България, факти и събития 4

Любопитни новини от и за България...

България, факти и събития 4

Миналата седмица се състоя среща на българският премиер Бойко Борисов и турския посланик в София Хасан Улусой. Посланикът ни в София Улусой поздрави Борисов с поемането на ротационното председателство на Съвета на ЕС. Според новината на Българската национална телевизия и двамата изразиха съгласие по отношение на това диалогът между държавите-членки на ЕС и Турция да бъде нормализиран в посока разбирателство и и разумни решения.

В началото на миналата седмица седмичният вестник „Капитал“ публикува статия относно поетото от България ротационно председателство на Съвета на ЕС. В рамките на статията ясно се вижда, че усилено се обсъжда среща на ЕС и Турция във Варна. Според публикацията на вестник „Капитал“ германският канцлер Ангела Меркел подкрепя инициатива на българския премиер да се организира среща между Турция и ЕС в рамките на българското председателство.

Посланикът ни в София Хасан Улусой се срещна с българския министър на туризма Николина Ангелкова, по време на която обсъдиха съвместни участия на изложения и провеждане на информационни дни на Турция в България и на България в Турция. Новинарският сайт „Агро.БГ“ публикува новина, в която посочва, че според думите на българския министър на туризма се планират опознавателни турове за турските медии. Благодарение на тези опознавателни обиколки се цели предоставяне на повече възможност за СПА и балнео лечение и културен туризъм. Според статистиката на българското министерство на туризма миналата година над 600 хиляди туристи от Турция са посетили съседката ни, което е с около 12 процента повече в сравнение с 2016 година.

22-я София филм фест. Филмовия проект „Радиограмофон“ на Рузие Хасанова, прави впечатление и с музиката, идентичността и свободата. Изключителният проект на българската туркиня е отличен със „Златна роза“ за дебют на 2017 година. Историята е впечатляваща баща от Родопите изминава 100 км пеш, за да купи радио за сина си, който е влюбен в рок музиката. Това прави филма много личен.

Представители на община Нилюфер, Бурса се срещнаха с кмета на курортния град Банско. По време на срещата бе обсъдена евентуална подкрепа от страна на община Нилюфер за изграждане на втори лифт в ски зона Банско. Според новината на вестник „Труд“ заместник – кметът на Нилюфер Наджи Кале и почетният консул на България в Бурса Хаяти Коркмаз и кметът на курорта Георги Икономов се обединиха около съвместно разрешаване на проблемите на туристите, като през последните години се увеличи и броят на турските туристи.

Новинарският портал „Родопи24“ публикува новина за лекар от турски произход в Кърджалийско. Д-р Айлин Адем получи награда за най-добър лекар по дентална медицина за 2017 година, като подкрепа бе оказана от Кърджалийската лекарска колегия. Лекарката Айлин Адем получи своя приз на официална церемония в София и припомни колко важно е сладкото да се консумира умерено.

 



Още новини по темата