Актуална тема на деня-5/18

Операцията в Африн...

Актуална тема на деня-5/18

Предлагаме ви коментар на Джан Аджун във връзка с продължаващата в Африн операция на ТВС „Маслинова клонка”.

         Сирия е арена на много важни събития. Приключи втората седмица от началото на операцията на ТВС за прочистването на областта Африн в Сирия от терористи. Същевременно ТВС продължават и подготовката на нови наблюдателни пунктове в Идлиб. Сбитията в тази страна се отразяват пряко и на ролята на САЩ в тази страна.

Операция „Маслинова клонка” ще предизвика ефект на домино и ще се отрази над положението на терористичната организация ПКК/ЙПГ и в другите райони в Сирия. Местното население в Мюнбич, Ракка, Хасеке и Дейр ес Зор, които са под контрола на терористичната организация, започнаха да надигат глава срещу репресиите на терористите. Населението в Мюнбич дори се разбунтува. Съвместните усилия на Турция, Русия и Иран за намиране на разрешение на кризата в Сирия в рамките на процеса от Астана, поставиха САЩ в трудно положение и ги оставиха сами в Сирия. Базирането на турски сили на стратегическия хълм Ел-Ейс близо до Идлиб, укрепи позиците на Турция в Сирия.

Турските сили и отрядите на Армията на Свободна Сирия продължават да напредват в Африн, много по-бързо от очакваното, въпреки трудния релеф на областта. Те прочистват един по един от терористите върховете със стратегическо значение. С тази операция бе разрушен и митът за непобедимостта на ЙПГ в Африн и за абсолютната й политическа власт в този район на Сирия. Роля за създаването на този имидж изигра американската военна помощ за ЙПГ.

Населението на районите в Сирия контролирани от ЙПГ е предимно с арабски и тюркменски произход. След ликвидирането на присъствието на терористичната организация ДАИШ в този район на Сирия, местното население постави под въпрос присъствието на ЙПГ. Съвместните действия на Турция с опозиционните араби, тюркмени и кюрди промени ситуацията. В Мюнбич и други райони населени предимно с араби, които са под контрола на ЙПГ, се създават групи за съпротива срещу репресиите на терористичната организация. Всеки успех постиган в рамките на операцията „Маслинова клонка” увеличава и смелостта на арабите, тюркмените и кюрдите, които са против терористичната организация ЙПГ.

Тази операция доведе до изолирането не само на ЙПГ но и на покровителя им САЩ в Сирия. Противоречивите по своето съдържание изявления от САЩ във връзка с операцията „Маслинова клонка” показаха хаоса който цари в държавните институции и учреждения в САЩ. Тези противоречиви политики на отделните американски учреждения доведоха до обявяването от ЦРУ на ЙПГ за терористична организация.

САЩ, които останаха извън инициативите на Турция, Русия и Иран за Сирия, се въвлича постепенно в една „ценна самота”. Политиката на САЩ за унищожаването на една терористична организация посредством друга терористична организация предизвикват безпокойство и реакции в региона. Русия, Турция и Иран реагираха остро на плановете на САЩ за създаването на терористична гранична армия в Сирия и на дейностите на ЙПГ за разпокъсването на тази страна.

САЩ заявяват че връзките им с ЙПГ са ограничени само с борбата с терористичната организация ДАИШ, но сега планират създаването на редица свои военни бази в Сирия.

Същевременно новата наблюдателна точка на ТВС в Идлиб, в стратегическия район Ел-Ейс представлява важна стъпка към осигуряването на по-добър контрол на спазването на примирието в този район.

През последния период Турция се превърна в една от страните които приемат стратегически за Сирия решения.

Турция предприема стъпки не само за слагането на край на кризата в Сирия но също така и за осигуряването на по-добро бъдеще за тази страна.

Силната позиция на Турция в Сирия се дължи на подкрепата с която тя се ползва в сирийския народ. Тя приютява 3 милиона сирийци на своя територия като осигурява хуманитарна помощ за още 4 милиона сирийци в границите на Сирия.


Етикети: Африн

Още новини по темата