това съобщи „Хасково.нет“. В държавната детска градина „Иглика“ деца демонстрираха как се рисува лице на булка по време на сватба. Това бе част от проекта „Равен старт“ на на община Хасково. Деца на пет годишна възраст от турски и български проижод заедно показваха обичаите, традициите и етническите особености на групата, към която принадлежат.

Протече „Имарет джамия“. Ако се стигне до реставрация на джамиите в България, Главното мюфтийство на България, съобщи, че иска тази джамия да влезе в списъка, посочи порталът „Марица.Бг“. В момента има належаща нужда от ремонт на „Имарет“ джамия в Пловдив. Понеже е паметник на културата, сме направили проект, който вече е съгласуван с Министерството на културата, каза Пехливан. Проблем се оказват нужните 20 000 евро. Чака се помощ от Главно мюфтийство. 


Етикети: новини , България

Още новини по темата