Erdogan Stoltenbergu: Turska će poduzeti mjere da zaštiti nacionalnu sigurnost

Predsjednik Turske Recep Tayyip Erdogan je telefonom razgovarao s generalnim sekretarom NATO-a Jensom Stoltenbergom

Erdogan Stoltenbergu: Turska će poduzeti mjere da zaštiti nacionalnu sigurnost

Predsjednik Turske Recep Tayyip Erdogan je telefonom razgovarao s generalnim sekretarom NATO-a Jensom Stoltenbergom.

Erdogan je tom prilikom, komentarišući posljednja dešavanja u Siriji, kazao da će Turska poduzeti sve potrebne mjere kako bi zaštitila svoju nacionalnu sigurnost.

Erdogan je tokom razgovora istakao da je apsolutno neprihvatljivo formiranje vojske od Sirijskih demokratskih snaga (SDF), grupe koju kontroliše teroristička organizacija PKK/PYD.

Dodao je i kako takav pokušaj ne služi jedinstvu i stabilnosti Sirije, napominjući kako je nemoguće shvatiti da neki saveznici sarađuju s terorističkim organizacijama.

Predsjednik Erdogan je podsjetio da će Turska povodom posljednjih dješavanja u Siriji poduzeti sve potrebne mjere u okviru međunarodnog prava kako bi zaštitila nacionalnu sigurnost. Generalni sekretar NATO-a Stoltenberg je ovom prilikom rekao da je briga Turske opravdana te ukazao na to  da Turska ima pravo da se zaštiti od terorističkih napada. 

Stoltenberg je rekao takođe i to da je Turska veoma bitna za NATO alijansu te da se sa njima nije niko konsultovao povodom formiranja navodnih trupa na sjeveru Sirije.

Predsjednik Erdogan je također dodao da neće samo nijemo posmatrati formiranje terorističke vojske tik uz granicu sa Turskom, da će američkim zvaničnicima na svim nivoima nastaviti da ukazuje na dješavanja te generalnom sekretaru NATO-a Stoltenbergu naglasio važnost otvorenog dijaloga među saveznicima po pitanju rješavanja ovog pitanja.  

 Povezane vijesti