Западните страни раздухват дестабилитета в Европа...

Руският външен министър Лавров е на визита в Белград...

Западните страни раздухват дестабилитета в Европа...

Министърът на външните работи на Русия Сергей Лавров каза че ситуацията в Европа не е здравословна поради дейностите на някои страни членки на ЕС и на НАТО за раздухване на конфронтацията.

Лавров се срещна в столицата на Сърбия Белград с външния министър на тази страна Ивица Дачич.

На организираната след срещата съвместна пресконференция Лавров каза че Сърбия и Русия споделят общо становище по редица международни въпроси. Той каза че изявлението на президента на Косово Хашим Тачи че ако Русия признае независимостта на Косово, процесът за международното признаване на Косово ще се ускори, няма да доведе до никакви промени във възприетата досега позиция на Русия по този въпрос.

Лавров отбеляза че страни от ЕС и НАТО се стараят да раздухат конфронтацията в Европа и затова ситуацията на Стария континент не е здравословна, сочейки като пример членството на Черна гора в НАТО и кандидатурите на Босна и Херцеговина и на Македония за членство в алианса.

Сръбският външен министър Дачич от своя страна каза че албанският идеал за Велика Албания представлява най-сериозната заплаха за мира на Балканите и че за възпрепятстването на това е необходимо САЩ и Великобритания да анулират решенията си за признаването на Косово.

Дачич заяви че между Сърбия и Русия е установено стратегическо сътрудничество.


Етикети: Сърбия , Лавров

Още новини по темата