Корупционен скандал в Гърция...

Фармацевтичната фирма Новартис се обвинява в раздаване на подкупи на министри и политици..

Корупционен скандал в Гърция...

Корупционният скандал "Новартис", който разтърси висшите етажи на властта в Гърция, се разраства. Премиерът Алексис Ципрас поиска да бъде създадена парламентарна комисия, която да разследва обвиненията и да реши дали да свали имунитета на замесените 8 бивши министри и двама бивши премиери. Разследване на гръцката прокуратура показва, че швейцарска фармацевтична компания е раздавала подкупи в периода от 2006 г. до 2015 г. на политици и лекари, за да издейства специално отношение към произвежданите от нея медикаменти.

Двама бивши премиери на Гърция и осем бивши министри бяха замесени в предполагаем корупционен скандал, в който участва швейцарския фармацевтичен гигант "Новартис".

През април миналата година гръцкият парламент гласува за започване на разследване на скандали в сферата на здравеопазването, като управляващото ляво правителство на СИРИЗА изтъкна, че бивши правителства на социалистите (ПАСОК) и консерваторите (Нова демокрация) в продължение на десетилетия са разрешавали на фирми в сферата на здравеопазването да надписват сметката на болници за оборудване, доставки и лекарства в замяна на рушвети.

Министърът на правосъдието на Гърция Ставрос Контонис заяви по онова време, че "Новартис" вероятно е подкупвала "хиляди" лекари и държавни служители да рекламират продуктите ѝ и да продължават да продават по-скъпи от нормалното лекарства, дори след като страната беше ударена от икономическа криза през 2010 г. и се наложиха големи съкращения на държавните бюджети, оставяйки мнозина гърци без достъп до достъпни лекарства.

"Новартис" излезе с изявление, в което се посочва, че били "запознати с информациите в медиите за нашите бизнес практики" в Гърция и че продължавали да сътрудничат на властите.

Множество хора са били разпитани по време на разследването, започнало през 2016 г., като прокурори са тършували в помещения на "Новартис" край Атина в началото на 2017 г., за да събират доказателства.

 


Етикети: корупция , Гърция

Още новини по темата