Преглед на турския печат

Кратък обзор на някои от по-важните новини публикувани по страниците на днешните турски вестници...

Преглед на турския печат

Вестник Стар в новината със заглавие „Послание от Ердоган към Запада: Ще свикнете със силна Турция” съобщава, че президентът на Турция Реджеп Тайип Ердоган е отправил важни послания към света и главно към САЩ. Ердоган е акцентирал, че Турция се развива във всяка една сфера. Ердоган е казал: „Не могат да приемат силна Турция. Не могат да приемат днешното положение на страната... Най-добър показател за това е визовото напрежение между САЩ и Турция”. Ердоган също така е акцентирал, че Турция вече не се нуждае от никого.

Вестник Хабер Тюрк в новината със заглавие „Националните оръжия са по-качественни от американските оръжия” отбелязва, че след изявлението на президентът Реджеп Тайип Ердоган: „Полицията ни вече няма да ползва пистолетите Sig Sauer. Ние вече сами произвеждаме пистолети. Продължавайки да купуваме ставаме мързеливи” сега всеки е насочил поглед към националните проекти за конструирането на оръжията, които ще заемат мястото на чуждите оръжейни системи. Националната пехотна пушка МРТ-76 е конструирана възползвайки се от всички най-добри технологии в световната оръжейна индустрия и е единственната система, която може да преодолее с успех всички изпитания предвидени от НАТО.

Вестник Сабах в новината със заглавие „Доказателствата за връзките на служителя на консулската служба на САЩ в Истанбул с ФЕТО” информира, че посланикът на САЩ в Турция Джон Бас е заявил, че не е открил никакви доказателство, че служителя на консулската служба на САЩ в Истанбул е поддържал постоянни връзки с членовете на терористичната организация на ФЕТО. Вестник Сабах е намерил достъп до документите доказващи, че арестувания шпионин член на ФЕТО неколкократно е влизал в контакт с терористите. Става въпрос за разпечатка на телефонните разговори. От разпечатката ставя ясно, на кои дати и с кои членове на ФЕТО е разговарял. Сега внимание привлича съдържанието на разговорите проведени с членовете на ФЕТО.

Вестник Йени Шафак в новината със заглавие „Турция премина в действие за създаването на зона за сигурност в Идлиб” предава, че първите турски подразделения са потеглили към Идлиб в 23:05 часа. Близо 200 турските военнослужещи са влезли в областта Кефер Русин с 8 танка и 50 бронирани машини. Прехода на турските военнослужещи е бил проследен от въоръжени дронове. Турските военнослужещи са били привествани с радост и обич от местното население.

Вестник Ватан в новината със заглавие „Подкрепа от Швеция за членството на Турция в ЕС” пише, че шведското правителство е акцентирало, че ще продължи да оказва подкрепа за членството на Македония и Турция в ЕС. В изявлението публикувано в официалния сайт на правителството на Швеция се отбелязва: „С подкрепата за членствата в ЕС на тези две страни се цели да се окаже принос за икономическото, демократично и екологично устойчиво развитие на региона”.Още новини по темата