Багрите на Анадола-21

Патара и Ксантос...

Багрите на Анадола-21

В днешната ни програма ще посетим два антични ликийски града, Патара и Ксантос, разположени на запад от туристическото селище Калкан. На десетия километър по пътя Калкан-Фетийе се намира разклон за Патара. От разклона до града има шест километров път. До плажа Патара трябва да се измине още един километър. Село Гелемиш е на четири километра от разклона. Всъщност руините на Патара започват още преди село Гелемиш. Могат да бъдат видяни ликийски гробници и надгробни камъни от римския период. Село Гелемиш се е превърнало напълно в туристическо селище. В миналото селяните са се занимавали със оранжерийно дело но сега са собственици на пансиони, ресторанти, магазини за сувенири. Патара е един от шестте ликийските градове имал право на три гласа в ликийския съюз. По-голямата част от заседанията на съюза са се провеждали в град Патара. Известно е че град Патара е съществувал още през пети век преди новата ера и е сред градовете обсаждани от Александър Македонски. Разпространено е вярването че градът създаден от сина Патарус на феята на водите, Ликия и бог Аполон. Пристанището на Патара е имало голямо значение през римския период като място за износ и складиране на жито. Тъй като с течение на времето пристанището е започнало да се запълва с пясък което е затруднявало акостирането на корабите, пристанището загубва своето значение. Градът придобива голяма важност и за християните. Тук е роден свети Никола познат под името Дядо Мраз. Плажът Патара с дължина от 14 километра е най-дългият плаж на средиземноморското крайбрежие.

        Интересен е фактът че въпреки че Патара е ликийски град, тук не са открити надписи на ликийски език. В периода на римската империя, в Патара се е намирал губернаторът на провинция Ликия поради което тук се откриват редица сгради от римския период. В заблатения район в дясно от пътя криволичещ в района на руините се намират останките на много храмове и гробове. На два километра от село Гелемиш се намира римската Триумфална Арка. Тя е била построена от Местиус Модестус който е бил валия на града през първи век. Върху арката се намират фрески изобразяващи валията както и негови бюстове и статуи. Районът на запад от арката е наречен от местното население Хурмалъ Хамам. Тук се намират останките на римска баня. Недалеч от банята се намира камък за който се счита че е представлявал пътна табела. Върху камъка са изписани имената на много известни и неизвестни антични градове. Театърът на Патара построен през втори век е затрупан под пясъците но предлага интересно зрелище. Недалеч се забелязват останките на сграда която според някои е била морски фар а според други воден резервоар. Гранариумът или складът за зърнени храни се намира близо до старото пристанище на града. Житото съхранявано в гранариума построен в периода на император Адриян се е натоварвало на корабите чакащи в пристанището за да го превозят в Рим.

        Плажът на Патара с дължина от 18 километра на места достига до широчина от 200-300 метра. Пясъкът е ситен а морето плитко. Поради непрекъснато духащия вятър плажът е подходящ за практикуване на уиндсърфинг. Плажът на Патара е поставен под защита тъй като е място където морските костенурки оставят яйцата си. Препоръчваме на туристите да се разхождат по плажа наемайки коне от фермата Султан Фарм Хорс Райдинг. Собствениците на фермата органвизират дву или много часови разходки с коне, в зависимост от желанието на туристите.

        Напускаме Патара и се насочваме към античния град Ксантос към който от шосето Калкан-Фетийе води разклон. Ксантос е бил столица на Ликийския съюз. Предполага се че първото селище тук е било създадено още през 1200ната година преди новата ера. Ликийските войски са участвали в троянската война водени от военачалник от Ксантос. Известно е че народът на Ксантос е бил войнствен и храбър. Историкът Херодот пише че по време на войната през 545та година преди новата ера, армията на Ксантос се е съпротивлявала храбро на безбройните персийски орди. Всички жени и деца са били затворени в града след което те са се самозапалили. Останалите живи воини са нападнали врага и са загинали с оръжие в ръка.

        След всяко нашествие Ксантос е бил възстановяван. По време на римската империя градът е бил разрушен от Брутус, бил е отново построен от римския военачалник Антоний, в периода на римската империя става епископски център но след започването на арабските нашествия е напуснат.

        Първите монументи с които се срещате са порта от елинистичния период и акведукт построен в чест на римския император Веспасиян дал големи помощи на града. Недалеч се намира това което е останало от великолепния паметник на Нереидите голяма част от който е бил отнесен през 1841-42ра година с кораби в Англия. Сега този паметник е изложен в Бритиш Мюзиъм. Отминавайки руините на крепостна стена от елинистичния период наляво от пътя, ликийските гробници считани за символа на Ксантос и паметника Харпийер, достигаме акропола на града. Паметникът Харпийер също понастоящем се намира в Бритиш Мюзиъм. Около театъра се намират много различни екземпляри на ликийски гробници. Театърът, подобно на татрите в останалите околни антични градове, е бил построен през римския период. В акропола се намират останките на агора и византийска базилика. От върха на хълма на който се намира акрополът се открива прекрасна гледка към околностите. В Ксантос освен това има и един римски акропол в който се намират гробници със лъвски глави, скални гробници и византийска базилика.


Етикети: Патара , Турция

Още новини по темата