Turska i Holandija odlučile normalizirati odnose

Čavusoglu je kazao kako je u Briselu tokom Samita NATO-a sastao sa holandskim kolegom Stefom Blokom, a tokom sastanka je bilo govora ranijim dešavanjima koja su narušila odnose dvaju zemalja.

Turska i Holandija odlučile normalizirati odnose

Turska i Holandija donijele su odluku da normaliziraju odnose, potvrdio je ministar vanjskih poslova Republike Turske Mevlut Cavusoglu.

Cavusoglu je kazao kako se u Briselu tokom Samita NATO-a sastao sa holandskim kolegom Stefom Blokom, a tokom sastanka je bilo govora o ranijim dešavanjima koja su narušila odnose dvaju zemalja.

Cavusoglu je rekao kako su obje strane složne i očekuju da se prevaziđe trenutna blokada  koja nanosi štetu višedimenzionalnim odnosima koji se zasnivaju na strateškom partnerstvu.

"Moj holandski kolega je nakon ovog sastanka uputio pismo u kojem je potvrdo želju za normalizacijom naših odnosa. Nakon ovog pisma, s Blokom sam obavio telefonski razgovor tokom kojeg smo se složili oko pravljenja koraka za otvaranje puta našim odnosima", kazao je Cavusoglu.

Dodao je kako je dogovoreno da se najprije izda zajedničko saopćenje, te da se u najkraćem mogućem roku u zemljama ponovo imenuju ambasadori. Cavusoglu je rekao kako je pozvao holandoskog ministra da posjeti Ankaru.

U Holandiji živi oko 450.000 stanovnika porijeklom iz Turske.

Odnosi Turske i Holandije narušeni su nakon što su holandske vlasti 11. marta 2017. godine, ministra vanjskih poslova Turske Mevluta Cavusoglua i ministricu porodice i socijalne politike te zemlje Fatmu Betul Sayan Kayu spriječili da posjete diplomatska predstavništva Turske u toj zemlji i sastanu se sa turskom zajednicom u Holandiji.

Ministarstvo vanjskih poslova Turske je osudilo sprečavanje posjeta i zatražilo da se ambasador Holandije u toj zemlji, koji se tada nalazio na odmoru, neko vrijeme ne vraća na dužnost u Ankaru. Ambasada i konzulat Holandije u Ankari su zatvoreni iz sigurnosnih razloga.

Holandska policija je u međuvremenu upotrebom sile rastjerala okupljene građane koji su protestovali protiv zadržavanja vozila ministrice Kaye, ali su protesti na ulicama Rotterdama nastavljeni. Veliki broj građana okupio se ispred diplomatskih predstavništava Holandije u Ankari i Istanbulu protestujući zbog sprečavanja posjeta turskih dužnosnika toj zemlji.

 Povezane vijesti