България пое ротационното председателство на ЕС...

България пое с тържествена церемония 6 месечното ротационно председателство на ЕС....

България пое ротационното председателство на ЕС...
Бъллгария пое ротационното председателство на ЕС...
Бъллгария пое ротационното председателство на ЕС...

Бъллгария пое ротационното председателство на ЕС...

България пое с тържествена церемония 6 месечното ротационно председателство на ЕС.

Снощи в столицата на България София бе организирана тържествена церемония по повод поемането от тази страна на ротационното председателство на ЕС.

В речта, коят опроизнесе на церемонията състояла се в Народния Театър „Иван Вазов”, президентът на България Румен Радев отбеляза че България е мост между изтока и запада подчертавайки че всички стъпки за разпокъсването на Балканите са водели до трагични събития. Радев заяви че глобалните проблеми със сигурността представляват най-сериозния проблем изправен пред ЕС и че въпросите с тероризма и миграцията изискват активен диалог на съюза със съседните страни.

Председателят на Европарламента Антонио Таяни каза че по време на мандатното председателство на България, ще й окажат пълна подкрепа. Той похвали девиза на българското мандатно председателство-Единението прави силата, и подчерта че трябва да се вслушат внимателно в очакванията и исканията на гражданите за да превърнат Европа в по-демократична.

Таяни каза че в периода на ротационното председателство на България от голяма важност ще бъде процесът на интеграцията на западните балкански страни в ЕС.

Председателят на Комисията на ЕС Жан-Клод Юнкер каза че е време България да остави употребата на националната валута, лева, и да се включи в Еврозоната и да започне да употребява еврото.

Председателят на Съвета на ЕС Доналд Турск произнесе реч на български език като припомни че България е една от най-древните европейски държави и тя притежава възможността да промени европейската перспектива на целия регион.

Туск каза че Балканите заслужават мир, спокойствие и благоденствие.

Премиерът на България Бойко Борисов отбеляза в речта си че през предстоящия 6 месечен период ще положат усилия за постигането на съществен напредък не само от гледна точка на България но и на цяла Европа и през този период ще бъдат започнати, продължени, разгърнти и приключени редица инициативи.

Борисов каза че народите на западнобалканските страни чакат с надежда.

След речите фолклорни ансамбли изпълниха български народни танци.

Същевременно София бе арена на девет отделни протестни демонстрации-на полицаите, на защитниците на околната среда, и на други неправителствени организации. Протестите приключиха без да се изживяват ексцесии.


Етикети: ЕС , България

Още новини по темата