Pregled štampe

Pregled turske štampe

Pregled štampe

 

List Haber Turk u vijesti pod naslovom “Erdogan:Oni koji žele da osnuju državu u sjevernoj Siriji, neće u tome uspijeti” prenosi da je predsjednik R.T.Erdogan jučer istakao kako niko ne bi trebao pokušati formirati državu na sjeveru Sirije, te da će onaj koji to pokuša biti suočen sa onim što je i zaslužio. "Trenutno postoje oni koji žele formirati teroristički koridor na sjeveru Sirije. Oni koji tamo imaju namjere poput formiranja država, neka znaju da će ostati praznih ruku. Bit će suočeni sa onim što su i zaslužili. Neka niko ne pokušava tamo formirati državu", poručio je turski predsjednik Erdogan. 

List Sabah u vijesti pod naslovom “Erdogan će se sastati sa Merkel”prenosi da je ministar vanjskih poslova Mevlut Čavušoglu rekao da se predsjednik Erdogan u Njemačkoj, poslije osnivanja Vlade, želi sastati sa kancelarkom Merkel. Čavušoglu je u Antaliji odgovarao na pitanja njemačkih novinara i tom prilikom rekao da će predsjednik Erdogan posjetiti premijerku Merkel ili da će je pozvati u posjetu Turskoj.

List Star u vijesti pod naslovom “EU mora poboljšati odnose sa Turskom” prenosi da je premijer Bugarske Bojko Borisov rekao ;”Potrebno je da EU uloži napore kako bi poboljšala odnose sa Turskom.” Borisov je dodao da je Turska bitna kao članica NATO-a i da je ključna po pitanju priliva migranata sa Bliskog istoka.

List Hurriyet u vijesti pod naslovom “88% je završeno, 9 sati se spušta na 3,5 sata” prenosi da će se put iz Istanbula do izmira sa 9 sati spustiti na 3,5 sata. Takođe se navodi da je 88 % ovog puta završeno. Kada svi radovi budu zabršeni, biće 3 tunela, 20 prolaza, 6 servisa za autoputeve, 3 servisa za tunele i drugo.

List Yeni Šafak u vijesti pod naslovom “U Ušaku pronađena nova vrsta insekta” prenosi da je magistar poljoprivrede Erdal Zengin pronašao novu vrstu insekta. Insektu žute boje sa crvenim očima, dužine 1,88mm iz porodice Torymidae, dato je ime "Megastigmus usakensis". Fotografije ovog insekta Erdal Zengin je poslao istraživaču koji se etimologijom  bavi proteklih 45 godina i obavijestio ga da je pronađena nova vrsta insekta.

 Povezane vijesti