Актуална тема на деня-2/18

Посещението на президента ердоган във Франция...

Актуална тема на деня-2/18

В днешната ни програма ще ви предложим коментара на Джан Аджун относно турската външна политика.

Днес сме в период на крахът на днешната западно ориентирана глобална система, и се намираме в етап на една хибридна система в която все още не са установени крайните граници. Текущия период е един  хаотичен период за международната система и носи както големи предизвикателства, така и големи възможности за Труция. Турската външна политика прави опити да се адаптира към този хибриден период с различни маневри. Турция през последните години, от една страна, полага усилията за установяване на добри отношения с възраждаща се нова сила като Русия, като от друга страна, се опитва да се възползва и от разединението и разцеплението в западния свят. Особено в период на обтегнати отношения със САЩ, Турция установява нови контакти със страни като Франция и Великобритания.

В този контекст неотдавнашното посещение на президента Реджеп Тайип Ердоган във Франция е от особено значение. Тези посещения обхванаха нови тенденции по отношение на сътрудничеството с ЕС и сътрудничеството в отбранителната промишленост.

Германия беше спряла заради предубедени нагласи през последните години процеса на присъединяване към ЕС на Турция, особено по време на процеса на референдума. Искането на Европарламента за пълно прекратяване на присъединителния процес на Турция не намери подкрепа в Съвета на ЕС но се изправи като важен показател . Макрон от своя страна открито заяви че трябва да се сложи край на двуличието както от страна на ЕС така и на Турция в процеса за членство и трябва да се започне работа по въпроса за близко партньорство. След обтягането на отношенията в периода след опита за преврат от 15 юли на терористичната организация ФЕТО, тъй като ЕС постави на преден план ареста на членовете на ФЕТО като довод за спиране напроцеса на членство, сега съюзът търси пътища посредством Франция, която следва по-умерена в сравнение с Германия политика, за установяването на нови форми на сътрудничество с Турция. Крайнодесни политически движения, икономическа криза и излизането на Великобритания от ЕС предизвикаха нови проблеми за съюза и тя сега полага усилия да разгърне отново отношенията си с Анкара възползвайки се и от Великобритания.  Външният министър на Германия Зигмар Габриел заяви че моделът с  Великобритания може да бъде алтернатива и за  Турция.

От друга страна има два основни фактора, които правят важно за Турция визитата на президента Ердоган във Франция. Първата е диверсификацията на политическите съюзи, а втората е засилване на сътрудничеството в отбранителната промишленост.
На фона на проблемите дължащи се на терористичната организация ПКК/ПЙД, изявлението на президента на САЩ за обявяване на на Ерусалим за столица на Израел, напрегна още повече и без това напрегнатите двустранни отношения. Особено приемането в ООН под лидерството на Труция на историческа резолюция за Ерусалим, обтегна още повече отношенията със САЩ. В периода на обтегнатите отношения във външната политика със САЩ, Турция предприе стъпки към диверсификация на външнополитическите си отношения със западния свят. В периода, в който в ЕС са проблематични отношенията с Холандия и Германия, Турция продължава добрите си отношения с Великобритания и Франция и следвайки балансирана външна политика се стреми да максимализира на националните си интереси. След излизането на Великобритания от ЕС, основни сили в Съюза станаха Фрланция и Германия и Турция развива връзките си с Франция която гради отношенията си с Турция на по-рационална база. Сътрудничеството със Франция се разглежда от Турция като алтернатива срещу негативното отношение на Германия от последния период.

Друга важна стъпка в посещението във Франция е сътрудничеството е отбранителната промишленост. В присъствието на президента Ердоган и френския президент Макрон бе подписан договорът за сътрудничество между EUROSAМ и Съветничеството на Република Труция по отбранителната промишленост в проекта за зенитна и противоракетна отбранителна системи с дълъг обсег на поразяване от етап-Б. Тази система, в разработката на кято участва и Италия е от голямо значение за Турция. Турция приключи етапа на закупуване от Русия на балистичните ракетни комплекси S-400 и сега работи за разработката и на зенитни ракетни системи съвместно със съюзниците си от НАТО. По този начин, с цел да се защити въздушното пространство си с няколко различни системи Турция предприема предпазни мерки срещу евентуална опасност, идваща от различни  посоки.

През последните години Турция постави подписа си под важни проекти в отбранителната промишленост, и това отразява опитите й за диверсификация на връзките си и в сферата на отбранителната промишленост. В отговор на опитите за възползването от дългогодишното сътрудничество в отбранителната промишленост с Германия и САЩ, като средство за политическо давление, Турция разгръща сътрудничеството си в тази сфера с Франция, Великобритания, Русия, Украйна и Пакистан и по този начин диверсифицира сътрудническите си връзки и същевременно укрепва отбранителната си промишленост намалявайки обвързаността си към чужбина.

По време на посещението на премиера Реджеп Тайип Ердоган в Франция освен това бяха подписани и нови важни двустранни договори. Единият е Споразумението за взаимно презастраховане между турския експорт EXIMBANK и Bpifrance. Също така между Airbus и Турските Авиолинии, бе подписан меморандум за започването на преговори за закупуването на 20+5 самолета А350-900.

Турция се възползва от разцеплението в западния свят за да създава свои нови мрежи на сътрудничество поставяйки винаги на преден план своите национални интереси. Всички тези стъпки укрепват позициите на Турция срещу страни като САЩ и Германия.Още новини по темата