Багрите на Анадола-4

Разходка в Ердек...

Багрите на Анадола-4

В днешната ни програма искаме да ви запознаем с едно курортно селище в което туристите искащи са прекарат почивката си любувайки се на природата и които избягват прекомерните горещини ще намерят търсенитя условия. Днес в Ердек, селище което от 1959та година насам е една отосновните туристически дестинации в страната ни и представлява туристически рай с античните градове в околностите, музея на открито, чистото море и плажни ивици. Плажът на Ердек е един от най-хубавите плажове в страната ни. Разположените по протежение на плажната ивица с дължина 12 километра хотели, мотели и почивни комплекси, посрещат туристи от Анкара, Ескишехир, Биледжик и Бурса. Ердек е община в границите на окръг Балъкесир. Разположен е южно от Мраморно море, на брега на залива Ердек на полуосров Капъдаг. Полуостров Капъдаг по форма наподобява гъба и е свързан със материка с тесен провлак. Най-големият остров в Мраморно море остров Мармара и островите Пашалиманъ, Авша и Екинлик са разположени срещуположно на поулостров Капъдаг. Да не забравим и остров Зейтинкил на входа на залива Ердек, където са разположени спортни комплекси. Изплетените като дантели малки заливчета, чистият въздух, уханията на цветята и морето и местните специалитети привличат вниманието на туристите от страната и света към полуостров Капъдаг.

        Ердек е съхранил и днес своята природна красота. В края на седмицата от Истанбул и други близки градове в Ердек пристигат много граждани желаещи да прекарат седмичната си отпуска в атмосфера на спокойствие.

       Ердек, със старото име Артеке, е бил издигнат в границите на древната област Мизия, в южните поли на полуостров Капъдаг. През 1200ните години преди новата ера областта е била населявана от тракийско племе на име Далион поради което региинът се е назовавал Далионис. Името Артаке, тоет Ердек се среща най-напред в пътеписите на Херодот. Историкът Херодот прави описание на икономическите дейности в града и хвали гроздето, виното, маслините и маслиненото масло. Артаке е бил завладян през 1339та година от сина на Орхан Гази, Сюлейман. През 1807ма година е бил привързан към санджака Кареси, и до края на 19ти век е останал община в границите на този санджак. През 1930та година Ердек е бил обявен за общински център. Най-важното антично селище в областта е Кизикоз или с днешното име Белкъс. Градът е разположен на шосето Ердек-Бандърма, в тясната част на полуостров Капъдаг. Намира се на 12 километра от Ердек. Кизикос е бил основен от милетчани по време на втората вълна на преселението на елините. От града основан през първата четвърт на 7ми век преди новата ера до днес са се запазили няколко антични обекта. По време на въстанието на понтийския владетел Митридат срещу римската империя през 133та година преди новата ера, градът е станал съюзник на римската империя поради което е бил награден и превърнат в провинциален център на провинция Мизия. През този златен период в града са били посторени множество величествени сгради и храмове. Храмът на Адриан издигнат в чест на император Адриан обявен за 13тия бог на Олимп, представлява един от най-големите храмове на античния период. Храмът на Адриан е в много лошо състояние днес тъй като е бил използван дълго време като кариера за добив на вар. Посладнят пътешественик който е видал храма в цялото му величие е пътешественик Кириякос от Анкона който е посетил областта през 1431ва година. До 15ти век са се запазили 33 от украсените с фигури на лози колони на храма. Театърът на античния град представлява типичен пример за амфитеатър. Тук са се провеждали гладиаторски боеве е циркови представления. Това е една от редките величествени сгради в Анадола и се е сравнявала с Колизеума в Рим. Първите разкопки в Кизикос започват през 1902ра година. Част от експонатите са поставени в открития музей разположен срещуположно на сградата на общинския център в Ердек, а друга част са изложени в истанбулския археологически музей.

      Ердек е място предпочитано от туристи които искат да прекарат почивката си на спокойствие. Освен морето и слънчевите бани на плажа, туристите се ползват и от услугите на лодките за да осъществяват пътешествия по крайбрежието. Организират се ежедневни екскурзии с лодки от Ердек, следващи бреговата ивица на полуостров Капъдаг или до островите. Можете да се поразходите по брега на полуострова и с велосипед или пешком, за да се полюбувате на природната красота. В горските райони можете да се разхождате или да ловувате ако сте любители на лова. На пет километра от Ердек се намират руините на средновековната кресот Мухла. Кулите на крепостта са все още на крака.

        Ердек е идеално място за тези които обичат рибните деликатеси и ястия. Тук се срещат скумрия, мезгит, сардини. Заедно с рибата ви предлагат непременно червен лук. Този вид лук вирее само на полуостров Капъдаг. В малките семейни ресторантчета можете да опитате вкуса на домашните сладкиши и баклави, домашните туршии и пелмени. Полуостровът е прочут и с маслините си и маслиненото масло. В понеделник в Ердек се организира местният пазар на който може да се купят виреещите в региона плодове и зеленчуци и други интересни ядливи и лечебни треви и подправки.

        В иналото в село Чайагазъ на североизточния бряг на полуострова са живеели гърци. Сега селото е населено само с преселници от Солун. Селяните са много трудолюбиви и е невъзможно да се намери и педя необработена почва. Много от типичните за региона къщи са пострадали от времето но все още могат да се видят характерните архитектурни особености на региона. От високите околни хълмове се откривапрекрасна приказна гледка.


Етикети: Анадола

Още новини по темата